Hopp til innhold

Redsel og ettertanke

Hva tenker norske elever når en mann går amok på en skole i Finland?

Redsel
Foto: Illustrasjonsbilde: Colourbox.com

- Jeg blir redd for at noe slikt kan skje her.

Det sier Miriam Falch Hansen, elev i tredje klasse på Sandvika videregående skole, utenfor Oslo.

Hør radioreportasjen her: Elever om skytetragedie

Verre for de som er utenfor

Etter at en mann skjøt og drepte elleve mennesker, inkludert seg selv, i går, har Miriam og vennene hennes fått mye å tenke på. Blant annet hva det gjør med skolemiljøet på en helt vanlig skole i Norge.

- Det kan gjøre at vi blir litt mistenksomme til andre på skolen. De som allerede er outsidere, kan bli enda mer frosset ut når noe slikt skjer, fordi man vet at det ofte er de som er utenfor som gjør sliket ting. Men dette kan jo gjøre vondt verre, sier Sverre Skaarberg Wiborg.

Halve livet på skolen

De tror at grunnen til at dette skjer på skoler, er at man tilbringer så mye tid på skolen.

- De fleste av oss tilbringer nesten halve livet på skolen, og de fleste man omgåes, er her. Derfor blir det også naturlig å oppsøke en skole, om man for eksempel vil hevne seg for noe. Det er her de du kjenner, er, mener ungdommene.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober