NRK Meny
Normal

Rekordmange vil forske på slekten

Interessen for slektsforskning har eksplodert etter bare to sendte episoder av NRK-programmet «Hvem tror du at du er?»

Benedikte Adrian, hvem tror du at du er

Benedicte Adrian er kjendisen som denne søndagen skal jakte på slekten i «Hvem tror du at du er».

Foto: Monster/NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Bjarne Brøndbo

Bjarne Brøndbo var førstemann til å lete etter slekta i gamle arkiver, og satte i gang en slektsforskerbølge over store deler av landet.

Foto: NRK

Etter at over 800 000 nordmenn så DDE-vokalist Bjarne Brøndbo finne igjen glemte deler av slekta på NRK søndag 2. januar, logget flere tusen seere seg på nettet umiddelbart etter premieren for å finne sine røtter.

Bare i løpet av få timer søndag kveld rakk artiklene «Kom i gang med slektsforskning» og «hekta på slekta» å bli ukens mest leste saker på NRK.no, og derfra gikk mange brukere videre til Riksarkivets nettsider.

Les også: Slektsforskere svarte på lesernes spørsmål

Nett-TV: Se «Hvem tror du at du er?» i Nett-TV

Besøksrekord

– Vi hadde en besøkstopp søndag 2. januar med 18 000 unike brukere. Søndagen etter var det over 15 000 innom, forteller informasjonssjef Margaret S. Aarsæther i Riksarkivet til NRK.no.

Til sammenligning var 7 700 brukere innom nettstedet siste søndagen før jul.

Totalt har de hatt over 7,3 millioner sidevisninger de to siste ukene, der mesteparten av trafikken har vært på slektssidene og Digitalarkivet. Søkene folk har gjort i databasene i Digitalarkivet er ikke telt med.

Les også: Slektsforskning ble seersuksess

– Vi har absolutt merket en økt pågang som følge av «Hvem tror du at du er?», og jeg tror det kan bli enda mer trafikk denne uken når det er Benedicte Adrian som skal finne slekten på TV, sier Aarsæther.

For besøkende som ønsker hjelp til slektsforskningen, henviser informasjonssjefen til forumet i Digitalarkivet, der brukerne kan hjelpe hverandre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hvem tror du at du er?

Christian Ringnes fikk i forrige uke Oslofilharmoniens kor til å urfremføre en av oldefarens nyoppdagede musikkkomposisjoner.

Foto: NRK

Medlemsrush

Et annet sted nysgjerrige slektsforskere finner hjelp i hverandre og databasene, er i DIS-Norge. Landets største forening for slektsforskere kan fortelle at de helt klart har merket økt pågang de to siste ukene.

– Å ja, ganske stor økning også! Gjennomsnittlig pleide vi å ligge på 4-5 nye medlemmer om dagen, men sist helg fikk vi over 40 nye medlemmer, forteller konsulent Marianne Derlick til NRK.no.

Les også: Fikk fremført sin olderfars musikk

Les også: - En utrolig reise å være med på

Siden «Hvem tror du at du er» hadde premiere, har foreningen ligget på i snitt 9-10 nye medlemmer hver dag. Alle medlemmer har tilgang til hverandres databaser, og kan dermed få nyttig hjelp av andre slektsforskere som har kommet et stykke på vei ned i fortiden.

Søndag 16. januar klokken 20.15 er det artist Benedicte Adrian som tar turen fra Frankrike til Norge for å finne ut mer om forfedrene som særlig faren hennes skrøt fælt av. Var fortellingene sanne?

Kulturstrøm

  • Politiet undersøker Avicii-dødsfall

    Politiet i Oman undersøker dødsfallet til den svenske DJ-en, musikeren og produsenten Tim Bergling, kjent som Avicii. – Vi har ikke mer informasjon om dødsfallet ennå, men jobber videre med det. Det er en prioritert sak, sier politiet til Expressen.

  • Madonna sørger over Avicii

    Tragisk, skriver popstjernen Madonna om den svenske DJ-en Aviciis død. De to samarbeidet om flere musikkprosjekter. Madonna delte et bilde av de to på sin Instagram-konto fredag kveld.

    Laster Instagram-innhold