Hopp til innhold

Sår livsrytme

Rita Eriksen feirer 20 år som artist med å synge om lengsel og savn på sitt nye album ”Hjerteslag”.

Rita Eriksen.

Rita Eriksen synger om lengsel og savn på 'Hjerteslag'.

Foto: Morten Krogvold/Promo.

Rita Eriksen.

Rita Eriksen gir ut albumet 'Hjerteslag' mandag.

Foto: Morten Krogvold / Promo
Rita Eriksens debutalbum "Back from Wonderland" fra 1988.

Rita Eriksens debutalbum 'Back from Wonderland' fra 1988.

Lyd: Hør hele intervjuet med Rita Eriksen her

Mandag kommer albumet ”Hjerteslag”, hvor Rita Eriksen har plukket ut 13 sanger fra sju nordamerikanske låtskrivere; Gillian Welch, Sarden Smith, Townes van Zandt, Leonard Cohen, Peter Rowan, John Stewart og Buddy Mondlock.

- Jeg har ikke valgt de mest kjente sangene deres. Da ville det bli umulig å gi dem særpreg, forklarer Rita Eriksen til programmet Norsk På Norsk.

Forfatteren Ingvar Hovland har gjendiktet de engelskspråklige sangene til Ritas Eriksens Sola-dialekt.

- Det har vært godt å få synge sanger som er tilrekkelagt for meg og min dialekt. Jeg har min dialekt og mine ord, og Ingvar Hovland kommer fra Egersund. Enkelte ord kan ikke jeg synge sånn som han ville sagt det. Samtidig ville det ikke gått om ikke Ingvar hadde forstått dialekten min.

Står inne for tekstene

- Hvorfor var det så viktig å synge på norsk?

- De to første platene med Eriksen (duoen sammen med bror Frank) var på engelsk, de to neste var på norsk. Jeg følte at det å gå tilbake til engelsk nå ville vært et tilbakeskritt. Det er mye mer krevende å gjøre det på norsk. Ikke minst blir det mye nærere og finere når det funker. Jeg valgte å gå den ekstra runden for å få tekstene så bra at jeg kan stå inne for dem ett hundre prosent.

Mange av sangene havner om savn og ettertanke. Tolv av de tretten sangene holder seg godt nedpå følelsesregisteret. Er du en melankolsk person?

- Ja. Jeg kjenner meg veldig godt igjen i mye av tekstene. Mye lengsel, savn, sårhet, nærhet, glede, vennskap, kjærlighet. Nære relasjoner, slik som de fleste er opptatt av.

Mye høst

Rita Eriksen blir ikke fornærmet når jeg forteller henne at jeg føler ”Hjerteslag” er en plate som egner seg for høsten.

- Det tenker jeg også: Selv om jeg har brukt våren og sommeren på denne plata, så er jeg klar for en høstrunde med denne plata.

Rita Eriksen skal ut på en høstturne til kulturhus og konserthus.

På dette gjennomproduserte albumet har du med deg to medprodusenter; Leif Johansen og Georg ”Jojje” Wadenius. Hvordan har dere jobbet?

- Veldig fint. Vi har vært veldig samkjørte, og vi har respektert hverandre fullt ut.

20 år på plate

På hjemmesida di skriver du at du i år feirer 20-års jubileum som artist. Har du den første plata du ga ut; albumet ”Back from Wonderland”?

- Nei, vet du. Det har jeg ikke. Den ble borte på et flyttelass en eller annen gang.

- Så du hører ikke på denne plata lenger?

-Nei, jeg har ikke hørt den på mange år. Den gang var det jo synth og trommemaskiner som gjaldt. Levende musikere skulle en helst ikke høre. Heldigvis har dette forandret seg.

- Var du en leirklump som ble formet av andre?

- Ja. Jeg var jo livredd. Første gang hjemmefra. Klart det var spennende, men jeg lærte at jeg må ta kontrollen selv. Dette må en styre selv, og ikke bare stole på andre at det skal bli bra.

Lagspiller

Opp gjennom åra har Rita Eriksen hatt flere store hitter i duett med de største innen norsk populærmusikk: Bjørn Eidsvåg, Bjørn Berge, Tre små Kinesere, Jonas Fjeld, Reidar Larsen, Christian Ingebrigtsen og Hellbillies, for ikke å snakke om Vamp, hvor hun sang ”Tir n’a noir” på deres album ” Godmorgen Søster” fra 1993. Er du en god lagspiller?

- Ja. Det tror jeg faktisk jeg er. Jeg liker veldig å jobbe sammen med folk, og det er spennende med nye samarbeidspartnere. I alle disse duettene du nevner der føler jeg at jeg har hatt noe å bidra med.

- ”Tir n’a noir” er en kjempehit, som spiller om og om igjen, ikke minst i Nattønsket her på P1. Er du lei av å høre denne sangen?

- Nei. Jeg blir ikke lei av den. Det er det som kjennetegner en god låt. Du blir ikke lei av den. En sånn sang skal du synge mange hundre ganger for publikum. Da er det viktig å ikke bli lei av den.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober