Skipsreder Johan Reksten i kunstkrangel med staten

Johan Reksten er i full krangel med Kulturdepartementet over en antikk sarkofag som tilhørte faren Hilmar Reksten.

Johan Reksten

Johan Reksten (64) har havnet i strid med Kulturdepartementet over kunstverket «Fragment av sarkofag». (Arkivbilde).

Foto: Engen, Torolf / NTB scanpix

Kulturdepartementet mener det tusen år gamle kunstverket Fragment av sarkofag tilhører dem. Men tidligere skipsreder Johan Reksten (64) nekter å gi fra seg sarkofagen til staten.

Både Johan Reksten og Kulturdepartementet krever eierskap til det antikke kunstverket, som var verdt 100.000 kroner i 1990.

– Må bero på misforståelse

Det var Johan Reksten som tok kontakt med Kulturdepartementet tidligere i sommer.

I henhold til en avtale datert 11. oktober 1990 kjøpte staten diverse kunstgjenstander fra konkursboet etter Hilmar Reksten. Rekstensamlingen består av en rekke kunstverk, blant annet av Nikolai Astrup, og ble kjøpt for nærmere 15 millioner i 1990.

Da sønnen Johan 22 år senere ble oppmerksom på at denne kjøpsavtalen også omfattet verket Fragment av sarkofag meldte han fra til Kulturdepartementet.

– Dette må bero på en misforståelse, skrev han til departementet i sommer.

Han viser til at sarkofagen har vært fastmontert i de tidligere kontorene til Reksten-rederiene, og at den aldri har tilhørt Hilmar Rekstens konkursbo. I dag er sarkofagen demontert, og eid av Reksten Managements, Johan Rekstens selskap.

– Vi tillater oss å be departementet snarest å bekrefte at det ikke hevder proprietær eiendomsrett til fragmentet, skriver Reksten.

Han ønsker ikke å uttale seg til NRK.no om saken utover korrespondansen med departementet.

–Staten er eier

Kulturdepartementet har foreløpig ingen planer om å gi fra seg eiendomsretten til den antikke sarkofagen.

– Det er staten som har eiendomsretten til den antikke skulpturen Fragment av sarkofag. Dette fragmentet skal overlates til Hilmar Reksten Almennyttige Fond. Vi ber om en bekreftelse på at dette er gjort, skriver Tore Aas-Hanssen, avdelingsdirektør i Kulturdepartementet, og viser til den signerte avtalen mellom partene fra 1990.

I avtalen mellom departementet er «Fragment av sarkofag» nevnt som et av kunstverkene som inngår i avtalen mellom Staten og Hilmar Rekstens konkursbo.

Ifølge Kulturdepartementet er det vanskelig å si når saken vil bli avklart. Den er fremdeles til behandling hos departementet. Mer vil de ikke si om saken.

Kulturstrøm

  • Kaller Horst-lydbøker piratkopier

    Jørn Lier Horst har spilt inn nye utgaver av 21 lydbøker som Lydbokforlaget mener de har rettighetene til, melder VG. Åtte av disse er lagt ut for salg og strømming hos Ebok Pluss. – Det ser vi alvorlig på, sier Lydbokforlagets forlagssjef Vasseljen.

    Jørn Lier Horst
    Foto: JOHN-ANDRE SAMUELSEN / JOHN-ANDRE SAMUELSEN