Reddet undulat fra utstilling

Fuglen var del av et kunstverk på Kunstnerforbundet, og ble befridd etter sterke reaksjoner fra publikum.

Befridd. Beskjed i det tomme fugleburet.
Foto: Alexander Fredriksen / NRK

- Jeg synes det prinsipielt galt å bruke et dyr som middel, sier kunstner, kunsthistoriker og dyrevenn Anne Kristine Sollund til NRK Kulturnytt.

Hun er i ferd med å fjerne den lille blå undulaten fra buret den befant seg i, som ufrivillig del av kunstverket "Touch me I'm sick" av Ann Cathrin November Høibo.

Anne Kristine Sollund med undulatburet

Anne Kristine Sollund med undulatburet.

Foto: Alexander Fredriksen / NRK

- Jeg gjør det for å redde fuglen fra mer lidelse. Jeg syntes det var grusomt å komme hit og se fuglen henge i dette forferdelig bråkete miljøet.

På lørdag skapte den lille fuglen stor oppstandelse, da utstillingen "Alone in the dark" ble åpnet på Kunstnerforbundet i Oslo.

Da galleriet ble fylt av mennesker og støy i helgen, var det flere gjester som reagerte på forholdene fuglen befant seg i.

- Veldig problematisk

- Det er et veldig problematisk verk, sier Kulturnytts kunstkritiker, Mona Pahle Bjerke.

- I kunstmiljøet hvor det er om å gjøre å få mest mulig oppmerksomhet, er det lett å gripe etter ting som man vet skaper sterke effekter.

Å bruke dyr på denne måten kan ikke forsvares, mener hun.

- Jeg tenker at dette verket skal skape veldig store erkjennelser i oss, veldig viktige tanker før det er verdt å misbruke et dyr. Jeg synes egentlig ikke det er verdt det under noen omstendigheter, sier Pahle Bjerke.

Saken fortsetter under bildet.

Fra utstillingen "Touch me I'm sick" av Ann Cathrin November Høibo

Fra utstillingen 'Alone in the dark'. Ann Cathrin November Høibo med undulatburet øverst til høyre.

Foto: Alexander Fredriksen / NRK

Anne Kristine Sollund tar undulaten med seg inn på toalettet til galleriet for å hindre at den flyr avsted, og putter den inn i et nytt og større bur, som hun så tar med seg. Som byttehandel legger hun igjen en konvolutt med 350 kroner, prisen for en undulat i dyrebutikken.

- Jeg har skrevet "befridd" på den ene siden og "frikjøpt slavepenger" på den andre. Jeg legger det igjen med en kopi av dyrevernloven.

Manglet tillatelse

Sollund visste ikke om hun kom til å bli politianmeldt etter redningsoperasjonen.

Men det viste seg at verken Kunstnerforbundet eller Høibo hadde søkt opp dispensasjon fra dyrevernloven om å stille ut undulaten, forteller daglig leder i Kunstnerforbundet, Hilde Marie Rognerud.

- Den søknaden har ikke kunstneren sendt inn, og det har ikke vi heller, for vi var ikke klar over dette. Hvis vi skal ha en ny fugl inn i buret, må det foreligge en søknad som vi får innvilget i forkant, sier Rognerud.

Anne Kristine Sollund tror kunstverket blir styrket av hennes inngripen.

- Det skal kommunisere med publikum, og nå gjør det det. Det var ti mennesker før meg som klaget på at undulaten hang der. Nå har det skjedd noe som har endret og forsterket verket, og dermed gjort det mer verdifullt.

Høibo har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Kulturstrøm

 • Samisk i digital språkbank

  I dag er det den internasjonale morsmålsdagen, og 2019 er FNs internasjonale år for urfolksspråk. I Samisk arkiv i riksarkivet finnes det flere intervjuer på samisk tilgjengelige for publikum. Språkbanken skal ta vare på samisk språk i sine ulike varianter. Anna Jacobsen er en av dem som har delt sine fortellinger på samisk, hør her.

  Samisk flagg
  Foto: Heiko Junge / NPK
 • Karpe i strupen på plateselskap

  I en låt som slippes fredag beskylder rapduoen Karpe, Chirag Patel og Magdi Ytreeide Abdelmaguid, en tidligere sjef i plateselskapet Cosmos Music for tyveri. De rapper at de vil ta «saken til retten», ifølge DN. Saken skal ha pågått i over ti år.

 • Tidligere SKUP-leder tiltalt

  Statsadvokaten mener tidligere sekretariatsleder Jens Egil Heftøy (45) har begått grovt underslag for opp mot 200.000 kroner og har nå tatt ut tiltale, skriver Medier 24. Heftøy sa opp sin stilling rett etter at det ble funnet avvik i SKUPs regnskap i 2016. Saken skal opp i Oslo tingrett 6. og. 7. juni.