Renessansemaleri knakk i to

Et 500 år gammelt maleri av Domenico Beccafumi knakk i to biter da det falt i gulvet på Londons National Gallery.

"Marcia", Domenico Beccafumi

'Marcia', Domenico Beccafumi

Foto: www.nationalgalleryimages.co.uk

Ulykken, som regnes for å være en av de alvorligste som har skjedd i et britisk museum, skjedde under demonteringen av utstillingen “Renaissance Siena”. Utstillingen stengte 13. januar.

Løsnet fra rammen

Det var da bildet ble flyttet fra galleriveggen at det glapp ut av rammen og falt i bakken. Bildet er malt på tre vertikale treplanker på litt under én meter. Under fallet løsnet den venstre planken fra de andre to.

Restaurering ble satt i gang umiddelbart for å hindre flere skader. De to delene ble satt sammen igjen og løs maling ble stabilisert. I området rundt sprekken løsnet maling i et felt på opp til én centimeters tykkelse. Dette måtte males på nytt.

Dårlig informert

Det antas at ulykken skjedde fordi mannskapet som flyttet bildet ikke var godt nok informert om at rammen kun var satt på av estetiske årsaker, og den derfor ikke burde holdes i under flytting.

Restaureringen av bildet var ferdig i slutten av januar, og maleriet er nå tilbake i utstillingslokalet hvor det har sin faste plass. Museet hever at skaden ikke er synlig under normale omstendigheter, men i følge The Art Newspaper kan sprekken skimtes når maleriet sees fra venstre side.

”Marcia” er ett av tre malerier av kvinneskikkelser som Beccafumi malte til Francesco Petruccis soverom rundt 1519. ”Marcia” og ”Tanaquil” tilhører begge National Gallery i London. Under utstillingen “Renaissance Siena” ble de midlertidig gjenforent med ”Cornelia”, som ble lånt fra Galleria Doria-Pamphilj i Roma.

Kulturstrøm

 • Mener krigsdokumenter bør flyttes

  Flere historikere mener at krigsdokumentene i Hjemmefrontmuseets arkiver bør overføres til Arkivverket, skriver Klassekampen. Historiker Lars Borgersrud mener Arkivverket bør ha forvaltningsansvaret for at materialet fra både privatpersoner og Forsvarets overkommando skal bli tilgjengelig for publikum. Han mener Marte Michelets bok «Hva visste hjemmefronten?» har aktualisert debatten om Hjemmefrontmuseets rolle. Museet ble åpnet i 1970 på Akershus festning i Oslo som del av markeringen av at det var 25 år siden andre verdenskrig tok slutt. På bildet klipper kronprins Harald snoren.

  Hjemmefrontmuseet åpnes i 1970
  Foto: Scanpix / NTB scanpix
 • Feirer populært plateselskap

  Plateselskapet Rune Grammofon, med Rune Kristoffersen i spissen, har høy stjerne for sin kvalitet blant musikere og publikum. Neste helg feires selskapets første 20 år på Nasjonal Jazzscene i Oslo, med konserter, bokutgivelse og plateslipp, melder jazzinorge.

  Rune "Grammofon" Kristoffersen
 • Solgte ni bøker i sekundet

  Michelle Obamas selvbiografi «Becoming» setter salgsrekorder. På lanseringsdagen gikk det unna 725.000 eksemplarer i USA. Boka er den raskest selgende så langt i år. I tillegg til førsteopplaget på 1,8 millioner eksemplarer, har forlaget nå bestilt 800.00 nye, melder The Guardian.

  Michelle Obama
  Foto: Jose Luis Magana / AP