Hopp til innhold

Ring fjellet

Føler du at du ikke blir hørt? Da kan du ringe tre høyttalere på toppen av et fjell.

Telemegaphone Dale

Installasjonen er drevet av et eget lite vindkraftverk.

Foto: Magnus Torstensson (www.unsworn.org)

- I mylderet av nye telefontjenester hadde vi lyst til å skape noe mer poetiske og overraskende, og slik kom ideen, sier Erik Sandelin.

Sammen med Magnus Torsteinsson driver han det interaktive designfirmaet Unsworn Industries i Malmö, som står bak prosjektet.

Vanlig mobilnummer

Kustinstallasjonen Telemegaphone Dale består av høyttalere festet på en sju meter høy mast på toppen Bergskletten, ved Dalsfjorden i Sogn og Fjordane.

Og nummeret? Det er 90 36 93 89.

Når du ringer nummeret til masten blir din samtale automatisk koblet til de kraftige høyttalerne, som sender stemmen din ut over dalen, fjorden og bygda Dale som ligger tre kilometer unna.

Bygda og verden

Sandelin forteller at noe av tanken bak installasjonen var å skape en potensiell link mellom verden og stedet, fordi stemmer fra alle verdensdeler nå kan bryte inn i lokalmiljøet når som helst.

- Dale er et lite og geografisk sett ganske isolert sted, men det er også et sted med mange internasjonale kontakter. Vi hadde lyst til å lage noe som illustrerer at våre vanlige forestillinger om periferi ikke er relevante lenger, sier Sandelin.

Lokalbefolkningen har i grove trekk vært positive til prosjektet, selv om noen i begynnelsen klaget aver at installasjonen kunne forstyrre nattesøvnen. Når kunstnerne så skrudde ned volumet fikk de tilbakemeldinger om at lyden var for lav.

Installasjonen er aktiv frem til hjortejakta begynner.

Besøk prosjektets egen nettside

Kulturstrøm

 • Yo-Yo Ma vant verdens største klassisk musikk-pris

  Cellisten Yo-Yo Ma vant Birgit Nilsson Prize, som med sine prispenger på én million dollar er verdens største innen klassisk musikk, melder NTB.

  Han er første instrumentalist som mottar prisen innstiftet av svenskenes berømte operasanger.

  Norske Amalie Stalheim skal spille under prisutdelingen når han kommer til Stockholm for å motta prisen.

  Yo-Yo Ma
  Foto: Andy Mettler / swiss-image.ch