Hopp til innhold

Vurderer søksmål mot hobbyrestauratøren (80)

Nå er kvinnen som gjorde Jesus til «Ludvig» sengeliggende etter angstanfall, melder spansk avis.

Ecce Homo restaurert

Ecce Homo, av 1800-tallskunstneren Elías García Martínez. Til venstre originalen, i midten bildets tilstand da lokale myndigheter kartla kirkekunsten i julil, og til høyre det ferdige produktet.

Foto: Centro de Estudio Borjanos

Spanske myndigheter vurderer nå om de vil gå til sak mot kvinnen som restaurerte veggmaleriet Ecce Homo i Santuario de Misericordia-kirken i byen Borja i Zaragoza i Spania.

Bildet av restaureringen, der Jesus-ikonet var gjort til en stilisert «Ludvig» gikk i går verden over, også her på NRK.no. Selve bildet var 250 år gammelt, laget av kunstneren Elías García Martínez, men høy luftfuktighet hadde forvitret bildet. En nabokvinne (80) bestemte seg for å ta penselen i egen hånd

LES OGSÅ: Slik kan det gå når hobbyrestauratøren får frie tøyler

Kvinnen skal i går ha fått et angstanfall som følge av den massive pressedekningen saken fikk, og slektninger og venner forteller ifølge nettstedet 20minutos.es at de forsøker å få i henne næring, men at hun så langt har nektet å spise.

Ifølge de samme kildene mener kvinnen at presten i kirken var fullt klar over hva hun gjorde.

– Alle som kom inn i kirken, så at jeg malte. Dette var ikke noe jeg gjorde i hemmelighet, sier hun.

Får støtte

Hun får ifølge den samme avisen støtte av anonyme kilder i bispedømmet Tarazona, som administrerer kirken i Borja.

– Medieoppmerksomheten har blåst denne saken over alle proporsjoner. Dette er overdrevet, spesielt hvis vi tenker på at enhver landsby har kvinner som med de beste intensjoner for eksempel vil retusjere en forgylt altertavle, uten spesielle kunnskaper, sier kilden.

Neste mandag vil en gruppe tekniske konservatorer ankomme byen for å anslå skadene. Det er utfallet av denne befaringen som vil bestemme hvorvidt kvinnen blir saksøkt.

Bildet er ikke spesielt verdifullt, og er beskrevet først og fremst som å ha stor affeksjonsverdi for kirkens menighet.

Kulturstrøm

 • A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum

  A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum, opplyser konsertarrangøren på sin hjemmeside. Morten Harket har fått diagnostisert akutt laryngitt og må hvile stemmen. Dette er en betennelse i stemmebåndene.

  «Vi beklager å måtte meddele at kveldens konsert med a-ha i Oslo Spektrum er kansellert. Morten Harket har blitt diagnostisert med akutt laryngitt og er nødt til å hvile stemmen. Behold dine billetter for nå, vi kommer tilbake med mer informasjon så fort som mulig", står det på Oslo Spektrums hjemmeside.

  A-ha opptrådte i Oslo fredag, men lørdagens konsert må de altså avlyse. Dette er ikke første gang at A-ha må avlyse. Konsertene ble i utgangspunktet utsatt på grunn av pandemien.

 • Marcus og Martinus vant svensk «Maskorama»

  Marcus og Martinus Gunnarsen har vunnet den svenske utgaven av Maskorama. De norske tvillingene sier til Aftonbladet at de har fremført annenhver sang i konkurransen. Seersuksessen «Maskorama» har gått i flere land, inkludert Norge og USA.

  Marcus og Martinus
  Foto: TT NYHETSBYRÅN/NTB Scanpix / TT NYHETSBYRÅN
 • Kåret til Norges mest attraktive by

  Sandnes får Attraktiv by-prisen 2022, melder Arkitektnytt.

  – Sandnes har imponert juryen gjennom langsiktig og kunnskapsbasert utvikling av sentrum, som nå viser gode resultater, sier Alexandria Algard, juryleder for regjeringens Attraktiv by-pris.

  - Dette er en bekreftelse på at kommunen gjennom mange år har tatt gode valg i arbeidet med å utvikle en levende by, sier ordfører Stanley Wirak.