Regissør om Amy Winehouse: - Hvorfor ble det slik?

Familien til Amy Winehouse reagerer kraftig på dokumentaren «Amy». Regissøren bak filmen avviser overfor NRK at han hadde noen agenda, og forteller hvorfor han laget filmen.

Asif Kapadia på den røde løperen

FÅR PEPPER: Både faren til Amy Winehouse og Reg Traviss, som var kjæresten til Amy da hun døde, har kritisert regissør Asif Kapadia for dokumentaren «Amy».

Foto: JACK TAYLOR / Afp

– Jeg har ingen agenda. Jeg jobber uten agenda – jeg bare møter folk og så begynner de å snakke, sier regissøren Asif Kapadia til NRK.

Allerede før dokumentarfilmen «Amy» fikk premiere under filmfestivalen i Cannes, hadde Mitch Winehouse – artistens far – kalt dokumentaren for en bortkastet mulighet.

Dokumentaren hadde en agenda, kildeutvalget var for snevert og regissør Asif Kapadia forsøkte å gi noen skylden for Amy Winehouses død, mente faren. Samtidig fikk filmen strålende anmeldelser da den ble vist i Cannes.

Nå har Mitch Winehouse tenkt til å lage sin egen dokumentar om datteren, melder The Hollywood Reporter.

Produsenten bak filmen, som har norgespremiere 7. august, forteller at de var forberedt på kritikken.

– Det var på en måte uunngåelig fordi det er en tøff og utfordrende historie. Alle har forskjellig tolkning av hva som skjedde, og ingenting er svart-hvitt. Utfordringen er å kondensere noens liv til to timer. Man må ta noen valg i klipperommet. Det gjør enkelte mer opprørt enn andre, men det følger med jobben, sier James Gay-Rees til NRK.

Laster Twitter-innhold

Kunne vært nabojenta

Asif Kapadia, som tidligere har laget dokumentar om det korte livet til den brasilianske formel 1-kjøreren Ayrton Senna, gjorde rundt 100 intervju med Amys nærmeste venner, familiemedlemmer og kollegaer.

– Jeg sa: Fortell meg hva som skjedde, fortell fra ditt perspektiv. Noen ganger sammenfalt historiene, andre ganger ikke, sier regissøren.

Det er ingen hemmelighet at faren til Amy ikke kommer særlig godt ut av filmen. Selv sier regissøren at han ville finne svar på hvorfor det endte som det gjorde med Amy Winehouse.

– Hun er fra London, det er jeg også. Det er nesten som om hun kunne vært nabojenta. Det virker sinnssykt at ingen stoppet det som skjedde.

Amy Winehouse som ung med en gitar i hånden

PRIVATE OPPTAK: Det er utstrakt bruk av gamle og private opptak i dokumentaren «Amy». Her er et av bildene fra filmen.

Foto: Ap

– Hvorfor opptrådte hun?

Asif Kapadia kjente Winehouses musikk, men var aldri på noen av konsertene og møtte heller aldri artisten mens hun var i live. Likevel var det flere ting han reagerte på mens hun levde.

– Hvorfor står du på scenen? Hva foregår? Hvorfor opptrer du på scenen i den tilstanden?

Mens karrieren til Amy Winehouse skjøt fart, gikk livet henne i en nedadgående spiral. Narkotika, alkohol, husbråk, paparazziforfølgelse og katastrofale opptredener ble hverdagskost. 23. juli 2011 døde hun av alkoholforgiftning.

Regissøren forteller at mange har endret inntrykk av artisten etter at de har sett dokumentaren.

– De liker henne, respekterer henne og synes hun er en fantastisk person. Og har dårlig samvittighet for hva de tenkte, sa eller følte om, henne.

– Det er fantastisk, fordi mitt mål var å lage film om henne og gi henne rettferdighet. Og rette opp noe av det gale inntrykket som ble portrettert gjennom media.

Amy Winehouse før og etter

HVA SKJEDDE: Regissøren forteller til NRK at han ville finne ut hva som gikk galt med Amy Winehouse og hva som ledet fram til at hun døde av alkoholforgiftning i 2011.

Foto: Scanpix

Kulturstrøm

 • Ukens beste låter

  Internett flommer over av ny musikk. Mye er dårlig. Noe er bra. NRK P3 er her for å gjøre jobben for deg, og gir deg de beste nye låtene fra kjente og ukjente artister hver uke. Her er ukas «Best akkurat nå»

  Arctic Monkeys
  Foto: Presse
 • Norsk regi på Netflix-kultserie

  Den «Sonja»-aktuelle regissøren Anne Sewitsky var nylig i Sør-Afrika for å gjøre en episode av Netflix-kultserien «Black Mirror» - som en av ytterst få kvinnelige «Black Mirror»-regissører: I forrige sesong hadde Jodie Foster regi på en episode.

  Anne Sewitsky
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix