«Max Manus» gir rekordår

2008 er det beste norske kinoåret på 33 år. Over 2,7 millioner publikummere har sett en norsk film på kino i år - og mest sett er storfilmen «Max Manus».

Max Manus
Foto: Erik Aavatsmark/Filmkameratene

Det ble raskt klart at filmen om motstandshelten kom til å bli den mest besøkte norske kinofilmen i 2008. Etter to uker er rundt 400.000 billetter til filmen blitt løst.

- Det er veldig hyggelig. Vi har alltid trodd på denne filmen, men at suksessen skulle være så formidabel hadde vi ikke ventet, sier «Max Manus»-produsent John M. Jacobsen.

I løpet av de første fire dagene i romjulen solgte kinoene nærmere 250 000 kinobilletter, av disse var hele 55 prosent til filmen om Max Manus. I følge bransjeorganisasjonen Film og Kino er filmen en av de best besøkte julefilmene siste tiår og har plassert seg i klasse med «Ringenes Herre – Atter en konge» i 2003 og den første Narnia-filmen i 2005.

Hvert 5. kinobesøk

Med «Max Manus» på årets siste etappe, er 2008 det beste norske kinoåret på 33 år. Ikke siden 1975 har så mange gått på kino for å se norske filmer. Den gang var det «Flåklypa Grand Prix» som var lokomotivet for kinobesøket.

I 2008 er det flere norske filmer som har slått Hollywood i kampen om publikum. Filmer som «Kautokeino-opprøret», «Lange Flate Ballær 2» og «Fritt Vilt 2» har bidratt til at mer enn hvert femte kinobesøk er til en norsk film. Det er den høyeste markedsandelen for norsk film noensinne.

John M. Jacobsen mener forklaringen er enkel.

- Norske filmer er blitt veldig gode og det er blitt en veldig bredde i repertoaret. Vi lager alle typer film, fra de smaleste til de brede, og vi har fått opp regissører og, ikke minst, en stor bredde i skuespillergalleriet som gjør at vi kan hive oss på interessante oppgaver, langt mer enn vi kunne gjøre før, sier Jacobsen til NRK.

Kautokeino-opprøret

«Kautokeino-opprøret» er så langt årets fjerde mest sette film, men kan bli slått av «Max Manus» som konkurrerer om å bli den tredje best besøkte filmen totalt i 2008.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Jacobsen tror også 2009 kommer til å bli et godt år for norsk film.

- Det vil alltid være noen filmer som overrasker og noen som skuffer. Det som er interessant med 2009 er at «Max Manus» kan risikere å bli ”årets mest sette norske film” i 2009 også, i tillegg til 2008.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

 • Norsk arkitektur massenominert

  Sju norske arkitektbyråer er nominert til 15 priser på World Architecture Festival 2018. – Dette er helt uten sidestykke, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA). Han sier det bekrefter den store internasjonale interessen for norsk arkitektur nå. Vinnerne vil bli kåret under festivalen som finner sted i Amsterdam i november. – Norsk arkitektur skaper inkluderende og bærekraftige bygninger. Denne anerkjennelsen viser at vi er på rett vei, sier kulturminister Trine Skei Grande til DOGA.

  Deichmanske hovedbibliotek
  Foto: Lund Hagem arkitekter
 • Stephen King selger manus for 1$

  Studenter på en filmskole i Wales fikk lov av skrekkforfatter Stephen King å bruke en novelle fra samlingen «Just After Sunset», skriver SVT. King har sluppet flere manus til veldedige formål. Nå jobber en 14- og en 16-åring med å lage manus av novellen «Stationary Ride». Filmen fra Blanenau Gwent Film Academy skal være ferdig i 2019.

  CORRECTION Books Edgar Awards Stephen King
  Foto: Steven Speliotis / NTB Tema
 • Pink til Norge

  Den amerikanske artisten Pink stopper i Norge i den pågående verdensturneen «Beautiful Trauma World Tour 2019» som startet i Phoenix i mars. Den 5. august 2019 holder hun konsert i Telenor Arena på Fornebu. Siden debuten i 2000 har Pink sluppet sju studioalbum, et samlealbum, solgt over 57 millioner album. Hun har hatt 15 topp-ti-singler på Billboard Hot 100, inkludert fire første plasser. (NTB)

  Pink
  Foto: Promo

Flere kulturnyheter