Forfatter leverer tilbake pris i islamist-protest

Forfatter Morten Skårdal leverer tilbake prisen han fikk av Foreningen Les i protest mot foredragene med Taliban-sympatiserende Aisha Shezadi Kausar.

Hellstenius og Morten Skårdal

Morten Skårdal (til høyre) sammen med medforfatter Axel Hellstenius med prisen for beste ungdomsbok under utdelingen av Foreningen Les' priser i fjor vår. Nå leveres det grafiske trykket tilbake.

Foto: NRK

Skårdal fikk i mai i fjor foreningens pris for beste ungdomsbok for boka «Fittekvote», som han skrev sammen med Axel Hellstenius.

Han returnerer prisen, som er et grafisk trykk, i protest mot at foreningen bruker Aisha Shezadi Kausar (20) som foredragsholder.

Fittekvote

Omslaget til boka «Fittekvote».

Foto: Cappelen Damm

Kausar støtter Taliban og mener at demokrati er unødvendig om man følger den islamske loven sharia, skriver VG.

– Dette er en foredragsholder med kontroversielle meninger, som kan knyttes mot ekstrem islamisme. Jeg forsvarer hennes rett til å ytre seg, men er kritisk til at hun brukes i en leselystkampanje rettet mot ungdom i det norske skoleverket, finansiert med offentlige midler, sier Skårdal til NRK.

– Anerkjennende

Skårdal jobber i dag som offiser i forsvaret. Ungdomsromanen handler om en ung jentes liv på befalsskolen. En ungdomsjury valgte boka til vinner av prisen.

– Dette var en pris utdelt av ungdommen. Den anerkjennelsen setter jeg veldig pris på og tar med meg videre, sier Skårdal.

– Men VGs oppslag viser hvilken tilknytning hun har til det ekstreme islamske miljøet i Norge. Jeg mener det blir feil å bruke en person med en slik tilknytning i en leselystkampanje i norske skoler, fortsetter han.

Hør saken fra Kulturnytt:

– Det er synd

Aisha Shezadi Kausar reiser i disse dager rundt på norske skoler og foredrar om sitt verdisyn og hvorfor hun bruker niqab, etter å ha bidratt med teksten «Du, jeg og niqab» i antologien «Rein tekst».

Aisha Shezadi Kausar

Aisha Shezadi Kausar (20) begynte å gå med ansiktssløret niqab som nittenåring.

Foto: NRK
Wanda Woldner

Wanda Woldner er daglig leder i Foreningen Les.

Foto: Vibeke Røgler

Foredragene er betalt blant annet av Norsk faglitterære forfatter- og oversetterforening og Foreningen Les.

Foreningen mottar prosjekt- og driftsmidler fra Kultur- og kirkedepartementet.

– Hvordan reagerer dere på at Morten Skårdal leverer tilbake prisen, daglig leder Wanda Woldner?

– Jeg synes det er synd at han ønsker å levere tilbake prisen, men vi aksepterer hans mening. Det kommer likevel ikke til å endre vår holdning, sier Woldner.

– Vil fortsette å bruke henne

Shezadi Kausar har holdt to foredrag for skoleklasser den siste måneden. Under foredragene snakker hun selv i fem minutter, før elevene får anledning til å stille spørsmål.

Wanda Woldner sier det ikke er aktuelt å bryte samarbeidet, da mandatet hennes er klart: Hun skal snakke om sitt valg om å bruke niqab, ikke om politikk.

– Hun er veldig tydelig på at sine politiske syn snakker hun ikke om i klasserommet, der snakker hun bare om sitt personlige valg om å gå i niqab. Hun sier ikke noe som er ulovlig, sier Woldner.

– Vi kan ikke trekke tilbake et allerede igangsatt samarbeid fordi hun har andre meninger på andre arenaer. Vi kommer til å bruke henne så lenge det er midler igjen på budsjettet, fortsetter hun.

– Burde dere inngått samarbeidet når dere ser reaksjonene det har gitt?

– Det er et hypotetisk spørsmål, svarer Woldner.

Aisha Shezadi Kausar har ikke svart på NRKs henvendelser i dag.

LES OGSÅ:

Video Aisa Shezadi (20) om sitt niqab-valg

VIDEO: Aisha Shezadi Kausar var i september i fjor gjest i Lørdagsrevyen og snakket om sitt valg om å bruke niqab. Se reportasjen. Reporter Helle Fjelldalen.

Kulturstrøm

 • Vil du kåre P2-lytternes romanpris?

  Hvert år setter NRK sammen en lytterjury med vanlige lesere, for å kåre årets beste, norske roman.

  – Nå trenger vi ivrige lesere, som også liker å snakke om bøker, sier prosjektleder Anne Bøhler.

  Lytterjuryen diskuterer seg fram til vinneren for åpen mikrofon, og i fjor vant Olaug Nilssen med romanen «Yt etter evne, få etter behov». Hun kunne fortelle at hun har fulgt med på kåringen og jurydiskusjonene også før hun selv ble forfatter.

  Fristen for å melde seg til juryarbeidet er 1. november, og 1. desember offentliggjøres de seks romanene som fagjuryen nominerer.

 • NRK-serie vann pris i Seoul

  NRK-dramaserien «Atlantic Crossing» vann juryprisen under Seoul International Drama Awards.

  Serien handlar om kronprinsesse Märthas flukt til USA under 2. verdskrig. Serien har fått kritikk frå historikarar for å ha teke seg for store kunstnariske fridomar.

  TV-serien er seld til 30 land, og er nominert til ein internasjonal Emmy i kategorien beste dramaserie.