Hopp til innhold

Tidligere Top Gear-stjerne i alvorlig bilulykke

Tidligere Top Gear-programleder Richard Hammonds var lørdag ettermiddag involvert i en bilulykke i Sveits. Medprogramleder Jeremy Clarkson omtaler krasjet som det største han noen gang har sett.

Bilvraket som Richard Hammond satt i

BRANT: Slik så bilvraket ut etter ulykka i forbindelse med innspilling av sesong to av serien The Grand Tour i Sveits. Bilen var av typen Rimac Concept One, en sportsbil som går på strøm.

Foto: The Grand Tour

Den sveitsiske avisen Le Blick skrev lørdag ettermiddag at den kjente britiske programlederen var skadd i en bilulykke.

Medprogramleder Jeremy Clarkson omtaler ulykken på Twitter, og skriver at det var det største bilkrasjet han noen gang har sett. Clarkson skriver at kollegaen skal være «OK».

Laster Twitter-innhold

Ulykken blir også bekreftet på den offisielle twitter-kontoen til «The Grand Tour». Det blir opplyst at programlederen ikke er hardt skadd, men at ulykken var alvorlig.

Laster Twitter-innhold

I en lengre uttalelse fra programmet står det at Hammond krasjet en elektrisk bil av typen Rimac Concept One, og at 47-åringen var bevisst og selv klatret ut av bilen før den tok fyr.

Han ble sendt med luftambulanse til sykehuset i Sankt Gallen og har et brudd i kneet.

Spiller inn sesong to

Den kjente programleder-trioen bestående av James May, Jeremy Clarkson og Richard Hammonds er i Sveits for å spille inn andre sesong av programmet «The Grand Tour», og kjørte på en vei som var stengt i forbindelse med løpet Bergrennen Hemberg i Sankt Gallen i Sveits.

Ulykken skjer kun uker etter at Hammonds sverget at han ikke ville gjøre flere livsfarlige stunts, av hensyn til familien sin.

Det er heller ikke første gang programlederen blir skadd i en bilulykke. For 11 år siden havnet han i koma etter å ha krasjet under innspillingen til programmet «Top Gear». Og tidligere i år slo Hammonds hodet kraftig i en motorsykkel-ulykke i Mosambik.

Top Gear

SKADD: Det skal være den 47 år gamle Richard Hammond som er skadd. Briten er programleder, journalist og forfatter, og har også ledet program som «Total Wipeout» og «Brainiac» i hjemlandet.

Foto: BBC

Nye episoder til påkostet serie

De profilerte programlederne Jeremy Clarkson, Richard Hammond og James May har de siste dagene oppholdt seg i Sveits for å spille inn nye episoder av TV-serien «The Grand Tour».

Serien blir vist på Amazon Prime, og første sesong ble sluppet i november 2016. Episodene til den andre sesongen skal etter planen slippes oktober 2017.

Programledertrioen skrev under på en 36-episoderskontrakt som går over tre år. Og der «Top Gear» muligens var påkostet, er «The Grand Tour» i en enda høyere prisklasse. Ifølge The Telegraph skal totalkostnadene for Amazon være på 1,7 milliarder kroner, og hver episode koster etter sigende nærmere 50 millioner kroner å lage.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober