Riksantikvaren: – Dypt tragisk for kulturarven

Et fredet anlegg fra 1840-årene og flere verneverdige hus i Lærdalsøyri skal være brent ned. – Dypt tragisk for Norges kulturarv, sier riksantikvaren.

Jørn Holme

Den unike trehusbebyggelsen i Lærdalsøyri er hardt rammet av brann. – Dypt tragisk, sier riksantikvar Jørn Holme.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Først og fremst har brannen rammet mange familier og enkeltpersoner som er skadet og har mistet sine hjem. Brannen er også tragisk for vår kulturarv, sier riksantikvar Jørn Holme til NRK.

Holme tror det kommer til å ta tid før man begynner å tenke på gjenoppbygging.

– Det viktigste nå er å sikre det som er igjen, sier Holme.

LES OGSÅ: Her startet Lærdal-brannen

Holme forteller at han nå kommer til å bruke lang og god tid sammen med eierne og kommunen for å få kartlagt hva som har skjedd. Han håper å få alt på plass i forhold til faktum i morgen.

– Vi hadde sikret den eldste bebyggelsen bra fra før og den ble ikke rammet. Det meste er heldigvis igjen, sier Holme.

Fredet hus brant ned til grunnen

Det er 161 bygninger innenfor verneområdet, men brannen skal ikke ha nådd den aller eldste delen av den verneverdige trehusbebyggelsen.

LES OGSÅ: Slik ser Lærdal ut nå

Før brannen var det tre fredede hus i bygda. Nå har det ene, Synneva Eris hus, brent ned. Huset var fra 1840-årene og er egentlig to hus som er bundet sammen av vedskjul.

Det freda Synneva Eris hus

Det fredede Synneva Eris hus fra 1840-årene har brent ned til grunnen. Huset ble vedtaksfredet i 1923.

Foto: Arlen Bidne, Riksantikvaren

Det er kommunene som har det primære ansvaret for brannsikringen av vernede hus, mens Riksantikvaren skal gi råd og stille med sin ekspertrise.

Lærdal kommune mottok rundt én million kroner i slike midler, som har gått til brannalarm i alle hus med direkte kontakt til brannvesen og til sprinkleranlegg og brannposter.

På UNESCOs verdensarvliste

Deler av bebyggelsen i Lærdal står på UNESCOs verdensarvliste. Lærdal er et av syv områder i Norge som er på denne listen.

LES OGSÅ: Her startet brannen
LES OGSÅ:
Kastevind førte flammene i alle retninger

Trehusbebyggelsen i Lærdalsøyri er blant de aller viktigste trehusmiljøene i Norge, på linje med byer som Røros, Bergen og Gamle Stavanger, skriver Holme.

Lærdalsøyri er med i NB-registeret, Riksantikvarens register over byområder av kulturhistorisk interesse.

LES OGSÅ: – Vi klarer ikke ta dette innover oss

Slik ser Lærdal ut. Bildene er ikke nødvendigvis fra stedene det har brent:

Kulturstrøm

  • Vant Spellemann for Rnb/Soul

    Ivan Ave har vunnet Spellemannprisen i den nye sjangeren Rnb/Soul for sitt album «Double Goodbyes». Dette ble offentliggjort på StudioP3 i ettermiddag. Ivan Ave, som egentlig heter Evind Øygarden og er fra Vinje i Telemark, har tidligere vært nominert til prisen i kategorien urban.

    Ivan Ave
  • Spellemann til Okay Kaya

    Artisten Okay Kaya er tildelt Spellemann i kategorien Indie/alternativ. Artisten, som egentlig heter Kaya Wilkins, vant for sin plate «Watch This Liquid Pour Itself». Siv Jakobsen, Nils Bech og Das Body var de andre nominerte. Wilkins fikk beskjed om dette i torsdagens episode av Kulturstripa.

Flere kulturnyheter