Vil bli husket som rockeministeren

Ingen andre har knyttet kulturministerposten så sterkt til egen person som Trond Giske, mener kulturforsker Ellen Aslaksen.

Trond Giske

Trond Giske åpnet den 20. utgaven av Notodden Bluesfestival med å gi festivalen knutepunktstatus og fast plass på statsbudsjettet.

Foto: Jørn Gjersøe / NRK

I morgen legger Trond Giske fram et nytt kulturbudsjett, etter å ha sittet to år i kulturministerstolen.

Giske skiller seg klart fra forgjengerne på flere måter, mener forskningsleder i Kulturrådet Ellen Aslaksen.

Giske rocker

Trond Giske besøkte mange av landets rockefestivaler i sommer, som en del av jakten på ny knutepunktfestival for rock. Giske ble til stadighet avbildet på konsert, både med og uten gummistøvler og Mira Craig på skuldrene.

Rockens posisjon i kulturpolitikken har vært minimal. Det er den fortsatt i kroner og øre, men Giske gir stor symbolsk støtte til rocken, mener Ellen Aslaksen.

Ellen Aslaksen

Kulturforsker Ellen Aslaksen

Foto: www.antropologi.info

- Jeg tror ikke det er tvil om at han blir stående som Rockeministeren gjennom de grepene han har gjort for rocken.

- Gjennom å reise fra sted til sted, fra rockefestival til rockefestival, så knytter han rocken veldig tydelig til seg selv som person, noe mediene hjelper ham godt med.

Aslaksen mener at Giskes handlemåte er svært forskjellig fra de tidligere kulturministrene.

- De lot seg ikke på samme måte knytte seg til enkelte grupperinger, og enkelt interesser på samme måte som Giske tydelig har gjort i sommer, sier hun.

Få reaksjoner

Kulturministerens tydelige profil i media har ikke fått særlig mye negativ respons, mener Aslaksen.

- Jeg ser ikke så mange reaksjoner på dette, og det synes jeg er interessant. Det blir jo fremstilt som at rocken mot alle odds har kommet til makta, og fra mitt ståsted så kan jeg ikke se at det har vært store diskusjoner og tomatkasting mot at rocken skal få kulturpolitisk støtte fra staten, sier hun.

Aslaksen mener Giske er ute etter et strukturgrep når han så tydelig viser hva han som person synes er viktig, og hvordan han utformer kulturministerrollen på.

- Han er til stede, han uttaler seg, og han knytter handlingene han foretar seg til ministerposisjonen.

Liten interesse

Teaterkritiker og kulturpolitisk kommentator, Idalou Larsen.

Foto: Marte Solbakken / NRK

Teaterkritiker og kulturpolitisk kommenator, Idalou Larsen, mener Giske har vært flink til å gi ut penger til de fleste i kulturlivet, og han alltid har klart å gjøre det med presse og medier tilstede.

- Da er det klart han ikke blir særlig kritisert. De som vil kritisere ham er de som ikke får noe, eller ikke får nok, sier Larsen.

Hun mener at ingen er interessert i å vurdere politikken til en kulturminister.

- Men så kan man si at mediene, pressen og kommentatorene kunne vært med overvåkne, men det tilskriver jeg den generelle mangelen på interesse for kulturpolitikk i media. 

Olemic Thommessen.

Høyres Olemic Thommessen

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Olemic Thommessen i Høyre, og medlem i kulturkomiteen på Stortinget, sier det er lite å kritisere Giske for siden det er bred kulturøkonomisk enighet på Stortinget. 

- Vi er inne i en pengestrøm, og vi må flytte diskusjonen fra det som handler om penger til andre spørsmål. Jeg synes det er interessant hva så mye statlig penger gjør med norsk kultur og norsk kulturpolitikk, sier Thommessen.

Kulturstrøm

 • Filmkomponist skaper BMW-lyd

  Det tyske bilselskapet BMW lanserer sin nyeste elbil i dag, og denne gangen er en komponist med på laget. Hans Zimmer, som er en av verdens mest kjente filmmusikkomponister har nemlig designet lydbildet inne i bilen. Elbiler er nesten helt lydløse, og mange savner de lydene de er vant til. BMW-eiere får nå valgfri billyd laget av mannen bak musikken til blant annet «Løvenes Konge» og «Pirates of the Carribean».

  BMW
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
 • Mariss Jansons er syk

  Oslo Filharmoniens tidligere sjefdirigent og en av verdens mest ettertraktede dirigenter avlyser alle sommerens planlagte konserter av helseårsaker. Jansons skulle blant annet ledet flere konserter under årets Salzburg Festival og under BBC Proms. Jansons (76) har også tidligere hatt utfordringer med helsa. (slippeddisc)

  Mariss Jansons
  Foto: Sigi Tischler / AP
 • Nytt festivalsamarbeid

  Nordlysfestivalen i Tromsø og samtidskunstfestivalen Ilios i Harstad inngår samarbeid. – En av grunnene er at det har blitt for dyrt å få orkestre og artister nordover til kun en festival, sier leder av Iliosfestivalen, Anders Eriksson.

  Sisu
  Foto: Martin Mortensen / NRK