Retoriker om Oprah-tale: – Øker presidentspekulasjonene

Ratna Elisabeth Kamsvåg, retoriker ved Handelshøyskolen BI, mener Oprah Winfreys Golden Globe-tale var velskrevet, men forutsigbar.

Oprah Winfrey

MEKTIGE VENNER: Oprah Winfrey stilte opp sammen med Barack og Michelle Obama under presidentvalgkampen i 2009.

Foto: Lucy Nicholson / Reuters

Ratna Elisabet Kamsvåg snakker

Ratna Elisabeth Kamsvag er retoriker ved Handelshøyskolen BI.

Foto: Trond Stenersen / NRK

TV-stjernen Oprah Winfrey ble den første svarte kvinnen som fikk ærespris under Golden Globe. Takketalen hun holdt etter å ha fått prisen har fått mye ros, i tillegg til spekulasjoner om at Winfrey kan tenke seg å stille som kandidat i presidentvalget i 2020.

– I for lang tid har kvinner ikke blitt hørt eller trodd, dersom de har turt å snakke imot mektige menn. Men deres tid er over. Tiden er inne!, sa TV-stjernen Oprah Winfrey da hun mottok hedersprisen.

Ratna Elisabeth Kamsvåg, retoriker ved Handelshøyskolen BI, mener at talen på en måte var forutsigbar, gitt spekulasjonene om at Winfrey kan tenke seg en politisk karriere.

– Hun skriver seg inn i metoo-opprøret. Samtidig er det slik at når Winfrey taler, så lytter folk. Hun er en populær TV-personlighet. Det har vært spekulert lenge i at hun ønsker å stille som presidentkandidat, og det at hun i denne talen snakker om de temaene hun gjør, øker spekulasjonene rundt det.

– Har ikke avvist det

Kamsvåg mener det er vanskelig spå hvorvidt Winfrey faktisk kommer til å stille som presidentkandidat, men påpeker at den populære TV-personligheten den siste tiden har svart annerledes når hun har fått spørsmålet.

– Det er vanskelig å si i hvor stor grad hun posisjonerer seg for en politisk karriere. men det er ikke rart at spekulasjonene øker med tanke på hva hun leverte.

Kamsvåg kaller velskrevet og godt forberedt, og viser til at Winfrey på forhånd har sagt hun ønsket å skape «et øyeblikk» under utdelingen.

– Hun har svart på det flere ganger tidligere, da har hun avvist det. Det har hun ikke gjort den siste tiden, selv om hun ennå ikke har bekreftet det. På en måte kan man tolke det inn i den talen, samtidig ville det vært unaturlig at talen ikke hadde en politisk brodd.

Obama Last Campaign Michelle Obama, Sen. Barack Obama, Oprah Winfrey

DEMOKRAT: Winfrey har tidligere støttet Barack Obama og Hillary Clinton i valgkamper.

Foto: Mary Ann Chastain / Ap

– Streep skapte en sjanger

Rretorikeren påpeker også at det allerede var forventet at Winfrey kom til å holde en politisk tale, fordi Meryl Streep i fjor brukte den samme anledningen til å kritisere Donald Trump.

Dermed hadde man gjort denne typen tale til en politisk sjanger. Winfrey har egentlig bare plukket opp dette, og ført det videre.

Trump ble svært forarget da Streep kritiserte ham fra scenen under fjorårets utdeling. Streep sa blant annet at Trump brukte makt til å ydmyke andre, noe som førte til at Trump blant annet skrev følgende på Twitter:

– Meryl Streep, en av de mest oppskrytte skuespillerne i Hollywood kjenner meg ikke, men angrep under gårsdagens Golden Globe. Hun er en Hillary-tilhenger som tapte stort.

Trump har foreløpig ikke kommentert Winfreys Golde Globe-tale, men Time er blant dem som har trukket fram at Trump i 1999 uttalte at han gjerne kunne tenke seg Oprah som sin visepresedintkandidat.

Kulturstrøm

  • Kosovo boikotter Nobel-seremoni

    Kosovos ambassadør til Sverige boikotter utdelingen av Nobels litteraturpris 2019, skriver Dagens Nyheter. Årsaken til det er at prisen tildeles Peter Handke, som har kommet med kontroversielle uttalelser om konfliktene på Balkan.

  • Kan havne på kulturarvliste

    Dans og musikk fra Setesdal kan havne på Unescos kulturarvliste. I neste uke vil fagkomiteen til Unesco anbefale at Setesdalskulturen får en plass på denne prestisjelista.