Reinsdyr med fløtgratinerte poteter

Den perfrekte søndagsmiddagen for deg som har vilt i huset, vi andre må ut i butikken og fange. Kokke-Lises oppskrift på fløtegratinerte poteter er herlig tilbehør!

Reinsdyrstek
Foto: NRK

Dette trenger du til  4-6 personer:

 

 

1 kg reinsdyrfilet, evt. elg eller hjort

1 kg poteter

1 liten sellerirot

3 dl fløte

2 dl melk

100 g revet parmesan eller gulost

2 hvitløkfedd

10 stk einebær

3 stilker frisk rosmarin

1 glss rødvin

2 dl viltbuljong

1ss smør

1 ss ripsgele

Salt og kvernet pepper

Olje og/eller smør til steking og smøring

 

 

Fremgangsmåte:

 

Skrell poteter og selleri og skjær dem i 3 mm tykke skiver.

Kok opp melk og fløte i en romslig kasserolle. Tilsett ett finhakket hvitløkfeddog smak til med salt og pepper. Bland i poteter og selleri og la det hele småputre i 5 minutter.

Rør til slutt inn halvparten av osten og hell alt over i en smurt ildfast form, ca. 2,5l.Dryss resten av osten på toppen og gratiner potetene ved 180 grader i ca. 40 minutter eller til grønnsakene er møre.

Dekk formen til med folie når du synes potetene har fått nok farge.Bland sammen knuste enebær og hakkede rosmarinblader. Gni reinsdyrfileten med litt olje og krydre med salt og pepper.

Rull den deretter i krydderblandingen, pass på at krydderet sitter på kjøttet.Stek kjøttet i en varm panne slik at den får en fin stekeskorpe på alle sider.Tilsett et knust hvitløkfedd og evt. rester av krydderblandingen.

Stek kjøttet videre i ovn ca. 8-12 minutter avhengig av tykkelsen på fileten.Slå vekk stekefettet og kok ut pannen med rødvin. La vinen kok litt inn før du har i viltbuljong.

Kok inn til ca. halv mende. Rør inn kaldt smør og ripsgele. Juster sausen med salt og pepper og sil den over i en liten kasserolle.

La kjøttet hvile på en tallerken i 10 minutter før du skjærer det i skiver. Bland evt. kjøttsaft i sausen og server med fløtegratinerte poteter.

 

 

Tips:

Dropp osten i de fløtegratinerte potetene. Legg istedet på noen små terninger med smør før potetene stekes.

Sopp, stekte pærer og rosenkål smaker godt til.

Får du tak i friske tranebær kan du steke dem raskt i en varm panne med smør og brunt sukker etter smak.

Server varme tranebær istedenfor rørte tyttebær.

 

Kulturstrøm

 • Guldbagge til Ane Dahl Torp

  Skuespiller Ane Dahl Torp vant mandag den svenske filmprisen «Guldbaggen» for beste kvinnelige hovedrolle i den svenske filmen «Charter». Filmen er valgt som Sveriges kandidat til Oscar-utdelingen i kategorien Beste internasjonale spillefilm.

  Skjelvet.
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Guldbaggen-pris til Ola Kvernberg

  Den norske komponisten og multiinstrumentalisten Ola Kvernberg vant i kveld Sveriges største filmpris «Guldbaggen» for beste filmmusikk for den nordiskproduserte dokumentaren «Only The Devil Lives Without Hope», regissert av Magnus Gertten.

  Ola Kvernberg
  Foto: Moldejazz
 • Jorunn Kirkenær er død

  Danseren, koreografen og pedagogen Jorunn Kirkenær er død, 94 år gammel, skriver NTB. Hun var en av de fremste pionerene innen utvikling av dans og jazzballett i Norge. Kirkenær etablerte Ballettinstituttet, senere Den norske balletthøyskole i 1966.

  Jorunn Kirkenær
  Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB