Hopp til innhold

Vurderer søksmål mot hobbyrestauratøren (80)

Nå er kvinnen som gjorde Jesus til «Ludvig» sengeliggende etter angstanfall, melder spansk avis.

Ecce Homo restaurert

Ecce Homo, av 1800-tallskunstneren Elías García Martínez. Til venstre originalen, i midten bildets tilstand da lokale myndigheter kartla kirkekunsten i julil, og til høyre det ferdige produktet.

Foto: Centro de Estudio Borjanos

Spanske myndigheter vurderer nå om de vil gå til sak mot kvinnen som restaurerte veggmaleriet Ecce Homo i Santuario de Misericordia-kirken i byen Borja i Zaragoza i Spania.

Bildet av restaureringen, der Jesus-ikonet var gjort til en stilisert «Ludvig» gikk i går verden over, også her på NRK.no. Selve bildet var 250 år gammelt, laget av kunstneren Elías García Martínez, men høy luftfuktighet hadde forvitret bildet. En nabokvinne (80) bestemte seg for å ta penselen i egen hånd

LES OGSÅ: Slik kan det gå når hobbyrestauratøren får frie tøyler

Kvinnen skal i går ha fått et angstanfall som følge av den massive pressedekningen saken fikk, og slektninger og venner forteller ifølge nettstedet 20minutos.es at de forsøker å få i henne næring, men at hun så langt har nektet å spise.

Ifølge de samme kildene mener kvinnen at presten i kirken var fullt klar over hva hun gjorde.

– Alle som kom inn i kirken, så at jeg malte. Dette var ikke noe jeg gjorde i hemmelighet, sier hun.

Får støtte

Hun får ifølge den samme avisen støtte av anonyme kilder i bispedømmet Tarazona, som administrerer kirken i Borja.

– Medieoppmerksomheten har blåst denne saken over alle proporsjoner. Dette er overdrevet, spesielt hvis vi tenker på at enhver landsby har kvinner som med de beste intensjoner for eksempel vil retusjere en forgylt altertavle, uten spesielle kunnskaper, sier kilden.

Neste mandag vil en gruppe tekniske konservatorer ankomme byen for å anslå skadene. Det er utfallet av denne befaringen som vil bestemme hvorvidt kvinnen blir saksøkt.

Bildet er ikke spesielt verdifullt, og er beskrevet først og fremst som å ha stor affeksjonsverdi for kirkens menighet.

Kulturstrøm

 • Gjør at man vrir seg av frydefullt ubehag i kinosetet

  «Syk pike» er sylskarp satire over oppmerksomhetstyranniet, skriver Filmpolitiets Birger Vestmo fra filmfestivalen i Cannes.

  – Dette er en helt særegen film som ligner på lite annet, et smart og vittig komidrama med innslag av blod og kroppsvæsker som gjør at man vrir seg av frydefullt ubehag i kinosetet, skriver Vestmo, og gir filmen terningkast fem.

  Signe (Kristine Kujath Thorp) bedriver selvmedisinering i Kristoffer Borglis «Syk pike».
  Foto: Ymer Media / Ymer Media
 • 9000 Youtube-kanaler fjernet

  Youtube fjerner mer enn 9000 kanaler med innhold fra krigen i Ukraina, skriver The Guardian. Over 70.000 videoer er fjernet fordi de bryter med plattformens retningslinjer. Blant videoer som er fjernet er de som kaller krigen for et frigjørings-oppdrag.

  Youtube har rundt 90 millioner brukere i Russland.

 • Deichman-film vant priser

  En film som viser innsiden av nye Deichmanske bibliotek i Bjørvika i Oslo har vunnet to priser på den internasjonale bokmessa i Torino i Italia.

  Filmen vant kategoriene «Årets beste video» og «Årets dokumentar». Den seks minutter og 14 sekunder lange filmen viser innsiden av Deichman Bjørvika, med forfatterne Lars Saabye Christensen og Camara Lundestad Joof og en pianospillende Lars Lillo-Stenberg sammen med sangeren Maria Lotus.

  – Dette er fantastisk moro og virkelig stas. Vi bestemte oss for å lage en proper film med elementer fra den store åpningen av Deichman Bjørvika, fordi kun et lite antall mennesker fikk være tilstede på grunn av pandemien. Med filmen fikk «alle» mulighet til å se og høre, sier åpningsfestansvarlig Reinert Mithassel i Deichman i en pressemelding fra Oslo kommune.

Flere kulturnyheter