Hopp til innhold

Regjering og kringkaster på kollisjonskurs

En TV-dokumentar har skapt isfront mellom den danske regjeringen og Danmarks statskringkaster.

 

Den Hemmelige Krig
Foto: Cosmo Film/Christoffer Guldbrandsen

Det er en TV-dokumentar kalt "Den hemmelige krig" som har utløst de siste par måneders stormløp mot Danmarks Radio. Dokumentaren forteller om de danske spesialsoldatene som ble sendt til Afghanistan i januar 2002.

Hør Detektor om konflikten her!

Les hva ulike regjeringsmedlemmer har sagt om Danmarks Radio.

 

- Kan være sendt til Guantánamo

Filmen sannsynliggjør at danske soldater overleverte fanger til amerikanerne i Afghanistan på et tidspunkt hvor amerikanerne ikke overholdt Genève-konvensjonen.

Det vil si at de fangene danske soldater tok og overleverte med en viss sannsynlighet er blitt utsatt for mishandling og muligens sendt til Guantánamo, sier Gitte Rabøl som er kanalsjef for DR2, en av Danmarks Radios to TV-kanaler.

Avviser dokumentaren

Den danske regjering har avvist innholdet i dokumentaren. Forsvarsminister Søren Gade har lagt fram en redegjørelse av hva de mener faktisk har skjedd. Men etter redaktør Gitte Rabøls mening er det ingenting i denne redegjørelsen som beviser at TV-dokumentaren inneholder faktiske feil.

- Problemet er at kritikken er diffus. Det uhyggelige er at man får et stempel man ikke kan rense seg fra fordi det ikke er konkret.

- Skaper selvsensur

Thomas Ravn-Pedersen i radioens dokumentar-redaksjon sier det legger et kolossalt press som allerede kan bety begynnelsen på en form for selvsensur.

- Den vil komme. For nå vil alle redaksjoner ha hundeangst for noe som er kritisk til vår regjering, og ikke ville tirre regjeringen noe mer.

- Danmarks Radio har et meget stort troverdighetsproblem, erklærte statsminister Anders Fogh-Rasmussen. Stort klarere kunne han ikke demonstrere hvor iskaldt det nå er mellom den danske regjering og den danske allmennkringkasteren.  

Ravn-Pedersen mener statsministerens kritikk har ført til at skaden allerede har skjedd.

Svært polarisert debatt

Fra kritikernes side avfeies dette med at Danmarks Radio reagerer på kritikk som et pinnsvin med alle piggene ute. Dokumentaren reiser alvorlige anklager mot regjeringen, og da er det statsministerens selvfølgelige rett til å ytre seg fritt, sies det.

- Det er blitt sånn i dette landet at det er to ting man ikke kan gjøre. Man kan ikke tegne Muhammed, og man kan ikke kritisere Danmarks Radio, erklærte forsvarsminister Søren Gade i en TV-debatt.

Polariseringen av debatten har gått meget langt. En journalist i TV-avisen, Danmarks Dagsrevyen, har blitt hengt ut som inhabil til å dekke striden om TV-dokumentaren fordi han for noen år siden har undertegnet et opprop om Irak-krigen.

- I stedet for å gå inn i substansen i det filmen reiser, så går man etter journalisten. Don’t kill the messenger boy, men det er det man gjør her. Det er meget ubehagelig, sier Kristian Sloth Kristensen på TV-avisen.

Frykter britiske tilstander

Flere i Danmarks Radio frytker at statsminister Fogh-Rasmussen er i ferd med å følge i Tony Blairs fotspor. Episoden de tenker på er konflikten mellom den engelske statsministeren og BBC i etterkant av Irak-krigen.

Da BBC meldte at sentrale kilder i den britiske administrasjonen mente at trusselbildet fra Saddam Husseins Irak var blitt "sexed up" i et offentlig etterretningsdossier før Irak-krigen, gikk alarmen i statsministerens stab.

Resultatet var full krig mellom BBC og statsministeren. Enden på visa var at BBCs toppsjef Greg Dyke måtte gå av. Det samme måtte BBCs styreformann Gavyn Davies. Og i jakten på kilden for påstanden om overdrivelsene av trusselbildet, ble den anerkjente våpeninspektøren David Kelly hengt ut. Noe som førte til at Kelly begikk selvmord.

Dokumentarfilmen kan du selv se på dokumentarens hjemmeside . (NRK er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne nettsider.)

Hele historien hører du i Detektor på NRK P2

fredag kl. 9.03 og lørdag kl. 16.03 

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP