NRK Meny
Normal

Retorikk, bop og demokrati

«Det er mitt håp at musikken vi spiller speiler følelsene til de svarte i USA» sa en av musikerne som spilte sammen med artisten i Studio Sokrates denne uken: Kenny Dorham. Jazzmusikerne strevde på sin måte med å gjøre det amerikanske demokratiet åpnere og mer inkluderende.

Apollotemplet i Korint
Foto: Wikipedia

Bop & borgerrettigheter

«Det er mitt håp at musikken vi spiller speiler følelsene til de svarte i USA» sa trommeslageren Max Roach. Jazzmusikerne strevde på sin måte med å gjøre det amerikanske demokratiet åpnere og mer inkluderende.

Jeg ble sittende og trille tommeltotter på kontoret en stund etter at opptakene til ukens Studio Sokrates var ferdig. Det var noe jeg hadde forsømt å nevne mens mikrofonene var slått på - og nå først demret det:

Negrenes frihetskamp i USA på sekstitallet dreide seg om å utvide det amerikanske demokratiet, en kamp for anerkjennelse og borgerrettigheter.

Sofister og demokrati

Noe tilsvarende fant sted mens Sokrates vandret rundt i Athen: Sofistene, en gjeng omreisende lærere som Platon og Sokrates var inderlige motstandere av – lærte bort talekunst, kunsten å gjøre seg gjeldende i folkeforsamlingen.

Aristokratene som alltid hadde bestemt i Athen fikk konkurranse: Næringslivsfolk, militære, embetsmenn. Sofistene drev fram en utvidelse av antikkens demokrati fordi de underviste alle som kunne betale i kunsten å overtale og overbevise publikum.

Å kunne tale godt i folkeforsamlingen var en kardinaldyd i det unge greske demokratiet.

Max Roach

«Det er mitt håp at musikken vi spiller speiler følelsene til de svarte i USA» sa trommeslageren Max Roach i 1970. Max og Kenny Dorham spilte sammen og man må tro de to delte dette synet på hva musikken de skapte skulle bety. På sett og vis øvde de seg på «retorikk» i musikken sin. De minner om talekunstnere, sofister som brukte ferdighetene sine til samfunnsendring. Demokratisering.

Dette skulle jeg naturligvis ha kommet på da vi satt i studio sammen, Solveig Bøe, Knut Borge og jeg – men det glapp for meg.

Hør Studio Sokrates på internett:

En ekstra påminnelse: NRK radio har ny programspiller. Der kan du høre Studio Sokrates og alt mulig annet radiostoff i flere måneder bakover i tid. Skriv radio.nrk.no i nettleseren din og søk opp Studio Sokrates i søkefeltet øverst til høyre.
Veldig flott programspiller. Her er han: Programspiller i NRK radio

Musikken:

To innspillinger m Kenny Dorham: 1: Homestretch m Dorham og Joe Henderson, 2: Smile. De av dere som bruker Spotify finner musikken her: Studio Sokrates spilleliste i Spotify

Kulturstrøm

  • Franklin begraves i Detroit

    Soulsanger Aretha Franklin begraves i hjembyen Detroit i USA fredag 31. august. Franklin døde av kreft, 76 år gammel. I dagene før begravelsen blir båren til Franklin plassert i museet for Afro-Amerikansk historie i Detroit.

    PEOPLE-ARETHA FRANKLIN/
    Foto: Handout . / Reuters