Hopp til innhold

Robyn mest etterspurt

Robyn er Sveriges mest etterspurte artist, men gir de store plateselskapene en kald skulder.

Robyn

Robyn trives foreløpig greit uten å ha noe stort plateselskap i ryggen.

Foto: Lewis Chaplin / Wikimedia Commons

Robyn

Sist gang Robyn var i Norge var da hun sang på fjorårets Nobelkonsert i Oslo Spektrum.

Foto: nrk
Robyn

Robyn, her på vei inn til fjorårets Nobelpris-seremoni, er svært ettertraktet i svensk platebransje.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix
Robyn på scenen i 1999

Robyn på scenen i 1999.

Foto: Mats Schagerstr m/Scanpix / SCANPIX
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

At svenske Robyn er en stor stjerne, både i hjemlandet Sverige, her i Norge og internasjonalt, er det liten tvil om. Men det er ikke takket være noe stort plateselskap som gir henne støtte til å få den store oppmerksomheten hun får.

En kald skulder

Stjerna, som sist var å se i Norge under Nobelkonserten, er imidlertid ettertraktet og ønsket av de store selskapene. Men selv gir hun dem en kald skulder og fortsetter med å ha full kontroll på alt sjøl isteden.

Robyn startet sin platekarriere allerede som sekstenåring og debuterte med albumet «Robyn is here» på plateselskapet RCA Records i 1996. Deretter ga hun ut platene «My Truth» (1999) Og «Don't Stop the Music» (2002), før hun bestemte seg for å avslutte platekontrakten.

Etter albumet «Robyn» i 2005 har pilen bare pekt en vei for hennes karriere og oppmerksomheten har ikke blitt noe mindre med platetriologien «Body Talk» Pt. 1, Pt. 2 og P3. 3 i 2010.

Topper for tredje gang

Nå topper hun ifølge Aftonbladet lista over de svenske artistene plateselskapene aller helst vil samarbeide med. Avisa har laget oversikten i ti år og Robyn har også to år tidligere toppet. Men selv vil hun ikke samarbeide med noe plateselskap.

- Jeg kan ikke se hvorfor hun skulle ville knytte seg til noe plateselskap, sier Peter Swartling til avisa. Han var en av de som i sin tid var med på å oppdage talentet Robyn.

Den tidligere plateselskapsmannen Swartling oppdaget Robyn etter et tips fra en arbeidskamerat tidlig på 90-tallet.

- Hun kom inn på mitt kontor og jeg hadde glemt at vi hadde en avtale med henne.

Ville bare synge

Robyn, som den gang var 12 år gammel, hadde ikke engang med seg en demo.

- Hun fortalte at hun bare ville stå der og synge. Jeg ble helt paff over hennes selvsikkerhet og da hun begynte å synge holdt jeg på å ramle av stolen, det var fantastisk, forteller Swartling til avisa.

Robyn startet Konichiwa Records og har senere inngått en internasjonal lisensavtale med Universal Music, som selger hennes musikk på vegne av henne.

- Jeg har alltid jobbet for at hun skal uttrykke sine egne tanker og ideer. Hun trivdes aldri med et plateselskap som skulle styre hva hun skulle gjøre, forteller Swartling.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober