Hopp til innhold

Refleksens dag lyste opp

Landet rundt ble flere tusen reflekser delt ut til fotgjengere i morgenmørket på torsdag. Og det trengs.

Refleks
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

I Norge bruker bare 14 prosent av den voksne befolkningen refleks. Ganske utrolig, når forskning viser at refleksbruk reduserer risikoen for å bli påkjørt i mørket med 85 prosent.

Bedre enn andre

En undersøkelse fra i fjor høst viser at folk i Vest-Agder og Buskerud er de minst flinke refleksbrukerne. Her bruker bare sju prosent refleks.

Da er til forskjell Sogn og Fjordane et lysende forbilde, her bruker hele 46 prosent refleks.

- Refleksbruken i Norge er for dårlig, sier Kari Sandberg, direktør i Trygg Trafikk. Hun håper og tror at arrangementer som Refleksens dag kan føre til en endring.

Test refleksen

Refleksekspert Stig Schibbye hadde rigget seg til ute på gaten i Oslo for å vise folk hvordan en refleks faktisk virker.

 Han viste også frem mange av de nye refleksene som finnes i dag og hvordan du selv kan teste om refleksen din holder mål.

Mange dårlige

Refleks

Sjekk om refleksen din fungerer i mørket!

Foto: Trygg Trafikk

- Det er veldig enkelt. Plassér refleksen noen meter unna. Så holder du en lommelykt med en ikke alt for vid lysstråle rett foran nesa di, og lyser på refleksen. Da ser du om den reflekterer godt, forklarer Schibbye. Han legger også til at det er viktig å sjekke om refleksen du kjøper er CE-merket. Det finnes mange produkter som er for dårlige og dermed ikke godkjente.

Her kan du sjekke om din refleks er godkjent.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.