NRK Meny
Normal

Religionskritisk forfatter rømmer Paris

Den kontroversielle, franske forfatteren Michel Houellebecq prydet forsiden av Charlie Hebdos siste utgave. Nå går han i dekning på ubestemt tid.

Charlie Hebdo/Houellebecq

PÅ FORSIDEN: Michel Houellebecq var gjenstand for Charlie Hebdos satirepenn på forsiden av siste utgave av magasinet. Han var også nær venn av Bernard Maris, som ble drept i angrepet mot satiremagasinet.

Foto: MIGUEL MEDINA/BERTRAND GUAY / AFP

Michel Houellebecq

MISLIKER DEN SKANDINAVISKE MODELLEN: 58 år gamle Houellebecq har uttalt at han ikke har noen tro på demokratiet som styreform og at han har spesielt lite til overs for hvordan demokratiske prosesser fungerer i Norge og Sverige i dag.

Foto: REMY DE LA MAUVINIERE / AP
Theo van Gogh med en sigarett i munnen

UNDERKASTELSE: «Submission» ble også brukt som tittel på en film av den nederlandske filmskaperen Theo van Gogh. Van Gogh ble drept av en muslimsk fundamentalist i Amsterdam i 2004.

Foto: WILLEM TEN VELDHUYS / AP

En karikatur av den islamkritiske Houellebecq prydet forsiden av Charlie Hebdos siste utgave, som ble gitt ut dagen før attentatet mot redaksjonslokalet.

Forfatteren avbryter nå lanseringen av boken «Soumission», som kom ut på onsdag. Han vil nå oppholde seg på et hemmelig sted for en ubestemt periode.

Det sier Houellebecqs agent François Samuelson til den franske avisen Le Monde.

Det har vært mye diskusjon i Frankrike rundt Houellebecqs bok «Soumission», som betyr underkastelse på norsk, og også er betydningen av ordet «islam».

Kaller det realistisk

Handlingen i Houellebecqs nyeste roman finner sted i Frankrike i 2022, hvor islamister har vunnet valget over kandidaten til det innvandrerkritiske partiet Nasjonal Front.

Allerede dagen etter valget er gjennomført endrer det franske samfunnet seg betraktelig. Blant annet sier kvinnene opp jobbene sine for å være hjemme med familien og ytringsfriheten blir kraftig innskrenket.

– Jeg overdriver selvsagt, men jeg vil ikke si at boken er en provokasjon om man med provokasjon mener at jeg overdriver kun for å irritere folk. Jeg sammenfatter en utvikling som i mine øyne er realistisk, fortalte han i sitt første intervju om boken forrige helg til radiostasjonen France Info.

Lederen for Nasjonal Front, Marine Le Pen, har uttalt at romanen er fiksjon som en gang kan komme til å bli virkelighet.

Det har også vært spekulert på om tidspunktet for terroraksjonen også har en sammenheng med utgivelsen av Houellebecq sjette roman.

Selger godt i Europa

Boken ble lansert i Frankrike onsdag, og har allerede gått rett til topps på nettbokhandleren Amazons franske og tyske salgslister.

Etter terrorangrepet i Paris har Houellebecq fortalt at han er sterkt preget av angrepet og drapet på vennen Bernard Maris.

68 år gamle Maris var økonom og kommentator hos Charlie Hebdo, og ble drept under terrorangrepet.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm