Rockehistorie på boks

For noen år siden ble filmen om Ragnarock-festivalen vist på Rockefeller. Nå er den pusset opp og kommer på DVD.

Ragnarock i Holmenkollen.

Ragnarock i Holmenkollen, i 1973. Nå kommer festivalen på dvd.

Foto: Thorberg, Erik / SCANPIX

Ragnarock-festivalen hylles på DVD. Mannen bak festivalen – Arne Philip Fraas

Ragnarock-festivalen hylles på DVD. Mannen bak festivalen – Arne Philip Fraas

Foto: Falch, Knut / SCANPIX
Sigbjørn Bernhoft Osa på Ragnarock-festivalen i 1973.

Oslo 17. juni 1973. Ragnarock-festivalen i regi av Centralfilm A/S ble en stor suksess. Arrangementet foregikk fra klokken 1300 frem til midnatt. Første gruppe ut var Bergensgruppa Saft i samspill med Hardangerfelespiller Sigbjørn Bernhoft Osa. På bildet ses Osa, som skapte bølger med sin deltakelse.

Foto: Aktuell / Scanpix
Oslo 17. juni 1973: Ragnarock-festivalen

Oslo 17. juni 1973: Ragnarock-filmen er ikke bare et dokument over en særdeles vellykket musikkfestival. Filmen gir også et tidsbilde.

Foto: Aktuell / Scanpix
 Jahn Teigen i Popol Vuh på scenen under Ragnarock-festivalen i 1973.

Ungdom fra hele landet møtte opp for å få med seg arrangementet. Her artisten Jahn Teigen i Popol Vuh på scenen.

Foto: Storløkken, Aage / Scanpix

En av Norges største rockfestivaler gjennom tidene – Ragnarock 1973 – utkommer nå på DVD. Festivalen har tidligere foreligget som dokumentarfilm men nå blir den «allemannseie». Den utkommer nemlig på DVD, sammen med en CD med musikken fra 1974-festivalen samt Ragnarock LP-en på CD – med bonusspor.

Regissøren av filmen, og mannen som også fikk ideen til Ragnarock, Arne Phillip Fraas, er fornøyd.

– Jeg er stolt over Ragnarock-filmen. Den versjonen som ble vist på Rockefeller for noen år siden, hadde monolyd og fargene var gulnet. Men med denne digitaliserte versjonen, synes jeg virkelig vi har fått et bra resultat, slår Fraas fast til NTB.

Brytningstid

Ragnarock-filmen er ikke bare et dokument over en særdeles vellykket musikkfestival. Den tegner også et tidsbilde og er videre en dokumentering av en brytningstid på musikkscenen. En ny generasjon musikere eksperimenterte i skjæringspunktet mellom rock, folkemusikk, folkrock og jazz.

Til 1973-festivalen, som hadde som formål å vise fram nettopp denne tendensen, kom blant andre Prudence, Aunt Mary, Popol Vuh, Saft og Sigbjørn Bernhoft Osa.

I tillegg deltok utenlandske artister som Valsøespillemendene, Merit Hemmingson, Splash, Savage Rose og Mungo Jerry.

God stemning

Det Fraas husker best, er den gode stemningen.

– Selv om jeg var på jobb hele dagen fikk jeg med meg at det hersket en ualminnelig god stemning der i Holmenkollen den dagen. Jeg tror nordmenn var sugne etter å få oppleve en bit av det vi hadde sett i USA: Jamming i parker og store musikkfestivaler. Tid og sted klaffet, ungdommene hadde sterk idealisme og musikken ble en måte å uttrykke dette på. Og vi hadde til og med hørt med metrologisk institutt for å få et tips om en dag som seilet opp som solrik.

Fraas forteller at det kom noen klager som gikk på båltenning samt oppvarming mens det fortsatt var kirketid.

– Men selv politiet smilte fra øre til øre den dagen. Alt foregikk i den største minnelighet, minnes Fraas.

Skapte bølger

Koblingen rock og folkemusikk var kontroversiell da Ragnarock fant sted. En som kastet seg uti det, var Sigbjørn B. Osa. Hans samarbeid med bergensgruppa Saft fikk diskusjonene til å gå høyt

– Det skapte bølger i folkemusikkmiljøet. Osa fikk virkelig gjennomgå, det ble stor oppstandelse, minnes Fraas. Og legger til:

– Da jeg hørte Alexander Rybak spille «Fairytale», var det nesten som å oppleve Ragnarock om igjen. Men for Osa var dette et vågestykke. Han var faktisk usikker på om hans deltakelse under festivalen kunne få konsekvenser for hans statsstipendiat, forteller Fraas videre.

Magi

DVD-prosjektet presenteres av Nasjonalbiblioteket, Universal Music, Norsk kulturråd, Fond for lyd og bilde og Fond for utøvende kunstnere samt regissøren fra 1973, Arne Philip Fraas.

– Tenkte dere på festivalen som en norsk versjon av Woodstock-festivalen?

– Nei, så ambisiøse våget vi ikke å være. Vi hadde aldri drømt om at folks vilje til å oppleve en slik musikalsk folkefest, skulle være så stor. Til å lage kulisser hyret vi blant annet min kone, min eldste datter og svigerinne. Det begynte i det små, mye foregikk i ren dugnadsånd.

– Nå håper jeg mange vil se igjen seg selv på DVD-en, og at både de som var til stede og andre får oppleve noe av magien fra Ragnarock 1973.

Kulturstrøm

 • 200 millioner betaler for Netflix

  Strømmegiganten Netflix har nå passert 200 millioner betalende abonnenter på verdensbasis. 37 millioner kom til i fjor. Tirsdag la selskapet fram et årsresultat med 213 milliarder kroner i overskudd. Aksjekursen steg umiddelbart med 10 prosent.

 • Youtube blokker Trump en uke til

  Donald Trumps personlige Youtube-konto er sperret i ytterligere en uke etter det Youtube har omtalt som flere regelbrudd i kjølvannet av kongresstormingen i Washington. Youtube eies av Alphabet, Googles eierselskap.

 • Konserter kun i egen kommune

  Nå blir det igjen mulig å besøke konserter, teater og andre kulturbegivenheter – innenfor egen kommune. Områder med høyt smittetrykk, for eksempel Oslo, kommer ikke til å åpne for arrangementer ennå. Inntil videre gjelder også reglene om at det kan være maksimalt 200 personer til stede hvis det er fastmonterte seter. Ellers er grensen ti personer.

  Pressekonferanse om koronasituasjonen
  Foto: Vidar Ruud / NTB