Reisen til Ildlandet

Her møtte Charles Darwin indianerne for første gang for over 150 år siden. Da vi besøkte Ildlandet, fant vi ingen.

Fuegianer

FUEGIANER: Slik så indianerne ut som bodde i Ildlandet (Tierra del Fuego) ut da Charles Darwin kom på besøk.

Foto: Wikipedia

Darwinekspedisjonen har tatt turen så langt sør man kan komme i Sør-Amerika. Området heter Ildlandet. Mange kaller det for verdens ende. Vil man reie enda lenger sør, må man nemlig dra helt til Antarktis!

Darwin og indianerne

Da Darwin besøkte Ildlandet, var området fullt av indianere. Disse indianerne ble kalt fuegianere, og de gjorde et stort inntrykk på Darwin. De hadde lite klær på seg, skrek høyt og oppførte seg veldig rart, syntes Darwin.

Antagelig syntes fuegianerne at Darwin og de andre engelskmennene han reiste sammen med, oppførte seg minst like rart.

Møtet mellom fuegianerne og Darwin var en solid krasj mellom ulike måter å leve på.

Ingen igjen

Men det er ikke så lett å hilse på fuegianerne på Ildlandet nå lenger.

Da europeerne kom til Ildlandet ble nemlig mange av fuegianerne smittet av sykdommer de ikke klarte å bli friske av. I tillegg var ikke alltid europeerne spesielt snille med indianerne, og mange ble drept i kriger og uoverenskomster.

I dag finnes det visst nok ikke en eneste fullblods fuegianer igjen. Trist, men sant.

De siste indianerne...

Men stedene der fuegianerne bodde, eksisterer fortsatt mer eller mindre uendret. Vi bestemte oss derfor for å oppsøke områdene der indianerne hadde bodd. Vi pakket og dro til indianerland!

Det angret vi ikke på. Indianerområdet var utrolig vakkert. Og vi var nesten helt alene.

Vi følte oss nesten som de siste indianerne på Ildlandet.

Leirplassen til Darwinekspedisjonen

LEIRPLASSEN I ILDLANDET: På et sted med grønne sletter, omgitt av stupbratte fjell med snø på toppene, slo vi opp teltet vårt. Rett ved leirplassen sildret en bekk. I den hentet vi vann og tok iskalde morgenbad.

Foto: Darwinekspedisjonen


Kulturstrøm

 • Simon Stranger ville forstå ondskap

  Da forfatteren Simon Stranger fikk vite at hans svigerfamilie bodde i huset der Gestapo-agenten Henry Rinnan hadde sitt hovedkvarter under krigen, tenkte han at han hadde nok materiale til å skrive romanen «Leksikon om lys og mørke». – Jeg tenker på hvordan vi omtaler minoriteter. Fascismen lever fortsatt, og ser ut til å vokse. Alt dette handler om muligheten til å være den du er. Uavhengig av rase, legning og tro, sier Stranger til programleder Hans Olav Brenner i bokshowet Brenner live.

  Simon Stranger i Brenner live
 • Neil Young presset bort sponsor

  Den klima-engasjerte veteranrockeren protesterte først mot å dele headliner-plassen med Bob Dylan på festivalen British Summer Time i juli 2019. Men han gjorde det også klart overfor festivalledelsen hvor ukomfortabel han er med at et selskap som finansierer fossilt drivstoff er hovedsponsor. Dermed trakk Barclaycard seg, som har sponset festivalen i London siden 2013. Den gangen spilte for øvrig Young også på festivalen uten innvendinger. Barclaycard sier til BBC at de ikke vil kommentere situasjonen.

  Neil Young
  Foto: Darryl Dyck / NTB Tema / AP
 • – En ny "romkom"-klassiker

  «Crazy Rich Asians», den første Hollywood-filmen i historien med bare asiatiske skuespillere på hele 25 år, har mye glitter og glam, mener NRKs filmanmelder Marte Hedenstad. Forrige uke ble filmen nominert til Golden Globe for beste komedie, og hovedrolleinnehaver Constance Wu (til høyre) ble nominert til beste kvinnelige hovedrolle i en komedie. Les hele anmeldelsen hos Filmpolitiet

  Kinofilmen Crazy Rich Asians
  Foto: SF Norge