Supernytt: – Det er hvordan barna oppfatter nyhetene som er viktig

Man kan kommunisere med barn om alt, bare man gjør det på riktig måte, mener Redd Barna. De gir sin egen barnerettighetspris til Supernytt for måten de kommuniserer med barn.

Redd Barna-pris til Supernytt

Prosjektleder Live Kaldestad og programleder Benedicte Bendiksen sammen med Martin og Linnea fra klasse 7a ved Jeriko Skole som bisto Redd Barna-styret med prisutdelingen.

Foto: Geir Evensen / NRK

NRKs Supernytt får Redd Barnas barnerettighetspris for måten de gir informasjon til barn, og for at de lar barn bli hørt.

Supernytt startet opp i januar 2010 . De lager nyheter for barn mellom 8 og 12 år, og har som mål å presentere det som skjer på en måte som barn kan ta til seg.

Daglig leder Live Kaldestad i Digitalradio Norge.

Barn får med seg det som skjer i verden. Man skal kunne snakke med barn om dette, så lenge det blir gjort på en skikkelig og forståelig måte, sier prosjektleder Live Kaldestad.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Prosjektleder Live Kaldestad er derfor spesielt godt fornøyd med at barn har vært med å bestemme hvem som skulle få prisen.

– Det at barn har vært med å bestemme at vi skulle få prisen, er ekstra flott. Det er jo de vi lager tv-nyhetene for. Når vi vinner, viser det at vi treffer blink på målgruppa, sier hun.

Sett fra barnas ståsted

Kaldestad forteller at deres tanke er at barn uansett får med seg det som skjer i verden, og at de derfor mener det er viktig at nyhetene blir presentert ut fra barnas ståtsted.

– Det er hvordan barna oppfatter nyhetene som er viktig, sier hun.

For å få til det, må man jobbe på en helt annen måte enn når man jobber med vanlig nyhetsformidling.

Da Supernytt fikk denne prisen i dag, fikk de en begrunnelse fra 7. klasse på Jeriko skole i Oslo, som hadde vært med på å bestemme hvem som skulle få prisen.

– De sa at «ved å se på Supernytt, forstår vi det som skjer. Dere presenterer nyhetene på en måte som vi forstår. Og det er bra», forteller Kaldestad.

Kompetanse, klokskap og mot

Generalsekretær i Røde Kors, Tove R. Wang

Man kan kommunisere med barn om alt, men det krever at man har kompetanse, klokskap og mot, sier generalsekretær i Røde Kors, Tove R. Wang.

Foto: FameFotografene / Redd Barna

Barna fikk lov å komme med sin mening, men det var altså Redd Barna som sto for den endelige avgjørelsen om å gi prisen til Supernytt.

Generalsekretær Tove Wang sier både måten Supernytt jobber, og måten de viser respekt for barn og deres rettigheter, var viktige faktorer for tildelingen.

– Gjennom deres nyhetsdekning og arbeidsmetode viser dere en grunnleggende respekt for barn og deres rettigheter. Dette viser at man kan kommunisere med barn om alt, bare det gjøres på en tilrettelagt måte. Dette krever kompetanse, klokskap og mot, noe dere i Supernytt har vist at dere har, sier hun.

Ekstrasending etter terror

Da bomben gikk av i Regjeringskvartalet og AUFs sommerleir ble utsatt for en massakre 22. juli, hadde Supernytt sommerferie. Ferien ble avbrutt, og nettsidene til Supernytt ble oppdatert med siste nytt. Samtidig ble det fortløpende laget tv-innslag om det som skjedde.

De laget også en ekstrasending som nå er gjort tilgjengelig på nett før skolestart, slik at lærere kan bruke den i undervisningen. Den er i skrivende stund sett 26.000 ganger.

Kaldestad forteller at de har fått veldig mange gode tilbakemeldinger på grunn av deres dekning av terrordagen.

– Både barn og voksne skriver at de søkte seg til supernytt. En gutt skrev at han bare ville se på Supernytt, fordi han visste at han ville få forklart det som skjedde på sin måte, sier hun.

– Det omfatter hele vårt budskap. Vi skal snakke om det som er skremmende, men på en måte som barna forstår, slik at det ikke blir uforståelig og skremmende.

I godt selskap

Rettighetsprisen har egentlig navnet Eglantyne Jebb-prisen, etter kvinnen som startet Redd Barna.

Den kan gå til enkeltpersoner, grupper, organisasjoner, bedrifter eller andre som har gjort en spesiell innsats for å styrke barns rettigheter eller å bekjempe brudd på de samme rettighetene.

Supernytt var også nominert til prisen i fjor, men da var det Landsforeningen for barnevernsbarn som vant. Året før gikk prisen til Kong Harald.

– Å være i dette selskapet er veldig stas, sier Kaldestad.

Men det er langt fra første gangen at Supernytt blir hedret med en pris. De fikk Gullruten for beste barne- eller ungdomsprogram i mai. I juni stakk de av med NRKs egen journalistpris.

Allerede i fjor høst ble det «Barn er bra!»-pris på Supernytt, etter at Barnas råd under barnefestivalen i Haugesund bestemte at det var på sin plass.

Kulturstrøm

 • Første skeive Pixar-figur

  Den komande filmen «Fremad» vil vere den første animerte Disney-Pixar-filmen med ein opent homofil figur, meldar Disney. Det er politikvinna Spector som sjølv snakkar om sin kvinnelege kjærast i filmen.

  Officer Specter fra Disney-Pixar-filmen «Fremad»
  Foto: Disney
 • Erling Sandmo er død

  Historikeren, forfatteren og musikkanmelderen Erling Sandmo (56) døde brått fredag, på skitur. Han var nylig ansatt som leder for Nasjonalblibliotekets nye kartsenter, og har gitt ut flere bøker, sist om sjømonstre i kart og litteratur. Han er også kjent som programleder i NRK P2s musikkprogram På sporet.

  Professor Erling Sandmo i Kartsenteret ved Nasjonalbiblioteket
  Foto: Nasjonalbiblioteket
 • For drøy for Frp-politiker

  Frp-stortingsrepresentant syns det er hårreisende at det offentlige støtter kunstnere som bruker kjønnsorganer, kroppsvæsker eller avføring i kunsten. Kulturminister Abid Raja mener at det blir helt feil at politikere skal gå inn og bestemme hvem som skal få støtte til kunst.