Moteskaper møter i retten i juni

John Galliano må møte i retten 22. juni. Moteskaperen er anklaget for å ha kommet med rasistiske bemerkninger offentlig.

John Galliano

Rettssaken mot tidligere Dior-designer John Galliano starter i Paris 22. juni.

Foto: Gerard Julien / Afp

Fransk politi arresterte Galliano etter et besøk på en restaurant i Paris i vinter. Bistroen ligger i et strøk av den franske hovedstaden der det bor mange jøder.

I dag ble rettssaken berammet. 22. juni starter saken mot den britiske moteskaperen, melder Reuters.

Galliano ble filmet mens han skjelte ut en gruppe gjester, flere av dem av jødisk og annen etnisk opprinnelse. Amatørvideoen ble senere publisert i The Sun.

– Elsker Hitler

– Jeg elsker Hitler. Folk som dere skulle vært døde, mødrene deres og forfedrene deres skulle alle vært gasset, snøvler Galliano på videoen.

Fransk politi arresterte ham, og påtalemakten tok ut siktelse.

John Galliano

John Galliano blir arrestert av politiet i mars.

Foto: MIGUEL MEDINA / Afp

– Jeg samarbeider med politiet. Anti-semittisme og rasisme har ingenting i vårt samfunn å gjøre. Jeg beklager at jeg har vekket forargelse, sa den britiske designeren da.

Sparket av Dior

Han fikk sparken som motehuset Diors sjefdesigner etter arrestasjonen. Galliano hadde da hatt det kreative ansvaret hos Dior siden 1996, og hadde fått mye av æren for at motehuset går så det suser rent økonomisk.

Dior-sjefen Sidney Todeano hadde fått nok. En unnskyldning fra moteskaperen var ikke nok.

– Jeg fordømmer John Gallianos uttalelser på det aller skarpeste, de er ikke i Diors ånd, sa Sidney Todeano.

22. juni starter rettssaken.

Kulturstrøm

 • – Han fikk norsk kunst ut i verden

  NRK-journalist Maren Kvamme Hagen forteller om hva slags betydning avdøde Hans Rasmus Astrup har hatt for norsk kunstliv.

 • Brudeferd på norgesturné

  Nasjonalmuseet skal i 2021 sende kunsten sin ut på to turnéer Norge rundt. Tidemand og Gudes ikoniske maleri Brudeferd i Hardanger vil dukke opp på et sykehjem i Narvik, et verft i Ulsteinvik, et asylmottak i Hå og stilles ut for innsatte i Halden fengsel.

  Brudeferden i Hardanger, 1848
  Foto: Børre Høstland / Nasjonalmuseet
 • Hans Rasmus Astrup er død

  Den norske kunstsamleren og skipsmegleren Hans Rasmus Astrup er død, 82 år gammel. Han er mest kjent for å ha grunnlagt Astrup Fearnley-museet i Oslo.

  – Astrup var stolt av samlingen, men selv holdt han seg gjerne i bakgrunnen og ute av offentlighetens lys, sier direktøren for Astrup Fearnley-museet Solveig Øvstebø i en pressemelding.

  I 1998 ble Astrup tildelt St. Olavs Orden for sitt bidrag til norsk kunstliv.

  – Vi bevarer alle gode minner og hans livsverk vil leve videre gjennom Astrup Fearnley Museet – til glede for alle, sier Østbø