Hopp til innhold

«Max Manus» gir rekordår

2008 er det beste norske kinoåret på 33 år. Over 2,7 millioner publikummere har sett en norsk film på kino i år - og mest sett er storfilmen «Max Manus».

Max Manus
Foto: Erik Aavatsmark/Filmkameratene

Det ble raskt klart at filmen om motstandshelten kom til å bli den mest besøkte norske kinofilmen i 2008. Etter to uker er rundt 400.000 billetter til filmen blitt løst.

- Det er veldig hyggelig. Vi har alltid trodd på denne filmen, men at suksessen skulle være så formidabel hadde vi ikke ventet, sier «Max Manus»-produsent John M. Jacobsen.

I løpet av de første fire dagene i romjulen solgte kinoene nærmere 250 000 kinobilletter, av disse var hele 55 prosent til filmen om Max Manus. I følge bransjeorganisasjonen Film og Kino er filmen en av de best besøkte julefilmene siste tiår og har plassert seg i klasse med «Ringenes Herre – Atter en konge» i 2003 og den første Narnia-filmen i 2005.

Hvert 5. kinobesøk

Med «Max Manus» på årets siste etappe, er 2008 det beste norske kinoåret på 33 år. Ikke siden 1975 har så mange gått på kino for å se norske filmer. Den gang var det «Flåklypa Grand Prix» som var lokomotivet for kinobesøket.

I 2008 er det flere norske filmer som har slått Hollywood i kampen om publikum. Filmer som «Kautokeino-opprøret», «Lange Flate Ballær 2» og «Fritt Vilt 2» har bidratt til at mer enn hvert femte kinobesøk er til en norsk film. Det er den høyeste markedsandelen for norsk film noensinne.

John M. Jacobsen mener forklaringen er enkel.

- Norske filmer er blitt veldig gode og det er blitt en veldig bredde i repertoaret. Vi lager alle typer film, fra de smaleste til de brede, og vi har fått opp regissører og, ikke minst, en stor bredde i skuespillergalleriet som gjør at vi kan hive oss på interessante oppgaver, langt mer enn vi kunne gjøre før, sier Jacobsen til NRK.

Kautokeino-opprøret

«Kautokeino-opprøret» er så langt årets fjerde mest sette film, men kan bli slått av «Max Manus» som konkurrerer om å bli den tredje best besøkte filmen totalt i 2008.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Jacobsen tror også 2009 kommer til å bli et godt år for norsk film.

- Det vil alltid være noen filmer som overrasker og noen som skuffer. Det som er interessant med 2009 er at «Max Manus» kan risikere å bli ”årets mest sette norske film” i 2009 også, i tillegg til 2008.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

 • Folk leser færre bøker, men opplever det motsatte

  Den nye og utvidede leserundersøkelsen fra 2022, utført for Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen viser at lesingen går noe tilbake, samtidig som folk opplever det motsatte. Andelen som leser, og kjøp av bøker er stabilt.

  I den nye leserundersøkelsen svarer like mange som for to år siden (83 %) at de leste minst en bok i fjor, men i snitt leste vi omtrent to bøker færre enn for to år siden. En firedel i befolkningen er stor- eller superlesere og leser mer enn en bok i måneden, mens 17 prosent oppgir at de ikke leste bøker i det hele tatt i 2021. Fordelt på kjønn og alder viser tallene for bøker lest/lyttet til siste året at eldre aldersgrupper leser mer enn de yngre, og at kvinner leser mer enn menn fra 20 år og oppover.

 • Flere samiske kunstnere representert i Nasjonalmuseet

  Fram til nå har ikke samisk kunst vært sterkt representert i museets samling. Kurator Randi Godø tar selvkritikk på det hittil manglende fokuset Nasjonalmuseet har hatt på samisk kunst.

  – Vi har nok våknet litt mer opp, som jeg ser det, sier Godø.

  Hun sier at det samiske for dem har befunnet seg i en slags blindsone, men at de nå internt har dreid fokus over på at samisk kunst også er en naturlig del av samtidskunsten i Norge.

 • En av tre så digital konsert i fjor

  Bruken av fysiske kulturtilbud falt i fjor, som i stor grad var preget av pandemi. Samtidig så over en av tre nordmenn en digital konsert Det framgår i SSBs tall om nordmenns kulturbruk i fjor, Norsk kulturbarometer 2021.

  I undersøkelsen svarte 35 prosent at de hadde sett en digital konsert i løpet av året, mens 23 prosent hadde vært på en fysisk konsert. Nær tre av ti besøkte fysisk et museum, mens 40 prosent svarte at de hadde vært på kino, som var det fysiske kulturbesøket med høyest andel besøkende.

  digital konsert
  Foto: Heiko Junge / Heiko Junge