Renessansemaleri knakk i to

Et 500 år gammelt maleri av Domenico Beccafumi knakk i to biter da det falt i gulvet på Londons National Gallery.

"Marcia", Domenico Beccafumi

'Marcia', Domenico Beccafumi

Foto: www.nationalgalleryimages.co.uk

Ulykken, som regnes for å være en av de alvorligste som har skjedd i et britisk museum, skjedde under demonteringen av utstillingen “Renaissance Siena”. Utstillingen stengte 13. januar.

Løsnet fra rammen

Det var da bildet ble flyttet fra galleriveggen at det glapp ut av rammen og falt i bakken. Bildet er malt på tre vertikale treplanker på litt under én meter. Under fallet løsnet den venstre planken fra de andre to.

Restaurering ble satt i gang umiddelbart for å hindre flere skader. De to delene ble satt sammen igjen og løs maling ble stabilisert. I området rundt sprekken løsnet maling i et felt på opp til én centimeters tykkelse. Dette måtte males på nytt.

Dårlig informert

Det antas at ulykken skjedde fordi mannskapet som flyttet bildet ikke var godt nok informert om at rammen kun var satt på av estetiske årsaker, og den derfor ikke burde holdes i under flytting.

Restaureringen av bildet var ferdig i slutten av januar, og maleriet er nå tilbake i utstillingslokalet hvor det har sin faste plass. Museet hever at skaden ikke er synlig under normale omstendigheter, men i følge The Art Newspaper kan sprekken skimtes når maleriet sees fra venstre side.

”Marcia” er ett av tre malerier av kvinneskikkelser som Beccafumi malte til Francesco Petruccis soverom rundt 1519. ”Marcia” og ”Tanaquil” tilhører begge National Gallery i London. Under utstillingen “Renaissance Siena” ble de midlertidig gjenforent med ”Cornelia”, som ble lånt fra Galleria Doria-Pamphilj i Roma.

Kulturstrøm

  • Malte over kritisert gatekunst

    Lørdag kveld forsvant veggmaleriet av den jødisk-ortodokse mannen fra lekeplassen i Bergen. – Bør tenke seg nøye om før man tar ned et kunstverk, sier advokat og ytringsfrihetsekspert.

  • Bergen tok storeslem i korps-NM

    Bergen vant både innen brass og janitsjar i årets NM for skolekorps. Mesterkapet var digitalt. 66 skolekorps leverte inn bidrag.

    I 1. divisjon janitsjar tok Bergenskorpsene alle de tre første plassene og tapetserte pallen. Midtun Skoles Musikkorps vant, foran nabokorpset Skjold Skoles Musikkorps. Ulriken Janitsjar tok siste plassen på podiet.

    I 2. divisjon brass gikk Skodvin Skulemusikk til topps, med nyskrevet stykke av Kjetil Djønne.