Hopp til innhold

Renessansemaleri knakk i to

Et 500 år gammelt maleri av Domenico Beccafumi knakk i to biter da det falt i gulvet på Londons National Gallery.

"Marcia", Domenico Beccafumi

'Marcia', Domenico Beccafumi

Foto: www.nationalgalleryimages.co.uk

Ulykken, som regnes for å være en av de alvorligste som har skjedd i et britisk museum, skjedde under demonteringen av utstillingen “Renaissance Siena”. Utstillingen stengte 13. januar.

Løsnet fra rammen

Det var da bildet ble flyttet fra galleriveggen at det glapp ut av rammen og falt i bakken. Bildet er malt på tre vertikale treplanker på litt under én meter. Under fallet løsnet den venstre planken fra de andre to.

Restaurering ble satt i gang umiddelbart for å hindre flere skader. De to delene ble satt sammen igjen og løs maling ble stabilisert. I området rundt sprekken løsnet maling i et felt på opp til én centimeters tykkelse. Dette måtte males på nytt.

Dårlig informert

Det antas at ulykken skjedde fordi mannskapet som flyttet bildet ikke var godt nok informert om at rammen kun var satt på av estetiske årsaker, og den derfor ikke burde holdes i under flytting.

Restaureringen av bildet var ferdig i slutten av januar, og maleriet er nå tilbake i utstillingslokalet hvor det har sin faste plass. Museet hever at skaden ikke er synlig under normale omstendigheter, men i følge The Art Newspaper kan sprekken skimtes når maleriet sees fra venstre side.

”Marcia” er ett av tre malerier av kvinneskikkelser som Beccafumi malte til Francesco Petruccis soverom rundt 1519. ”Marcia” og ”Tanaquil” tilhører begge National Gallery i London. Under utstillingen “Renaissance Siena” ble de midlertidig gjenforent med ”Cornelia”, som ble lånt fra Galleria Doria-Pamphilj i Roma.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober