Hopp til innhold

Vant for tredje år på rad

Den amerikanske komieserien «30 Rock» vant kategorien beste komiserie for tredje gang på rad under nattens Emmy-utdeling i Los Angeles.

Ble utropt til beste komiserie for tredje år på rad
Foto: Mark J. Terrill / AP

– «Phew! That was a nail-biter», sa seriens manusforfatter, produsent og hovedrolleinnehaver Tina Frey da hun mottok prisen.

Komiserien var nominert i hele 22 kategorier , men sanket tilsammen bare fem. Deriblant vant Feys motspiller, Alec Baldwin, for andre år på rad Emmy for beste mannlige hovedrolle i en komiserie.

Overraskende nok gikk prisen for beste kvinnelige hovedrolle ikke til Fey, som mottok denne i fjor, men til den australske skuespillerinnen Toni Collette.

– Det er sinnsykt, sa Collette kjent fra filmer som «Gutter er gutter» og «Little Miss Sunshine».

Se bildene: Glade Emmy-vinnere

– Føler meg som Askepott

Med unntak av Fey, gikk hele fem av de seks gjeveste prisene gikk til samme vinner som i fjor. Dramaserien «Mad Men» kategorien «beste drama», slik den gjorde i 2008.

– Vi har jobbet har for at serien ikke skulle stinke det andre året, og er veldig glade for å stå her, sa skaperen av dramaserien, Matthew Weiner.

Glenn Close vant igjen beste kvinnelige hovedrolle i en dramaserie. Close spiller en skruppelløse New York-advokat i serien «Damages». Bryan Cranston fra serien «Breaking Bad» fikk også i år prisen for beste mannlige hovedrolle.

– Lee Trevino (amerikansk golfspiller red. anm.) ble truffet av lynet to ganger, og nå vet jeg hvordan han følte det. Jeg vet ikke hva jeg gjør her, jeg føler meg som Askepott, uttalte den 53 år gamle Cranston.

Bryan Cranston vant Emmy

SOM ASKEPOTT: Bryan Cranston

Foto: LUCY NICHOLSON / REUTERS

Fikk sin første Emmy

Skuespillerinne Jessica Lange vant sin aller første Emmy, i kategorien beste skuespillerinne i en miniserie eller film, for sin rolletolkning av den eksentriske Edith «Big Edie» Bouvier Beale i filmen «Grey Gardens».

Filmen, med samme navn som en dokumentar om «Big Edie» og datteren «Little Edie» fra 1975, vant tilsammen seks priser under nattens utdeling, deriblant i kategorien «beste TV-film».

Den irske skuespilleren Brendan Gleeson vant også Emmy for sin tolkning av den britiske statsministeren Winston Churchill i krigsdramaet «Into the Storm».

Miniserien «Little Dorrit» basert på Charles Dickens roman, vant hele fire kategorier, deriblant «beste miniserie».

«The Daily Show With Jon Stewart» ble beste varietéunderholdning, musikk- eller, komiserie, mens det amerikanske reality-showet «Amazing Race» vant kategorien «beste reality-show» for syvende år på rad.

Jessica Lange

SMALT TIL: Jessica Lang får et kyss av prisutdeler, og vinner, Alec Baldwin

Foto: Mark J. Terrill / AP

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober