Respekt

Det er norsk premierefilm på kino denne helgen også. ”Respekt” - en film om og med en klasse av verstinger. Den kjennes ikke ekte, og den er sent ute.

Respekt

Respekt.

Foto: Filmweb

3 stjerner

Filmen ”Respekt” ble først presentert som et eksperiment blant verstinger. Det er sagt mindre om det nå under lanseringen.

Den fortoner seg som en fiksjonsfilm uten særlig improvisasjon, med manus basert på et skuespill, med skuespillere av ulik kvalitet, med innøvde replikker, synes vi å høre, skrevne hendelser, planlagte bildeutsnitt og –vinkler, og riktige mikrofonplasseringer. Lyden er bemerkelsesverdig god

Fornemmer manus

Noen medvirkende elever skal være virkelige elever som var uforberedt på hele arrangementet. De må ha skjønt det meste tidlig første opptaksdag.

Når læreren ikke dukker opp, begynner elevene i spesialklassen å undervise seg selv og hverandre. De finner ut av det på egen hånd. Men vi fornemmer at det står en regissør bak, og to-tre kamerafolk og lydarbeidere og noen til. Folk med manus.

For gamle for videregående

Dessuten: Elevene underviser ikke. De presenterer monologer om mote, sex, svartinger og pakkiser. Det legges sterk vekt på rasisme i naive formuleringer.

Knut Joner

Lite originalt levert fra Knut Joner, mener NRKs anmelder.

Foto: Filmweb

De fleste skuespillerne er for gamle til å gå på videregående, og for glupe i hodet og sunne i huden for sosialklasse. Knut Joner er en av dem. Han er sønn til skuespilleren Johannes Joner som her debuterer som regissør.

Falsk

Er ”Respekt” en god film?

Nei. Den kjennes falsk. Samtidig er den lite original. Verden er full av filmer som likner. De fleste er laget av voksne som forsøker å tilpasse seg ungdoms situasjon og tenkning. De søker publikum. Og de ser tingene ovenfra.

Johannes Joner er sent ute. Og litt skjevt ute. Rappene han illustrerer verstingkulturen med, er de flinkes, er de ikke?

Kulturstrøm

 • «Barn» får premiere i Venezia

  Det blir verdenspremiere i konkurransen på Venice Days for Dag Johan Haugeruds film «Barn», han nye film etter debuten «Som du ser meg». Det er første gang på over 10 år at en norsk film er representert på denne filmfestivalen, skriver Arthaus i en pressemelding. På rollelisten er blant andre Henriette Steenstrup, Thorbjørn Harr, Jan Gunnar Røise og Andrea Bræin Hovig. Filmen får norsk premiere 13. september.

 • Russisk LHBT-aktivist drept

  Ifølge den russiske avisen Fontanka ble den russiske LHBT-aktivisten Yelena Grigoryeva funnet drept i St. Petersburg søndag. Grigoryeva ble funnet i noen busker i nærheten av hjemmet sitt, kvalt og påført flere knivstikk, skriver BBC.

 • Ny pris til Mannskoret-dokumentar

  «For vi er gutta» fikk prisen for beste europeiske dokumentar på den internasjonale filmfestivalen i Odessa. Filmen følger Mannskoret og deres kreftsyke dirigent Ivar Krogh Hovd i tiden før han døde av kreft. Dokumentaren har mottatt flere norske og utenlandske priser siden den kom i fjor.

  Mannskoret i filmen For vi er gutta
  Foto: Norsk Filmdistribusjon / Fuglene / Handout / NTB Tema