Forfatter leverer tilbake pris i islamist-protest

Forfatter Morten Skårdal leverer tilbake prisen han fikk av Foreningen Les i protest mot foredragene med Taliban-sympatiserende Aisha Shezadi Kausar.

Hellstenius og Morten Skårdal

Morten Skårdal (til høyre) sammen med medforfatter Axel Hellstenius med prisen for beste ungdomsbok under utdelingen av Foreningen Les' priser i fjor vår. Nå leveres det grafiske trykket tilbake.

Foto: NRK

Skårdal fikk i mai i fjor foreningens pris for beste ungdomsbok for boka «Fittekvote», som han skrev sammen med Axel Hellstenius.

Han returnerer prisen, som er et grafisk trykk, i protest mot at foreningen bruker Aisha Shezadi Kausar (20) som foredragsholder.

Fittekvote

Omslaget til boka «Fittekvote».

Foto: Cappelen Damm

Kausar støtter Taliban og mener at demokrati er unødvendig om man følger den islamske loven sharia, skriver VG.

– Dette er en foredragsholder med kontroversielle meninger, som kan knyttes mot ekstrem islamisme. Jeg forsvarer hennes rett til å ytre seg, men er kritisk til at hun brukes i en leselystkampanje rettet mot ungdom i det norske skoleverket, finansiert med offentlige midler, sier Skårdal til NRK.

– Anerkjennende

Skårdal jobber i dag som offiser i forsvaret. Ungdomsromanen handler om en ung jentes liv på befalsskolen. En ungdomsjury valgte boka til vinner av prisen.

– Dette var en pris utdelt av ungdommen. Den anerkjennelsen setter jeg veldig pris på og tar med meg videre, sier Skårdal.

– Men VGs oppslag viser hvilken tilknytning hun har til det ekstreme islamske miljøet i Norge. Jeg mener det blir feil å bruke en person med en slik tilknytning i en leselystkampanje i norske skoler, fortsetter han.

Hør saken fra Kulturnytt:

– Det er synd

Aisha Shezadi Kausar reiser i disse dager rundt på norske skoler og foredrar om sitt verdisyn og hvorfor hun bruker niqab, etter å ha bidratt med teksten «Du, jeg og niqab» i antologien «Rein tekst».

Aisha Shezadi Kausar

Aisha Shezadi Kausar (20) begynte å gå med ansiktssløret niqab som nittenåring.

Foto: NRK
Wanda Woldner

Wanda Woldner er daglig leder i Foreningen Les.

Foto: Vibeke Røgler

Foredragene er betalt blant annet av Norsk faglitterære forfatter- og oversetterforening og Foreningen Les.

Foreningen mottar prosjekt- og driftsmidler fra Kultur- og kirkedepartementet.

– Hvordan reagerer dere på at Morten Skårdal leverer tilbake prisen, daglig leder Wanda Woldner?

– Jeg synes det er synd at han ønsker å levere tilbake prisen, men vi aksepterer hans mening. Det kommer likevel ikke til å endre vår holdning, sier Woldner.

– Vil fortsette å bruke henne

Shezadi Kausar har holdt to foredrag for skoleklasser den siste måneden. Under foredragene snakker hun selv i fem minutter, før elevene får anledning til å stille spørsmål.

Wanda Woldner sier det ikke er aktuelt å bryte samarbeidet, da mandatet hennes er klart: Hun skal snakke om sitt valg om å bruke niqab, ikke om politikk.

– Hun er veldig tydelig på at sine politiske syn snakker hun ikke om i klasserommet, der snakker hun bare om sitt personlige valg om å gå i niqab. Hun sier ikke noe som er ulovlig, sier Woldner.

– Vi kan ikke trekke tilbake et allerede igangsatt samarbeid fordi hun har andre meninger på andre arenaer. Vi kommer til å bruke henne så lenge det er midler igjen på budsjettet, fortsetter hun.

– Burde dere inngått samarbeidet når dere ser reaksjonene det har gitt?

– Det er et hypotetisk spørsmål, svarer Woldner.

Aisha Shezadi Kausar har ikke svart på NRKs henvendelser i dag.

LES OGSÅ:

Video Aisa Shezadi (20) om sitt niqab-valg

VIDEO: Aisha Shezadi Kausar var i september i fjor gjest i Lørdagsrevyen og snakket om sitt valg om å bruke niqab. Se reportasjen. Reporter Helle Fjelldalen.

Kulturstrøm

  • Båldrapet blir TV-dokumentar

    Drapet på Nils Olav Bakken fra Dokka blir nå TV-dokumentar, skriver OA. Produksjonsselskapet Monster skal produsere dokumentaren for Nordic Entertainment Group. Drapet på Bakken i 2016 rystet hele landet, og ble kaldt for "båldrapet".

    Nils Olav Bakken
    Foto: Privat / Politiet
  • Twitter ruster opp sikkerheten

    Twitter strammer inn sikkerhetsrutinene for brukerne til kjente politikere, valgkamper og journalister før valget i USA. – Å innføre disse sikkerhetstiltakene er et essensielt preventivt tiltak, heter det i et innlegg fra selskapet.