Hopp til innhold

Rekordmange medier felt i PFU

Aldri før har så mange klaget på norske medier som i fjor.

PFU

PFU: I 2015 ble rekordmange norske medier felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU). Her fra et PFU-møte i 2014, med PFU-leder Alf Bjarne Johnsen på enden av bordet.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Ifølge Norsk Presseforbund mottok Pressens Faglige Utvalg (PFU) 17 prosent flere klager i 2015, mot året før. Antall klager som endte i fellelse økte også kraftig.

I alt mottok PFU 500 klager på norske medier i 2015, skriver Medier 24. Det var 73 flere enn året før, viser tall Norsk Presseforbund offentliggjorde onsdag.

– Det behøver ikke være negativt. Det skal være lett å klage, sier PFU-leder Alf Bjarne Johnsen til Kampanje.

Flest fellelser

Mer bekymringsfullt var det at antall klager som endte med fellelse i 2015, var 83, en økning på 56 prosent fra 2014. De aller fleste mediene svikter på samtidig imøtegåelse, ifølge presseforbundet.

– Retten på samtidig imøtegåelse er dessverre norsk presses arvesynd, sier Johnsen.

Samtidig imøtegåelse er punkt 4.14 i pressens Vær Varsom-plakat (VVP) og omhandler de som blir utsatt for sterke beskyldninger.

«De som utsettes for sterke beskyldninger skal så vidt mulig ha adgang til samtidig imøtegåelse av faktiske opplysninger. Debatt, kritikk og nyhetsformidling må ikke hindres ved at parter ikke er villig til å uttale seg eller medvirke til debatt.», står det i VVP.

NRK topper listen

NRK topper statistikken over flest klager og flest fellelser. Kringkasteren ble felt ti ganger; seks brudd og fire tilfeller av kritikk. Det er en betydelig økning fra 2014, da de kun ble felt to ganger.

Mediet med nest flest fellelser var Varden med tre brudd og to kritikk. VG fikk nest flest klager.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.