Reinlykke - en reise i sameland

TV-serien Reinlykke tar deg med til en helt annen verden i ditt eget land.

Junnan fra Reinlykke

Johan Mathis Eira, (67) til daglig kalt Junnan, er hovedpersonen i Reinlykke.

Foto: NRK

I Sameland er det fortsatt de eldste som bestemmer. Dyrene og naturen styrer dagliglivet og barna blir herdet til å mestre utfordringene på vidda.

I TV-serien Reinlykke, som begynner på NRK1 neste søndag, får du bli med familien Eira fra Kautokeino på flytting av rein, kalving, merking og slakting.

Du får et unikt innblikk i reindriftssamenes gamle skikker for frieri og bryllup.

Se: Noen av menneskene i Reinlykke

Familien Eira eier en av de største reinflokkene i Finnmark. Og de har reinlykke.

Serien går over åtte programmer og er NRKs største satsning i nord, noen gang.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

 

Hovedpersonene

Johan Mathis Eira, (67) til daglig kalt Junnan, er familiens overhode og seriens hovedperson. Han nyter stor respekt for sine kunnskaper om reindrift og han har vært en sterk viderefører av reinlykken.

Junnan kommer fra en familie som har drevet med rein i flere århundrer. Selv har han åtte barn, derav fem sønner som fører arven videre.

Se: Bilder fra bak kamera

Eldstemann Ole Mathis (40) er den neste lederen i familiebedriften. Reindrift betyr hardt og tøft arbeid, og det er mennene i slekta som i hovedsak tar seg av reinflokken.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Uvitende dáža (ikke-same)

I løpet av serien blir vi også med på en ekte samisk frierferd, når Junnan eldste datter Ann-Britt gifter seg. Videre treffer vi Mikkel Isak Eira, (39) kjent som vinner av Farmen på TV2 i 2007.

Hans kjæreste Liv Allaug S. Pedersen (34) fra Fredrikstad er den som forteller hvordan man som uvitende søring blir kjent med samisk livsførsel.

Se: Bilder fra jobbing med rein

Det er mye som er annerledes og det er ikke alltid like lett å være utenforstående.

Et kulturportrett

I dokumentarserien Reinlykke får du oppleve reindrift og samisk kultur på nært hold.

Familien Eira er stolte av å være reindriftssamer. De tar vare på gammel kunnskap om overlevelse i arktiske strøk, samtidig er de svært moderne i sitt daglige virke.

Se: Bilder av den flotte naturen

Reindriftsamene deler året inn i åtte årstider som hver har sine klare gjøremål knyttet til det som styrer livet deres, nemlig reinflokken.

Norsk dokumentarserie, sendes søndager på NRK1 fra 3. februar 2008.

Kulturstrøm

 • – Feil at navnet tråkkes på

  En bronseplate får muslimer i Stavanger til å reagere. Platen ble satt ned på Torget for sju år siden for å hedre Muhammad Yunus, ved siden av andre fredsprisvinnere som Dalai Lama og Desmund Tutu. Problemet er at Muhammed er også navnet på en islamsk profet.

 • Måtte nominere seg selv til pris

  Tre av stjernene i «Game of Thrones» måtte nominere seg selv til TV-bransjens Emmy Awards. HBO nominerte noen for beste birolle, men utelot blant annet Gwendoline Christie som spilte Brienne of Tarth (bildet), Alfie Allen som spilte Theon Greyjoy og Carice van Houten som spilte heksen Melisandre. De valgte å foreslå seg selv og står nå på den endelige listen over nominerte, skriver The Guardian.

  Gwendoline Christie aka Ser Brienne of Tarth i Game of Thrones
  Foto: Evan Agostini / Invision/AP/HBO
 • Økte inntektene med 7 millioner

  Selskapet til Sondre Justad økte årsinntektene fra 4,2 til 11,3 millioner i 2018. Det skriver Avisa Nordland. Selskapet til Justad heter '8360 Produksjoner.'

  Sondre Justad
  Foto: Helge Grønmo / Avisa Nordland