Rekordmange medier felt i PFU

Aldri før har så mange klaget på norske medier som i fjor.

PFU

PFU: I 2015 ble rekordmange norske medier felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU). Her fra et PFU-møte i 2014, med PFU-leder Alf Bjarne Johnsen på enden av bordet.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Ifølge Norsk Presseforbund mottok Pressens Faglige Utvalg (PFU) 17 prosent flere klager i 2015, mot året før. Antall klager som endte i fellelse økte også kraftig.

I alt mottok PFU 500 klager på norske medier i 2015, skriver Medier 24. Det var 73 flere enn året før, viser tall Norsk Presseforbund offentliggjorde onsdag.

– Det behøver ikke være negativt. Det skal være lett å klage, sier PFU-leder Alf Bjarne Johnsen til Kampanje.

Flest fellelser

Mer bekymringsfullt var det at antall klager som endte med fellelse i 2015, var 83, en økning på 56 prosent fra 2014. De aller fleste mediene svikter på samtidig imøtegåelse, ifølge presseforbundet.

– Retten på samtidig imøtegåelse er dessverre norsk presses arvesynd, sier Johnsen.

Samtidig imøtegåelse er punkt 4.14 i pressens Vær Varsom-plakat (VVP) og omhandler de som blir utsatt for sterke beskyldninger.

«De som utsettes for sterke beskyldninger skal så vidt mulig ha adgang til samtidig imøtegåelse av faktiske opplysninger. Debatt, kritikk og nyhetsformidling må ikke hindres ved at parter ikke er villig til å uttale seg eller medvirke til debatt.», står det i VVP.

NRK topper listen

NRK topper statistikken over flest klager og flest fellelser. Kringkasteren ble felt ti ganger; seks brudd og fire tilfeller av kritikk. Det er en betydelig økning fra 2014, da de kun ble felt to ganger.

Mediet med nest flest fellelser var Varden med tre brudd og to kritikk. VG fikk nest flest klager.

Kulturstrøm

 • Kulturpris til Mauds redningsmenn

  Roald Amundsen si polarskute «Maud» vart i fjor frakta til Asker, der ho var bygd, etter å ha blitt heva frå havbotnen nord i Canada i 2016. Jan Wanggaard og Tandberg Eiendom får i dag pris frå statsminister Erna Solberg for sin innsats.

 • Misnøye med Weinstein-forlik

  To av skuespillerne som har saksøkt Harvey Weinstein nekter å være med på gruppeforliket, hvor det er avtalt at filmprodusenten skal betale 400 millioner kroner i erstatning til de fornærmede. Forliket er ikke endelig signert av partene, og kan dermed ende opp med å bli droppet. Det skriver New York Times.

  Harvey Weinstein
  Foto: LOIC VENANCE / AFP
 • Mímir Kristjánsson til Farmen

  Journalist og forfatter, Mímir Kristjánsson, er deltaker i neste års Farmen kjendis, melder TV 2. Han begrunner deltagelsen med at det vil bli en fin påminnelse på hvordan det var å drive en gård for 100 år siden, da Norge var et fattig land.

  Mimir Kristjansson
  Foto: Torkel Anstensrud Schibevaag / NRK