Hopp til innhold

Rockefotograf filmdebuterer

Legendarisk rockefotograf blir rørt av sin egen spillefilmdebut.

Sam Riley som Ian Curtis i "Control".

Sam Riley som vokalist Ian Curtis i spillefilmen 'Control'.

Foto: Foto/Copyright: Oro Film

Ian Curtis levde kort og intenst: Vokalisten i postpunk-bandet Joy Division døde bare 23 år gammel. Filmen "Control" av stjernefotograf Anton Corbijn handler om kontrollfriken Curtis som mistet grepet.

"Control" er Corbijns spillefilmdebut, og en hyllest til bandet som utløste hans egen karriere. En karriere som er så vellykket at han knapt tror det er hans egen.

Corbijns særpreg

Metallica, Depeche Mode, U2 har alle noe til felles, nemlig et visuelt særpreg skapt av Anton Corbijn. Men det var Joy Division som lokket stjernefotografen ut i verden og la grunnlaget for en eventyrlig karriere.

- Å høre Joy Division i Nederland i 1979 betydde mye for livet mitt, det var det som gjorde at jeg flyttet til London, forteller Corbijn.

Det er en rufsete nederlandsk fotograf besøker Bergen. Han ser unnselig ut, har litt for store joggesko og knurvet dress, men Corbijn er en av de største. De særprega svart-hvitt bildene hans har blitt rockehistorie. Han har gjort coverbilder for de største bandene, musikkvideoer, motefotografi og nå en spillefilm om vokalisten i bandet som dro ham vekk fra hjemlandet.

- Rørende

Anton Corbijn

Fotograf Anton Corbijn

Foto: Dean Rogers / Pastemagazine

- Bildene jeg tok av Joy Division har blitt det offisielle inntrykket av bandet, for i plateomslagene sine brukte de bare kunst, aldri fotografi av seg selv, sier Corbijn.

Det dystre postpunk-bandet Joy Division fra Manchester ble dannet i 1976 etter en konsert Sex Pistols holdt i byen. Vokalisten Ian Curtis var preget av epilepsi og dyp depresjon, og i 1980 tok han livet sitt, bare 23 år gammel. Anton Corbijn sin film heter "Control" om kontrollfriken Curtis som mistet grepet.

- De første gangene jeg så den gjorde den et dypt følelsesmessig inntrykk, selv om jeg visste akkurat hva som kom. Men å se den på det store lerretet var rørende, sier filmskaperen selv.

Gjør stor suksess

Bakgrunnen for filmen er boka "Touching from a distance" som er skrevet av Curtis sin kone Deborah. Som de fleste av Corbijn sine bilder er også "Control" i svart-hvitt, men fotografen opplever ikke at den har likskap med stillsfotografiene hans.

- Jeg ville at filmen skulle ha et poetisk uttrykk siden det handler om en poet. Det ser ikke ut som fotografiene mine, synes jeg.

Han er heller ikke enig i at filmen er en typisk engelsk film bare fordi den handler om England. 

- Jeg synes filmingen er mer europeisk. Jeg er fra Nederland, fotografen er fra Tyskland, vi representerer en dyp visuell kultur.

Filmen vant flere priser under årets filmfestival i Cannes og er den siste i en uendelig rekke suksesser i Corbijn sitt liv. Siden han tok de første bildene fra rockekonserter i hjemlandet på 70-tallet har Anton Corbijn opplevd at omtrent alt han har tatt i har blitt til gull. Nå ser han tilbake på livet sitt med undring.

- Absolutt, det er ikke til å tro. Det ser ut som jeg alltid jobber med de riktige personene, sier han.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK