NRK Meny
Normal

Redsel og ettertanke

Hva tenker norske elever når en mann går amok på en skole i Finland?

Redsel
Foto: Illustrasjonsbilde: Colourbox.com

- Jeg blir redd for at noe slikt kan skje her.

Det sier Miriam Falch Hansen, elev i tredje klasse på Sandvika videregående skole, utenfor Oslo.

Hør radioreportasjen her: Elever om skytetragedie

Verre for de som er utenfor

Etter at en mann skjøt og drepte elleve mennesker, inkludert seg selv, i går, har Miriam og vennene hennes fått mye å tenke på. Blant annet hva det gjør med skolemiljøet på en helt vanlig skole i Norge.

- Det kan gjøre at vi blir litt mistenksomme til andre på skolen. De som allerede er outsidere, kan bli enda mer frosset ut når noe slikt skjer, fordi man vet at det ofte er de som er utenfor som gjør sliket ting. Men dette kan jo gjøre vondt verre, sier Sverre Skaarberg Wiborg.

Halve livet på skolen

De tror at grunnen til at dette skjer på skoler, er at man tilbringer så mye tid på skolen.

- De fleste av oss tilbringer nesten halve livet på skolen, og de fleste man omgåes, er her. Derfor blir det også naturlig å oppsøke en skole, om man for eksempel vil hevne seg for noe. Det er her de du kjenner, er, mener ungdommene.

Kulturstrøm

 • Molderosen går til Arild Andersen

  Kontrabassisten Arild Andersen er tildelt Molderosen 2018. Det er Moldejazz sin høyeste utmerkelse og tildeles en person som har vært med å sette Molde på kartet. Arild Andersen har spilt på mange av Moldejazzfestivalene, og er landets mest kjente jazzbassist. Arild Andersen er 72 år gammel og kommer fra Lillestrøm

  Arild Andersen
  Foto: Ann Eli Nøsen / NRK
 • Flyttar Manson-film

  Quentin Tarantino sin film om sektleiaren Charles Manson skapar debatt allereie før han er ferdig. Opphavleg skulle filmen med namnet «Once Upon A Time in Hollywood» ha premiere på 50-årsdagen for drapet på skodespelarinna Sharon Tate, 9. august 2019. No har premieredatoen blitt flytta, ifølgje The Hollywood Reporter. Leonardo DiCaprio og Brad Pitt har hovudrollene i storfilmen. Filmselskapet hevdar at flyttinga av premieren ikkje har noko med 50-årsmarkeringa å gjere. Manson og hans tilhengjarar stod bak fleire brutale drap i 1969. Charles Manson døydde i 2017.

  FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES
  Foto: BORIS HORVAT / AFP