NRK Meny
Normal

Refleksens dag lyste opp

Landet rundt ble flere tusen reflekser delt ut til fotgjengere i morgenmørket på torsdag. Og det trengs.

Refleks
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

I Norge bruker bare 14 prosent av den voksne befolkningen refleks. Ganske utrolig, når forskning viser at refleksbruk reduserer risikoen for å bli påkjørt i mørket med 85 prosent.

Bedre enn andre

En undersøkelse fra i fjor høst viser at folk i Vest-Agder og Buskerud er de minst flinke refleksbrukerne. Her bruker bare sju prosent refleks.

Da er til forskjell Sogn og Fjordane et lysende forbilde, her bruker hele 46 prosent refleks.

- Refleksbruken i Norge er for dårlig, sier Kari Sandberg, direktør i Trygg Trafikk. Hun håper og tror at arrangementer som Refleksens dag kan føre til en endring.

Test refleksen

Refleksekspert Stig Schibbye hadde rigget seg til ute på gaten i Oslo for å vise folk hvordan en refleks faktisk virker.

 Han viste også frem mange av de nye refleksene som finnes i dag og hvordan du selv kan teste om refleksen din holder mål.

Mange dårlige

Refleks

Sjekk om refleksen din fungerer i mørket!

Foto: Trygg Trafikk

- Det er veldig enkelt. Plassér refleksen noen meter unna. Så holder du en lommelykt med en ikke alt for vid lysstråle rett foran nesa di, og lyser på refleksen. Da ser du om den reflekterer godt, forklarer Schibbye. Han legger også til at det er viktig å sjekke om refleksen du kjøper er CE-merket. Det finnes mange produkter som er for dårlige og dermed ikke godkjente.

Her kan du sjekke om din refleks er godkjent.

Kulturstrøm

 • –Håper Stortinget stanser kunstgave

  Nikolai Tangen vil dele samlingen av verker av nordiske modernister med Sørlandet Kunstmuseum, men gaven kommer med forbehold om et nytt museumsbygg i Kristiansand. Bygget er beregnet til en kostnad av en halv milliard kroner og med behov for 40 millioner kroner i årlig driftsstøtte fra det offentlige. Nå håper motstanderne av prosjektet at politikerne på Stortinget vil avvise prosjektet, skriver Klassekampen. Tangen har tidligere uttalt at han opplever kritikken som søkt og urimelig.

  Nicolai Tangen med bilde av Rolf Nesch
  Foto: Johan E. Bull
 • Norsk barnebok til England

  Ingunn Thons debutbok «Ollis» har kommet inn i varmen hos det engelske forlaget Wacky Bee Books. Boken er så langt solgt til Danmark, England, Georgia, Italia, Tyrkia og Tyskland, melder forlaget. – Det føles som en skikkelig stor dag, sier forfatter Ingunn Thon selv via pressemeldingen. Ingunn Thon arbeider i NRK Super, blant annet som dukkespiller (NTB).

  Mennesker omgitt av gjenstander, bokomslag