Hopp til innhold

Rockegitarist Eddie Van Halen er død

Rockeren og gitaristen Eddie Van Halen er død, 65 år gammel. Van Halen var en av verdens mest anerkjente gitarister.

VAN HALEN, ROTH

Rockegitaristen Eddie Van Halen døde tirsdag av kreft. Van Halen var en av verdens største gitarister. Her sammen med David Lee Roth i 2008.

Foto: Ronda Churchill / AP

Edward «Eddie» Van Halen var en nederlandsk-amerikansk gitarist, låtskriver og plateprodusent.

Han er mest kjent fra hardrockbandet Van Halen, som han var med på å grunnlegge sammen med sin bror Alex Van Halen, Mark Stone og David Lee Roth i 1972.

Døde av kreft

Eddie Van Halen har hatt kreft i mange år, men fortsatte å jobbe med musikk på tross av sykdommen.

– Kreft kan være en meget spesiell og «privat» sykdom, som kan være vanskelig å hanskes med. Men nå vil jeg gjerne fortelle hva som skjer, uttalte han i 2001.

Han døde på St. John-sykehuset i Santa Monica tirsdag.

– Han var den beste faren jeg kunne ønske meg, skriver sønnen Wolfgang Van Halen på Twitter.

Laster Twitter-innhold

En av de største

Van Halen ble i 2011 rangert som nummer åtte på Rolling Stones liste over de 100 største gitaristene gjennom tidene. I 2012 ble han også kåret som nummer én i magasinet Guitar Worlds leserkåring av de 100 beste gitaristene noensinne.

Bandet Van Halen hadde mange hitlåter. Blant dem er «Jump», «Panama» og «Running with the Devil».

Han var også gitaristen bak den energiske soloen i Michael Jacksons «Beat it».

Ronnie Le Tekrø på Månefestivalen

TNT-gitarist Ronni Le Tekrø.

Foto: Marianne Løkkevik Ekeberg / NRK

– Alles gitarhelt

The New York Times skriver tirsdag at Eddie Van Halen var en av sin generasjons mest innflytelsesrike gitarister. Avisen omtaler bandet som et av tidenes mest populære rockeband.

Van Halen har solgt mer enn 75 millioner plater og er med det på topp 20-lista over de bestselgende artistene noensinne. Bandet ble også innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame i 2007.

– Han var alles gitarhelt. Ingen mellom Jimi (Hendrix, red.anm.) og Eddi. Det skriver TNT-gitaristen, Ronni Le Tekrø, i en SMS til NRK.

Også Kiss-bassist Gene Simmons hyller Van Halen i et innlegg på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Aerosmith har lagt ut dette bildet på sin Twitter-konto:

Laster Twitter-innhold

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober