Reddet undulat fra utstilling

Fuglen var del av et kunstverk på Kunstnerforbundet, og ble befridd etter sterke reaksjoner fra publikum.

Befridd. Beskjed i det tomme fugleburet.
Foto: Alexander Fredriksen / NRK

- Jeg synes det prinsipielt galt å bruke et dyr som middel, sier kunstner, kunsthistoriker og dyrevenn Anne Kristine Sollund til NRK Kulturnytt.

Hun er i ferd med å fjerne den lille blå undulaten fra buret den befant seg i, som ufrivillig del av kunstverket "Touch me I'm sick" av Ann Cathrin November Høibo.

Anne Kristine Sollund med undulatburet

Anne Kristine Sollund med undulatburet.

Foto: Alexander Fredriksen / NRK

- Jeg gjør det for å redde fuglen fra mer lidelse. Jeg syntes det var grusomt å komme hit og se fuglen henge i dette forferdelig bråkete miljøet.

På lørdag skapte den lille fuglen stor oppstandelse, da utstillingen "Alone in the dark" ble åpnet på Kunstnerforbundet i Oslo.

Da galleriet ble fylt av mennesker og støy i helgen, var det flere gjester som reagerte på forholdene fuglen befant seg i.

- Veldig problematisk

- Det er et veldig problematisk verk, sier Kulturnytts kunstkritiker, Mona Pahle Bjerke.

- I kunstmiljøet hvor det er om å gjøre å få mest mulig oppmerksomhet, er det lett å gripe etter ting som man vet skaper sterke effekter.

Å bruke dyr på denne måten kan ikke forsvares, mener hun.

- Jeg tenker at dette verket skal skape veldig store erkjennelser i oss, veldig viktige tanker før det er verdt å misbruke et dyr. Jeg synes egentlig ikke det er verdt det under noen omstendigheter, sier Pahle Bjerke.

Saken fortsetter under bildet.

Fra utstillingen "Touch me I'm sick" av Ann Cathrin November Høibo

Fra utstillingen 'Alone in the dark'. Ann Cathrin November Høibo med undulatburet øverst til høyre.

Foto: Alexander Fredriksen / NRK

Anne Kristine Sollund tar undulaten med seg inn på toalettet til galleriet for å hindre at den flyr avsted, og putter den inn i et nytt og større bur, som hun så tar med seg. Som byttehandel legger hun igjen en konvolutt med 350 kroner, prisen for en undulat i dyrebutikken.

- Jeg har skrevet "befridd" på den ene siden og "frikjøpt slavepenger" på den andre. Jeg legger det igjen med en kopi av dyrevernloven.

Manglet tillatelse

Sollund visste ikke om hun kom til å bli politianmeldt etter redningsoperasjonen.

Men det viste seg at verken Kunstnerforbundet eller Høibo hadde søkt opp dispensasjon fra dyrevernloven om å stille ut undulaten, forteller daglig leder i Kunstnerforbundet, Hilde Marie Rognerud.

- Den søknaden har ikke kunstneren sendt inn, og det har ikke vi heller, for vi var ikke klar over dette. Hvis vi skal ha en ny fugl inn i buret, må det foreligge en søknad som vi får innvilget i forkant, sier Rognerud.

Anne Kristine Sollund tror kunstverket blir styrket av hennes inngripen.

- Det skal kommunisere med publikum, og nå gjør det det. Det var ti mennesker før meg som klaget på at undulaten hang der. Nå har det skjedd noe som har endret og forsterket verket, og dermed gjort det mer verdifullt.

Høibo har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Kulturstrøm

  • Scenerøyk gjør musikere syke

    Én av fem musikere i orkestergraven hos Den Norske Opera og Ballett blir sykemeldt på grunn av røyk som brukes som effekt på scenen, skriver Klassekampen. Flere mener de har utviklet astma i voksen alder fordi de blir utsatt for store mengder scenerøyk.

  • Krigshelt i Brage-nominert bok døde

    Norges siste grenselos, Åge Aulie, døde onsdag. Han var hovedinformant for boka «Grenselosene» av Hege Kofstad. Aulie deltok aktivt i boklanseringen med godt besøkte foredrag. Han rakk å oppleve at boka ble nominert til Brageprisen. Aulie begynte som grenselos som åtteåring og ble 85 år gammel.

  • Markusplassen stengt grunnet flom

    Ordføreren i Venezia, Luigi Brugnaro, har valgt å stenge Markusplassen som følge av den høye vannstanden i byen. Han mener storflommen er en helserisiko for innbyggerne og anbefaler folk å unngå å reise. Vannstanden er nå 153 cm over normalnivå.