Hopp til innhold

Regjeringskvartalet kan bli fullt få år etter byggestart

Planene for nytt regjeringskvartal baserer seg på at det kun skal bli 37 flere byråkrater i året. De ansatte frykter at byråkratiet kan vokse ut av nybyggene langt tidligere enn antatt.

nye regjeringskvartalet vil være for lite få år etter at det står ferdig.

Da kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner presenterte planene for regjeringskvartalet i mai i fjor, la de til grunn at bygningsmassen må kunne huse rundt 5700 byråkrater.

Frykter trange kår

Anslaget baserte seg på den første fagrapporten, som slo fast at det i snitt vil bli 37 flere byråkrater i departementene hvert år.

Kvalitetssikringsrapporten som fulgte pekte imidlertid på at den historiske utviklingen tilsier at veksten blir langt høyere, med i snitt 64 flere ansatte per år.

President i Juristforbundet Curt A. Lier

KRITISK: Curt A. Lier frykter at de nye byggene blir for små om noen få år.

Foto: Daria Zoric / NRK

Det bekymrer tillitsvalgte i departementene, som frykter at det skal bli trangt om plassen i statsapparatets nye signalbygg, og det lenge før tida.

– Det er risikosport. Regjeringen vil bremse veksten i byråkratiet, men erfaringen tilsier at det ikke vil skje. Vi er redd for at dette allerede blir for smått om noen få år, sier Justisforbundets leder Curt A. Lier.

– Litt som mine slankekurer

Første byggetrinn av det nye regjeringskvartalet ligger foreløpig an til å stå klart rundt 2025, og skal huse rundt 5700 departementsansatte frem til 2034. Da skal neste byggetrinn etter planen stå klart, og skal øke kapasiteten i takt med veksten i antall ansatte.

Tar man utgangspunkt i den historiske utviklingen, blir kurven imidlertid langt brattere, og første byggetrinn ligger an til å bli fullt allerede rundt 2028, uten at nye bygg står klare til å ta unna for veksten.

Fremskriving av kapasitet i det nye regjeringskvartalet

SPRENGTE RAMMER: Regjeringen har så langt basert seg på at det trengs rundt 5700 kontorplasser frem mot 2034, når andre byggetrinn etter planen skal komme i gang. Historiske prognoser tilsier imidlertid at det kommer til å bli trangt om plassen lenge før 2030.

Foto: Mari Grafsrønningen / NRK

Lier syns det virker som planene er mer basert på ønsker enn den reelle utviklingen.

– Det blir litt som mine slankekurer. Hvert år tenker jeg at jeg skal gå ned til sommeren og derfor kjøper jeg mindre tøy som jeg håper å passe inn i, men det slår sjeldent til.

Mener anslaget er realistisk

Paul Chaffey

TROR PÅ NOK PLASS: Paul Chaffey har tro på at utviklingen i byråkratiet bremses og at de nye departementsbyggene blir store nok.

Foto: Torbjørn Tandberg / KRD

Paul Chaffey, statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, er ikke redd for at de nye departementsbyggene skal bli for små.

Han mener regjeringens anslag på 37 nye byråkrater hvert år er realistisk, og viser til at det fra 2013 til 2014 ble ni færre ansatte i departementene.

– Vi har lagt en viss vekst til grunn. Staten har mange ansatte og kommer til å ha det i fremtiden og det er det lagt opp til. Det ligger ingen automatikk i at vi får like bratt utvikling som før.

Montasje regjeringskvartalet
Laster innhold, vennligst vent..

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.