NRK Meny
Normal

Reisen til Ildlandet

Her møtte Charles Darwin indianerne for første gang for over 150 år siden. Da vi besøkte Ildlandet, fant vi ingen.

Fuegianer

FUEGIANER: Slik så indianerne ut som bodde i Ildlandet (Tierra del Fuego) ut da Charles Darwin kom på besøk.

Foto: Wikipedia

Darwinekspedisjonen har tatt turen så langt sør man kan komme i Sør-Amerika. Området heter Ildlandet. Mange kaller det for verdens ende. Vil man reie enda lenger sør, må man nemlig dra helt til Antarktis!

Darwin og indianerne

Da Darwin besøkte Ildlandet, var området fullt av indianere. Disse indianerne ble kalt fuegianere, og de gjorde et stort inntrykk på Darwin. De hadde lite klær på seg, skrek høyt og oppførte seg veldig rart, syntes Darwin.

Antagelig syntes fuegianerne at Darwin og de andre engelskmennene han reiste sammen med, oppførte seg minst like rart.

Møtet mellom fuegianerne og Darwin var en solid krasj mellom ulike måter å leve på.

Ingen igjen

Men det er ikke så lett å hilse på fuegianerne på Ildlandet nå lenger.

Da europeerne kom til Ildlandet ble nemlig mange av fuegianerne smittet av sykdommer de ikke klarte å bli friske av. I tillegg var ikke alltid europeerne spesielt snille med indianerne, og mange ble drept i kriger og uoverenskomster.

I dag finnes det visst nok ikke en eneste fullblods fuegianer igjen. Trist, men sant.

De siste indianerne...

Men stedene der fuegianerne bodde, eksisterer fortsatt mer eller mindre uendret. Vi bestemte oss derfor for å oppsøke områdene der indianerne hadde bodd. Vi pakket og dro til indianerland!

Det angret vi ikke på. Indianerområdet var utrolig vakkert. Og vi var nesten helt alene.

Vi følte oss nesten som de siste indianerne på Ildlandet.

Leirplassen til Darwinekspedisjonen

LEIRPLASSEN I ILDLANDET: På et sted med grønne sletter, omgitt av stupbratte fjell med snø på toppene, slo vi opp teltet vårt. Rett ved leirplassen sildret en bekk. I den hentet vi vann og tok iskalde morgenbad.

Foto: Darwinekspedisjonen


Kulturstrøm

 • Sterkt om Nina Simone

  Nosizwe Baqwa gjør en sterk tolkning av Nina Simones dramatiske liv i forestillingen «I am Nina», som har gått i flere runder på Nordic Black Theatre i Oslo. Nå sist under Oslo jazzfestival. Her er hun hos oss i NRK og legger igjen en musikalsk perle til oss alle.

 • Aurora i svært god form.

  Lekenheten og bruken av hele Auroras feilfrie vokalspekter gjør «Forgotten Love» til et mer definerende og fascinerende «comeback» enn forrige singel, mener P3s anmelder. Terningkast 5.

  Aurora
  Foto: Ketil Mosnes
 • Dansk nasjonalpoet er død

  Benny Andersen er i Norge er mest kjent for sitt samarbeid med sangeren Povl Dissing. Deres vise «Svantes lykkelige dag (om lidt er kaffen klar)» var en monsterhit i Norge. Benny Andersen fikk sitt folkelige gjennombrudd med diktsamlingen og platen Svantes viser i 1972. Han er en høyt elsket nasjonalskald, og utgivelsen av hans samlede dikt i 1998 slo alle rekorder for diktutgivelser. (NTB)

  Benny Andersen er død.
  Foto: Liselotte Sabroe/ritzau Scanpix / NTB scanpix