NRK Meny
Normal

Reinlykke - en reise i sameland

TV-serien Reinlykke tar deg med til en helt annen verden i ditt eget land.

Junnan fra Reinlykke

Johan Mathis Eira, (67) til daglig kalt Junnan, er hovedpersonen i Reinlykke.

Foto: NRK

I Sameland er det fortsatt de eldste som bestemmer. Dyrene og naturen styrer dagliglivet og barna blir herdet til å mestre utfordringene på vidda.

I TV-serien Reinlykke, som begynner på NRK1 neste søndag, får du bli med familien Eira fra Kautokeino på flytting av rein, kalving, merking og slakting.

Du får et unikt innblikk i reindriftssamenes gamle skikker for frieri og bryllup.

Se: Noen av menneskene i Reinlykke

Familien Eira eier en av de største reinflokkene i Finnmark. Og de har reinlykke.

Serien går over åtte programmer og er NRKs største satsning i nord, noen gang.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

 

Hovedpersonene

Johan Mathis Eira, (67) til daglig kalt Junnan, er familiens overhode og seriens hovedperson. Han nyter stor respekt for sine kunnskaper om reindrift og han har vært en sterk viderefører av reinlykken.

Junnan kommer fra en familie som har drevet med rein i flere århundrer. Selv har han åtte barn, derav fem sønner som fører arven videre.

Se: Bilder fra bak kamera

Eldstemann Ole Mathis (40) er den neste lederen i familiebedriften. Reindrift betyr hardt og tøft arbeid, og det er mennene i slekta som i hovedsak tar seg av reinflokken.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Uvitende dáža (ikke-same)

I løpet av serien blir vi også med på en ekte samisk frierferd, når Junnan eldste datter Ann-Britt gifter seg. Videre treffer vi Mikkel Isak Eira, (39) kjent som vinner av Farmen på TV2 i 2007.

Hans kjæreste Liv Allaug S. Pedersen (34) fra Fredrikstad er den som forteller hvordan man som uvitende søring blir kjent med samisk livsførsel.

Se: Bilder fra jobbing med rein

Det er mye som er annerledes og det er ikke alltid like lett å være utenforstående.

Et kulturportrett

I dokumentarserien Reinlykke får du oppleve reindrift og samisk kultur på nært hold.

Familien Eira er stolte av å være reindriftssamer. De tar vare på gammel kunnskap om overlevelse i arktiske strøk, samtidig er de svært moderne i sitt daglige virke.

Se: Bilder av den flotte naturen

Reindriftsamene deler året inn i åtte årstider som hver har sine klare gjøremål knyttet til det som styrer livet deres, nemlig reinflokken.

Norsk dokumentarserie, sendes søndager på NRK1 fra 3. februar 2008.

Kulturstrøm

 • Molderosen går til Arild Andersen

  Kontrabassisten Arild Andersen er tildelt Molderosen 2018. Det er Moldejazz sin høyeste utmerkelse og tildeles en person som har vært med å sette Molde på kartet. Arild Andersen har spilt på mange av Moldejazzfestivalene, og er landets mest kjente jazzbassist. Arild Andersen er 72 år gammel og kommer fra Lillestrøm

  Arild Andersen
  Foto: Ann Eli Nøsen / NRK
 • Flyttar Manson-film

  Quentin Tarantino sin film om sektleiaren Charles Manson skapar debatt allereie før han er ferdig. Opphavleg skulle filmen med namnet «Once Upon A Time in Hollywood» ha premiere på 50-årsdagen for drapet på skodespelarinna Sharon Tate, 9. august 2019. No har premieredatoen blitt flytta, ifølgje The Hollywood Reporter. Leonardo DiCaprio og Brad Pitt har hovudrollene i storfilmen. Filmselskapet hevdar at flyttinga av premieren ikkje har noko med 50-årsmarkeringa å gjere. Manson og hans tilhengjarar stod bak fleire brutale drap i 1969. Charles Manson døydde i 2017.

  FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES
  Foto: BORIS HORVAT / AFP