NRK Meny
Normal

Robyn mest etterspurt

Robyn er Sveriges mest etterspurte artist, men gir de store plateselskapene en kald skulder.

Robyn

Robyn trives foreløpig greit uten å ha noe stort plateselskap i ryggen.

Foto: Lewis Chaplin / Wikimedia Commons

Robyn

Sist gang Robyn var i Norge var da hun sang på fjorårets Nobelkonsert i Oslo Spektrum.

Foto: nrk
Robyn

Robyn, her på vei inn til fjorårets Nobelpris-seremoni, er svært ettertraktet i svensk platebransje.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix
Robyn på scenen i 1999

Robyn på scenen i 1999.

Foto: Mats Schagerstr m/Scanpix / SCANPIX
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

At svenske Robyn er en stor stjerne, både i hjemlandet Sverige, her i Norge og internasjonalt, er det liten tvil om. Men det er ikke takket være noe stort plateselskap som gir henne støtte til å få den store oppmerksomheten hun får.

En kald skulder

Stjerna, som sist var å se i Norge under Nobelkonserten, er imidlertid ettertraktet og ønsket av de store selskapene. Men selv gir hun dem en kald skulder og fortsetter med å ha full kontroll på alt sjøl isteden.

Robyn startet sin platekarriere allerede som sekstenåring og debuterte med albumet «Robyn is here» på plateselskapet RCA Records i 1996. Deretter ga hun ut platene «My Truth» (1999) Og «Don't Stop the Music» (2002), før hun bestemte seg for å avslutte platekontrakten.

Etter albumet «Robyn» i 2005 har pilen bare pekt en vei for hennes karriere og oppmerksomheten har ikke blitt noe mindre med platetriologien «Body Talk» Pt. 1, Pt. 2 og P3. 3 i 2010.

Topper for tredje gang

Nå topper hun ifølge Aftonbladet lista over de svenske artistene plateselskapene aller helst vil samarbeide med. Avisa har laget oversikten i ti år og Robyn har også to år tidligere toppet. Men selv vil hun ikke samarbeide med noe plateselskap.

- Jeg kan ikke se hvorfor hun skulle ville knytte seg til noe plateselskap, sier Peter Swartling til avisa. Han var en av de som i sin tid var med på å oppdage talentet Robyn.

Den tidligere plateselskapsmannen Swartling oppdaget Robyn etter et tips fra en arbeidskamerat tidlig på 90-tallet.

- Hun kom inn på mitt kontor og jeg hadde glemt at vi hadde en avtale med henne.

Ville bare synge

Robyn, som den gang var 12 år gammel, hadde ikke engang med seg en demo.

- Hun fortalte at hun bare ville stå der og synge. Jeg ble helt paff over hennes selvsikkerhet og da hun begynte å synge holdt jeg på å ramle av stolen, det var fantastisk, forteller Swartling til avisa.

Robyn startet Konichiwa Records og har senere inngått en internasjonal lisensavtale med Universal Music, som selger hennes musikk på vegne av henne.

- Jeg har alltid jobbet for at hun skal uttrykke sine egne tanker og ideer. Hun trivdes aldri med et plateselskap som skulle styre hva hun skulle gjøre, forteller Swartling.

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP