Hopp til innhold

Riv vardene!

Mange mener folk forsøpler fjellet når de bygger varder.

Varder
Foto: Berit Keilen, Keilen, Berit

Tenk deg at du er i fjellet. Du har gått langt, og endelig har du kommet til topps. Du puster lettet ut, nyter stillheten og seieren over å ha nådd toppen, - og så bygger du en varde! Kanskje er det noen varder der fra før også. - Jeg vil også etterlate meg et spor, en signatur som viser at jeg klarte det, tenker du kanskje! Men er det så lurt å bygge varder i fjellet?

Polfarer Liv Arnesen
Foto: Sjur Sætre / NRK

- Folk ønsker å sette spor etter seg, men når en kommer over 80-90 varder på samme plass forstyrrer det naturopplevelsen, sier polfarer Liv Arnesen.

Hun mener de små vardene lager rot i naturen, og at fjellene blir forsøplet. Hun oppfordrer folk til å rive vardene.

- Kommer jeg over en topp med en hovedvarde og flere små varder, så river jeg de små. Rydd opp i naturen og riv vardene, sier hun.

Tagging i fjellet

Erik Winther har vært oppsynsmann i fjellet i over 30 år. Han sammenligner vardebygging med tagging.

- Det er et eller annet ikke uttrykt ønske hos noen mennesker til å etterlate seg en signatur. Men dette har jo tatt helt av i dagens samfunn, sier han.

Forbanna tull !

Arnfinn Granmo er ivrig rypejeger, og har sett seg lei av alle vardene. Bare ordet varde er nok til å skape gnister i øynene til Granmo.

- Å bygge varder er noe forbanna tull. Historisk ble varder satt opp for å vise veien, men når det kommer varder på hver eneste topp, forsvinner jo hensikten med de som merker stiene, sier han.

Hør: Riv vardene!

Les også: Hærverk i fjellet

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.