Dette trenger du:
800 g mørt elgkjøtt, ytrefilet, indrefilet eller
stykker fra låret
noen stilker frisk timian
salt og pepper
smør til steking
(Foto: NRK)
Syltede småløk:
20 småløk, små sjalottløk eller borretaneløk
1/2 l vann
50 g smør
30 g sukker
saften av 1/2 sitron
1 ts salt
Bringebærkremsaus:
1 ss brunt sukker
4 ss bringebæreddik
3 dl innkokt viltkraft
3 dl fløte
2 ss smør
salt og pepper
friske bringebær til pynt
Slik gjør du:
Krydre kjøttet godt med salt og pepper. Brun det i en varm stekepanne med smør og tilsett noen stilker timian. Legg kjøttet over i en ildfast form og stek videre i stekeovn ved 125 grader til kjernetemperaturen er ca. 60 grader. Bruk steketermometer, steketiden er avhengig av tykkelsen på kjøttet.
Dekk kjøttet til med aluminiumsfolie og la det hvile ca. 20 minutter før servering. Smelt sukkeret til sausen i en kasserolle og tilsett eddiken. La det koke inn til sirupkonsistens. Ha i kraft og fløte og la sausen småkoke til den tykner. Visp inn smøret og smak til med salt og pepper. Kjør sausen med en stavmikser rett før servering for å få den ekstra luftig.
Skrell løken og ha den i en kjele sammen med vann, sukker, sitron, salt og smør. Kok opp og la det koke til løken blir mør. Ta opp løken og kok væsken inn til sirup. Ha løken tilbake i sirupen rett før servering.
Server kjøttet pent oppskåret i skiver med glaserte småløk og kremsaus. Pynt med bringebær og litt frisk timian. Stekt sopp og tynne friterte skiver av jordskokk smaker godt til.