Hopp til innhold

Moteskaper møter i retten i juni

John Galliano må møte i retten 22. juni. Moteskaperen er anklaget for å ha kommet med rasistiske bemerkninger offentlig.

John Galliano

Rettssaken mot tidligere Dior-designer John Galliano starter i Paris 22. juni.

Foto: Gerard Julien / Afp

Fransk politi arresterte Galliano etter et besøk på en restaurant i Paris i vinter. Bistroen ligger i et strøk av den franske hovedstaden der det bor mange jøder.

I dag ble rettssaken berammet. 22. juni starter saken mot den britiske moteskaperen, melder Reuters.

Galliano ble filmet mens han skjelte ut en gruppe gjester, flere av dem av jødisk og annen etnisk opprinnelse. Amatørvideoen ble senere publisert i The Sun.

– Elsker Hitler

– Jeg elsker Hitler. Folk som dere skulle vært døde, mødrene deres og forfedrene deres skulle alle vært gasset, snøvler Galliano på videoen.

Fransk politi arresterte ham, og påtalemakten tok ut siktelse.

John Galliano

John Galliano blir arrestert av politiet i mars.

Foto: MIGUEL MEDINA / Afp

– Jeg samarbeider med politiet. Anti-semittisme og rasisme har ingenting i vårt samfunn å gjøre. Jeg beklager at jeg har vekket forargelse, sa den britiske designeren da.

Sparket av Dior

Han fikk sparken som motehuset Diors sjefdesigner etter arrestasjonen. Galliano hadde da hatt det kreative ansvaret hos Dior siden 1996, og hadde fått mye av æren for at motehuset går så det suser rent økonomisk.

Dior-sjefen Sidney Todeano hadde fått nok. En unnskyldning fra moteskaperen var ikke nok.

– Jeg fordømmer John Gallianos uttalelser på det aller skarpeste, de er ikke i Diors ånd, sa Sidney Todeano.

22. juni starter rettssaken.

Kulturstrøm

 • Monet-maleri under hammeren

  Claude Monets maleri «Le Grand Canal» ble solgt for 56 millioner dollar – over en halv milliard norske kroner – på Sotheby's i New York.

  Maleriet er ett av flere verk den franske kunstneren malte fra Venezia tidlig på 1900-tallet. Salget av «Le Grand Canal» gjør det til det dyreste av Monets Venezia-verk.

  Claude Monet-maleriet Le Grand Canal
  Foto: NIKLAS HALLE'N / AFP
 • Zelenskyj talte til Cannes-festivalen

  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talte via video til filmfestivalen i Cannes, som opna tysdag.

  – Til slutt vil hatet forsvinne, og diktatorane vil døy, sa han i den overraskande talen under opninga av den 75. filmfestivalen i Palais des Festivals i Cannes.

  I talen refererte han til makta av filmen under andre verdskrig, og han nemnde spesifikt Charlie Chaplins film «Diktatoren», som gjorde narr av nazileiaren Adolf Hitler.

  – Vi treng ein ny Chaplin i dag for å bevise at filmen ikkje har mista stemma si, sa han i talen, som han fekk ståande applaus for.

  Krigen i Ukraina blir eit dominerande tema på festivalen, og ein dag er reservert for ukrainske filmskaparar. Dokumentarfilmen «Mariupolis 2» av den litauiske filmskaparen Mantas Kvedaravicius som vart drepe av russiske styrkar i april, blir vist spesielt. (NTB)

  Volodymyr Zelenskyj taler til filmfestivalen i Cannes 17. mai 2022
  Foto: Vianney Le Caer / AP