Hopp til innhold

Vurderer søksmål mot hobbyrestauratøren (80)

Nå er kvinnen som gjorde Jesus til «Ludvig» sengeliggende etter angstanfall, melder spansk avis.

Ecce Homo restaurert

Ecce Homo, av 1800-tallskunstneren Elías García Martínez. Til venstre originalen, i midten bildets tilstand da lokale myndigheter kartla kirkekunsten i julil, og til høyre det ferdige produktet.

Foto: Centro de Estudio Borjanos

Spanske myndigheter vurderer nå om de vil gå til sak mot kvinnen som restaurerte veggmaleriet Ecce Homo i Santuario de Misericordia-kirken i byen Borja i Zaragoza i Spania.

Bildet av restaureringen, der Jesus-ikonet var gjort til en stilisert «Ludvig» gikk i går verden over, også her på NRK.no. Selve bildet var 250 år gammelt, laget av kunstneren Elías García Martínez, men høy luftfuktighet hadde forvitret bildet. En nabokvinne (80) bestemte seg for å ta penselen i egen hånd

LES OGSÅ: Slik kan det gå når hobbyrestauratøren får frie tøyler

Kvinnen skal i går ha fått et angstanfall som følge av den massive pressedekningen saken fikk, og slektninger og venner forteller ifølge nettstedet 20minutos.es at de forsøker å få i henne næring, men at hun så langt har nektet å spise.

Ifølge de samme kildene mener kvinnen at presten i kirken var fullt klar over hva hun gjorde.

– Alle som kom inn i kirken, så at jeg malte. Dette var ikke noe jeg gjorde i hemmelighet, sier hun.

Får støtte

Hun får ifølge den samme avisen støtte av anonyme kilder i bispedømmet Tarazona, som administrerer kirken i Borja.

– Medieoppmerksomheten har blåst denne saken over alle proporsjoner. Dette er overdrevet, spesielt hvis vi tenker på at enhver landsby har kvinner som med de beste intensjoner for eksempel vil retusjere en forgylt altertavle, uten spesielle kunnskaper, sier kilden.

Neste mandag vil en gruppe tekniske konservatorer ankomme byen for å anslå skadene. Det er utfallet av denne befaringen som vil bestemme hvorvidt kvinnen blir saksøkt.

Bildet er ikke spesielt verdifullt, og er beskrevet først og fremst som å ha stor affeksjonsverdi for kirkens menighet.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)