Hopp til innhold

Rekordår for barnefilmer

Neste år kan bli rekordår for barne- og familiefilmer. Både Askeladden, Marcus og Martinus, Elias og Knerten dukker opp på kinolerettet. Det blir rød løper for elleve barne- og ungdomsfilmer.

Marcus & Martinus

FILM: Marcus og Martinus dukker opp på filmlerretet neste år

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Det florerer med norske barne- og ungdomsfilmer som får premiere i 2017. Det skriver «Rushprint». Og de går så langt som å mene at det blir tidenes barnefilmår på kino.

Elleve langfilmer og dokumentarer får premiere i løpet av året. Det er både barnefilmer, familiefilmer og ungdomsfilmer.

Marcus og Martinus med film

Det er ofte barne- og familiefilmer som gir publikumsrekorder. Så dette er en gladnyhet for kinosjefene. Men det er bare tre universer som er helt originale. De fleste av filmene som kommer neste år, bygger på tidligere kjente filmuniverser som for eksempel «Gråtass» og «Knerten».

Den siste rekorden ble satt i 2013 med sju filmer rettet mot et ungt publikum. Men nå settes det trolig ny rekord neste år med elleve filmer.

Askeladden

ASKELADDEN: Her er den nye Askeladden, spilt av Vebjørn Enger.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Suksessduoen Marcus og Martinus slipper sin dokumentarfilm og de har tidligere annonsert at seerne får vite mye nytt om dem der. De er blitt fotfulgt i et helt år av filmteamet. Både «Tungeskjærerne» og «Prebz & Dennis the Movie»og den tysk-norske co-produksjonen «Richard the stork» er dokumentarfilmer for kinoene.

Karsten og Petra gjenganger

Flere av filmene er altså gjengangere, som «Karsten og Petra»og «Gråtass», Redningsbåten «Elias», «Trio» og «Knerten».

BONDE

GRÅTASS: Også den spesielle traktoren Gråtass dukker opp på kino igjen.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Og den originale historien om «Oskars Amerika» har også premiere i 2017. Det blir også rød løper for «Askeladden» som for første gang blir film, basert på Asbjørnsen og Moes eventyr. Der spilles hovedrollen av Vebjørn Enger fra Stavanger som sier til NRK at han gleder seg utrolig mye til å tolke denne skikkelsen som nesten er som en del av den norske folkesjela. Dronningen spilles av Synnøve Macody Lund.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)