Rock-hotell med norsk sjel

– Ringo Starr ville ha grønnsaker med mye fennikel og ingefær, mens Eric Clapton var veldig glad i en spesiell grønnsaksuppe. James Brown ble begeistret for en type kakaomelk som han også fikk med seg når han reiste herfra!

Turid Hanevold
Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

Norske Turid Hanevold fra Asker har gitt mat og forpleining til et utall musikere og artister som har besøkt henne i Skanderborg på Jylland, eller i den koselige landsbyen Brundby på den idylliske øya Samsø der hun siden 1995 har drevet Brundby Rock Hotell.

Turid Hanevold (59) kom til Danmark fra Norge for nesten 40 år siden og har i omkring 30 år tatt imot og forpleiet musikere og artister under den årlige Skanderborgfestivalen. Gjennom alle år har hun samlet bilder og plakater av disse som i dag kan studeres nærmere på hotellet, Danmarks eneste ”rockhotell”. Karakteristikken er valgt som et slags symbol på at hit kommer det musikere for å komponere og eller å skrive og oppholdet avsluttes som regel med en stor konsert.

Alt ble pusset opp

I programmet Sølvsuper søndag kan du få høre mer om hvorfor Turid Hanevold kom til Samsø. I samtale med programleder Haakon D. Blaauw forteller hun at det var musikeren og artisten Poul Krebs som på mange måter er opphavsmannen til det.

Turid Hanevold

Musikk-tematikken står sterkt hos Danmarks eneste rock-hotell.

Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

– Han fortalte at det på Samsø var et hotell i dårlig forfatning som skulle selges på tvangsauksjon og da begynte det straks å klø i fingrene på meg. Hotellet ble kjøpt om høsten 1994 og i mai 1995 åpnet vi det. Alt ble revet ned og pusset opp. Gamle møbler, bilder og interiørartikler ble samlet inn for jeg ville beholde den gamle stilen og atmosfæren.

Turid Hanevold er i Danmark egentlig kjent som ”Guf”. Alle, til og med hennes barn, sier ”Guf” til henne. Hvorfor de gjør det? Svaret får du om du slår på P1 søndag morgen!

Sølvsuper, NRK P1, søndag 25. oktober kl 07.03

Kulturstrøm

 • Jesus-portrett blir musikal

  Historia til verdas dyraste måleri, «Salvator Mundi», blir Broadway-musikal, skriv CNN. Jesus-portrettet, som vart malt av Leonardo da Vinci rundt år 1500, var borte i fleire hundre år. I 2017 vart det selt for over 450 millionar dollar på auksjon.

  Salvator Mundi av Leonardo da Vinci.
  Foto: TOLGA AKMEN / AFP
 • «Nordlys»-serien blir film

  Nordisk film har kjøpt rettighetene til Malin Falchs tegneseriebøker i Nordlys-serien, melder VG. Serien handler om jenta Sonja som drar på en reise inn i en verden av norsk folklore og fantasivesener. De tre første bøkene har alle ligget i flere uker i topp på bestselgerlistene. Filmen er tenkt som animasjonsfilm.

  Bilde til bruk i anmeldelsen av Malin Falchs "Kråkesøstrene", som er tredje bok i serien "Nordlys"
  Foto: Malin Falch / Egmont Kids