Hopp til innhold

Nå blir det konserter igjen – slik kan du bli med

Klar for konsert? Opptil 15.000 av oss kan kose oss i Oslo og Bergen – i koronaforskningens tjeneste. Og arrangørene kommer til å gå for de store norske artistnavnene.

Scenen på Alan Walkers konsert i Oslo Spektrum

Det kan bli slike tilstander i Oslo Spektrum ganske snart.

Foto: Lars Opstad / Kladd.no

FHI og arrangørene planlegger fem testarrangementer i Bergen og Oslo med inntil 5.000 mennesker på hver konsert.

– Det er ikke gjort noen avtaler ennå, men vi kommer til å gå for de store norske artister, forteller Frank Nes, daglig leder i Bergen Live som får ansvaret for arrangementene. Han forteller at det iallefall blir to konserter i Oslo og to i Bergen.

– Vi måtte få klarsignal først, forklarer han. Men han legger til at de vil velge på øverste hylle og at flere management allerede har tatt konstakt.

– Kan det blir artisten Sigrid?

– Sigrid har vært nevnt, men vi har som sagt ikke gjort noen avtaler ennå,

I tillegg skal 15 000 personer delta i en kontrollgruppe som ikke skal gå på konserten. Konsertdeltakerne vil testes med hurtigtest i forkant av konserten og samtlige deltakere vil testes i etterkant av arrangementet. Prosjektet har fått godkjenning fra Regional etisk komité (REK).

Regjeringen åpnet nemlig i dag for at det kan gjennomføres testarrangementer i i samarbeid med store festival- og kulturaktører, blant andre Bergen Live, Øyafestivalen, Palmesus og Norske konsertarrangører.

Regjeringen putter penger på bordet og legger til rette for at konsertene kan gjennomføres.

Røyksopp 5

BERGEN: Bergenhus festning og Bergen Live blir sentrale i testkonsertene. Men byrådet i Bergen må avvente før det kan bli tommel opp.

Foto: (c) Roy Bjorge

Slik søker du

– Dette er en veldig fin måte å få testet hvor gode hurtigtestene er, sier fagdirektør for forskning i FHI, Atle Fretheim.

Han er ansvarlig for arrangementet fra FHI sin side.

– Folk kan gå inn på en nettside. Hvis de oppfyller kriteriene så kan de etter en loddtrekning få mulighet til å kjøpe konsertbillett, forklarer Fretheim.

– Når blir dette gjennomført?

– Ganske raskt, det må gjennomføres i løpet av juni, sier han til NRK.

Bergen usikker på om de kan si ja

Regjeringen åpner for at det kan gjennomføres testarrangementer i regi av Folkehelseinstituttet og en sammenslutning av store festival- og kulturaktører, blant andre Bergen Live, Øyafestivalen, Palmesus og Norske konsertarrangører, skrives i en pressemelding fra kulturdepartementet.

Det er foreløpig ikke kjent hvem som skal opptre på konserten.

– Nei, det er ikke klart, sier Frank Nes, daglig leder i Bergen Live som er ansvarlig for arrangementet til NRK.

Men Bergen kommune vet ennå ikke om de tør si ja til opplegget.

Katrine Nødtvedt (MdG), byråd for kultur, mangfald og likestilling i Bergen kommune.

POSITIV: Kulturbyråd Katrine Nødtvedt i Bergen jubler over muligheten - MEN må ta et aldri så lite forbehold.

Foto: Suzanne Sagebø / NRK

Kulturbyråd i Bergen, Katrine Nødtvedt (MDG) er spent på regjeringens ja til testkonserter i Bergen og Oslo:

– Jeg er veldig glad for denne åpningen. Det har vært noe som vi i Bergen lenge har tenkt ville være lurt å gjøre. Det finnes jo eksempler fra utlandet på slike testarrangement. De gir oss veldig viktig kunnskap både om hvordan vi skal gjenåpne i denne pandemien, men også for fremtiden.

Men byrådet har ennå ikke besluttet om de vil sa ja til testkonsert.

– Vi må vurdere dette med lokale helsemyndigheter. Vi er positive under forutsetning av at dette er noe som ikke kommer til å stjele kapasitet fra testsystemet vårt, sier Nødtvedt til NRK.

Blir ikke full pris

– Vi har hatt dialog med noen artister og noen har tatt kontakt og si at de vil bidra, sier Tone Østerdal i Norske konsertarrangører.

– Vil billettene koste noe eller blir de gratis?

– Billettene vil koste noe, men ikke markedspris, sier Tone Østerdal i Norske konsertarrangører.

Kan endre antallsbegrensning på konserter fremover

– Det blir et testarrangement i Oslo Spektrum med 5000 mennesker. I første omgang kun et arrangement. Men det skal gjennomføres flere testarrangementer senere, i Grieghallen blant annet, sier kulturminister Abid Raja til NRK.

– Kan dette endre antallbegrensningene du har satt?

– Først må vi se hva dette testarrangementet viser.

– Hvordan vil dette fungere i praksis?

– Alle skal hurtigtestes på vei inn, tester du positivt må du hjem igjen. Tester du negativt kan folk komme inn. Frivillige kan få melde seg til dette, forklarer statsråden.

Statsråden forteller at arrangementet vil koste 27 millioner kroner å gjennomføre. Halvparten skal finansieres av Kulturdepartementet og Helsedepartementet.

Formålet er å undersøke om screening av publikum med hurtigtester reduserer risiko for smittespredning. Forskningsprosjektet vil undersøke om risikoen for smittespredning reduseres i en slik grad at hurtigtesting kan erstatte avstandskravet under arrangementer. Resultatene vil gi nyttig informasjon om hvilken betydning store arrangementer har for smitteutvikling under en pandemi.

Unntak fra reglene

Prosjektet er et direkte resultat av rapporten utarbeidet av den såkalte sommergruppen bestående av arrangører innenfor kultur, idrett og frivillighet som kultur- og likestillingsministeren satte ned før påske.

Regjeringen gir unntak fra covid-19-forskriftens antallsbegrensing, krav om 1 meters avstand og krav om at alkohol kun kan serveres ved bordservering. Det gis ikke unntak fra kravet om at arrangøren skal føre oversikt over dem som er til stede.

– Det forutsettes at kommunene Oslo og Bergen gir tillatelse til at arrangementene kan gjennomføres, understreker helse- og omsorgsminister Bent Høie i pressemeldingen.

Etter det første testarrangementet skal det vurderes om det er hensiktsmessig å gjennomføre de resterende. Vurderingen vil bero på i hvilken grad prosjektet vil kunne gi verdifulle resultater.

Enkelte andre land har gjennomført dette, men ingen har vitenskapelig dokumentert

FHI og Oslo Univeristetsykehuset vil være med å gjennomføre testkonsertene.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober