Reisen til Ildlandet

Her møtte Charles Darwin indianerne for første gang for over 150 år siden. Da vi besøkte Ildlandet, fant vi ingen.

Fuegianer

FUEGIANER: Slik så indianerne ut som bodde i Ildlandet (Tierra del Fuego) ut da Charles Darwin kom på besøk.

Foto: Wikipedia

Darwinekspedisjonen har tatt turen så langt sør man kan komme i Sør-Amerika. Området heter Ildlandet. Mange kaller det for verdens ende. Vil man reie enda lenger sør, må man nemlig dra helt til Antarktis!

Darwin og indianerne

Da Darwin besøkte Ildlandet, var området fullt av indianere. Disse indianerne ble kalt fuegianere, og de gjorde et stort inntrykk på Darwin. De hadde lite klær på seg, skrek høyt og oppførte seg veldig rart, syntes Darwin.

Antagelig syntes fuegianerne at Darwin og de andre engelskmennene han reiste sammen med, oppførte seg minst like rart.

Møtet mellom fuegianerne og Darwin var en solid krasj mellom ulike måter å leve på.

Ingen igjen

Men det er ikke så lett å hilse på fuegianerne på Ildlandet nå lenger.

Da europeerne kom til Ildlandet ble nemlig mange av fuegianerne smittet av sykdommer de ikke klarte å bli friske av. I tillegg var ikke alltid europeerne spesielt snille med indianerne, og mange ble drept i kriger og uoverenskomster.

I dag finnes det visst nok ikke en eneste fullblods fuegianer igjen. Trist, men sant.

De siste indianerne...

Men stedene der fuegianerne bodde, eksisterer fortsatt mer eller mindre uendret. Vi bestemte oss derfor for å oppsøke områdene der indianerne hadde bodd. Vi pakket og dro til indianerland!

Det angret vi ikke på. Indianerområdet var utrolig vakkert. Og vi var nesten helt alene.

Vi følte oss nesten som de siste indianerne på Ildlandet.

Leirplassen til Darwinekspedisjonen

LEIRPLASSEN I ILDLANDET: På et sted med grønne sletter, omgitt av stupbratte fjell med snø på toppene, slo vi opp teltet vårt. Rett ved leirplassen sildret en bekk. I den hentet vi vann og tok iskalde morgenbad.

Foto: Darwinekspedisjonen


Kulturstrøm

  • Klagar inn TV 2-avtalen for ESA

    TVNorge-eigar og TV 2-konkurrent Discovery klagar inn TV 2 sin avtale med staten til tilsynsorganet ESA, melder Dagens Næringsliv. Dei meiner avtalen bryt med EØS-reglar for statsstøtte. TV 2 svarar at det er brei politisk støtte til avtaleforma.

  • Vil ha egen e-sport-linje på VGS

    Oslo Høyres programkomite foreslår å opprette en egen linje for e-sport på videregående i sitt førsteutkast til partiprogram. Idretten følges av flere hundre millioner mennesker over hele verden, og forslaget vil behandles av Oslo Høyre i januar.

    Fans of Electronic Sports (E-Sports) watch the final of the ESL One Cologne Counter-Strike tournament at the Lanxess Arena in Cologne
    Foto: Wolfgang Rattay / Reuters