Vil bli husket som rockeministeren

Ingen andre har knyttet kulturministerposten så sterkt til egen person som Trond Giske, mener kulturforsker Ellen Aslaksen.

Trond Giske

Trond Giske åpnet den 20. utgaven av Notodden Bluesfestival med å gi festivalen knutepunktstatus og fast plass på statsbudsjettet.

Foto: Jørn Gjersøe / NRK

I morgen legger Trond Giske fram et nytt kulturbudsjett, etter å ha sittet to år i kulturministerstolen.

Giske skiller seg klart fra forgjengerne på flere måter, mener forskningsleder i Kulturrådet Ellen Aslaksen.

Giske rocker

Trond Giske besøkte mange av landets rockefestivaler i sommer, som en del av jakten på ny knutepunktfestival for rock. Giske ble til stadighet avbildet på konsert, både med og uten gummistøvler og Mira Craig på skuldrene.

Rockens posisjon i kulturpolitikken har vært minimal. Det er den fortsatt i kroner og øre, men Giske gir stor symbolsk støtte til rocken, mener Ellen Aslaksen.

Ellen Aslaksen

Kulturforsker Ellen Aslaksen

Foto: www.antropologi.info

- Jeg tror ikke det er tvil om at han blir stående som Rockeministeren gjennom de grepene han har gjort for rocken.

- Gjennom å reise fra sted til sted, fra rockefestival til rockefestival, så knytter han rocken veldig tydelig til seg selv som person, noe mediene hjelper ham godt med.

Aslaksen mener at Giskes handlemåte er svært forskjellig fra de tidligere kulturministrene.

- De lot seg ikke på samme måte knytte seg til enkelte grupperinger, og enkelt interesser på samme måte som Giske tydelig har gjort i sommer, sier hun.

Få reaksjoner

Kulturministerens tydelige profil i media har ikke fått særlig mye negativ respons, mener Aslaksen.

- Jeg ser ikke så mange reaksjoner på dette, og det synes jeg er interessant. Det blir jo fremstilt som at rocken mot alle odds har kommet til makta, og fra mitt ståsted så kan jeg ikke se at det har vært store diskusjoner og tomatkasting mot at rocken skal få kulturpolitisk støtte fra staten, sier hun.

Aslaksen mener Giske er ute etter et strukturgrep når han så tydelig viser hva han som person synes er viktig, og hvordan han utformer kulturministerrollen på.

- Han er til stede, han uttaler seg, og han knytter handlingene han foretar seg til ministerposisjonen.

Liten interesse

Teaterkritiker og kulturpolitisk kommenator, Idalou Larsen, mener Giske har vært flink til å gi ut penger til de fleste i kulturlivet, og han alltid har klart å gjøre det med presse og medier tilstede.

- Da er det klart han ikke blir særlig kritisert. De som vil kritisere ham er de som ikke får noe, eller ikke får nok, sier Larsen.

Hun mener at ingen er interessert i å vurdere politikken til en kulturminister.

- Men så kan man si at mediene, pressen og kommentatorene kunne vært med overvåkne, men det tilskriver jeg den generelle mangelen på interesse for kulturpolitikk i media. 

Olemic Thommessen.

Høyres Olemic Thommessen

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Olemic Thommessen i Høyre, og medlem i kulturkomiteen på Stortinget, sier det er lite å kritisere Giske for siden det er bred kulturøkonomisk enighet på Stortinget. 

- Vi er inne i en pengestrøm, og vi må flytte diskusjonen fra det som handler om penger til andre spørsmål. Jeg synes det er interessant hva så mye statlig penger gjør med norsk kultur og norsk kulturpolitikk, sier Thommessen.

Kulturstrøm

  • TikTok og Twitter i samtaler

    Den kinesiske videoappen TikTok skal være i samtaler med Twitter om et samarbeid, melder Wall Street Journal. Det skal dreie seg om tidlige forhandlinger om drift av appens amerikanske del etter at president Trump nektet TikTok å drive videre i USA.

  • TikTok saksøker Trump-regjeringa

    TikTok vil saksøke Trump-regjeringa for restriksjonane mot appen. Søksmålet kan kome alt tysdag, melder NPR, som siterer ei anonym kjelde som skal arbeide med søksmålet. TikTok mener vedtaket er i strid mot grunnlova fordi dei ikkje fekk uttale seg.