Rebellen som ble mer pop enn Jesus

- Denne gutten er dømt til å mislykkes.

John Lennon
Foto: AP

Født i bomberegn

Mens flyalarmen ulte og tyske Luftwaffe bombet Liverpool 9. oktober 1940, fødte Julia Lennon en sønn som fikk navnet John Winston. De første årene bodde han sammen med moren og hennes søster Mary Elizabeth Smith (tante Mimi), onkelen George og besteforeldrene i Newcastle Road, Liverpool.

Johns far, Alfred "Freddie" Lennon hadde liten kontakt med familien, og da han brøt kontakten helt i 1942, flyttet Julia ut og startet et nytt liv. I 1946 ble Julia og Alfred skilt, og John så ikke faren igjen før han var berømt med The Beatles.

Gitar på postordre

Som 6-åring flyttet John til "Mendips" i 251 Menlove Avenue nær Woolton like utenfor Liverpool, sammen med tante Mimi og hennes mann George. Selv om moren ikke sto for Johns oppdragelse, hadde de god kontakt, og Julia, som i likhet med faren Freddie, spilte banjo og lærte John å spille. Etter en tid fikk John sin egen gitar, som ble bestilt på postordre.

John Lennons barndomshjem
Foto: Per Kristian Johansen / NRK

Rebellen

John var langt fra noe skolelys, til tross for at han som barn elsket å lese bøker, skrive historier og tegne. På barneskolen havnet han ofte i slosskamper, og ble etter hvert en av de tøffeste gutta i klassen. I 1952 startet han på Quarry Bank High School, hvor han utviklet en antiautoritær holdning og ble regelmessig straffet for sine tumulter. Han forlot skolen uten særlige kvalifikasjoner og med ei karakterbok der det blant annet sto "This boy is bound to fail" (Denne gutten er dømt til å mislykkes).

Traumatiske hendelser i Johns barndom

I 1955 døde plutselig onkel George, og John som hadde hatt veldig god kontakt med onkelen, tok dødsfallet veldig tungt. John hadde stadige krangler med tante Mimi, og ble stadig sterkere knyttet til moren, som hadde samme humor og anarkistiske syn som sønnen.

En julikveld i 1958 etter at Julia hadde vært på besøk hos John, banket en av skolekameratene på døra og fortalte at moren hadde vært involvert i en trafikkulykke. En full politimann som ikke var på vakt, hadde kjørt på Julia da hun skulle krysse gata der John bodde. Julia var død ved ankomst til sykehuset.

Menlove Avenue, Woolton, Liverpool.
Foto: Per Kristian Johansen / NRK

John tok morens død med stor sorg, og begynte å drikke tungt. Han ville ikke snakke om morens død, og ble en enda mer antiautoritær og sint ung mann. Tante Mimi sa senere at den kvelden moren døde var det akkurat som om John gikk inn i et skall.

- Jeg mistet mor to ganger, en gang da jeg var 5 år, og en gang da jeg var 17, sa John selv i et senere intervju.

I 1957 startet John på Livepool College of Art, etter at tante Mimi hadde fått ham fra å bli sjømann. Mimi hadde vist rektor ved skolen noen tegninger John hadde laget, og overtalte John til å starte der. Men det gikk ikke særlig bra på college, og han oppnådde stort sett ingen ting, annet enn at han traff sin framtidige kone Cynthia Powell og Stuart Sutcliffe, som ble hans beste venn og medmusikant i mange år.

The Quarrymen

 

The Quarrymen med John Lennon
Foto: SOTHEBY'S / EPA

Mens han gikk på college begynte han i bandet The Quarrymen, og spilte konserter i college-kantina hver fredag.

John Lennon
Foto: AP

På en spillejobb i Woolton Village Fete ble han introdusert for den litt yngre Paul McCartney.

John hadde tatt seg et par drinker, og tonen mellom Paul og John var lett. Paul viste John noen gitarakkorder og et par sanger han kunne, og John syntes det hørtes kult ut. Etter et par dager i tenkeboksen, inviterte John den to år yngre Paul til å bli med i The Quarrymen.

Mer pop enn Jesus

Etter flere navnebytter og utskiftinger av bandmedlemmer ble The Quarrymen til The Beatles, verdens største popfenomen noen sinne. Rebellen fra Mendips ble en av pophistoriens største ikon, og i et intervju i 1966 sa John Lennon selv at "We're more popular than Jesus now" (Vi er mer populære enn Jesus nå).

Kulturstrøm

  • Tysk tuntre til Nasjonalmuseet

    Store eiketrær er ikke til salgs i Norge. Derfor er en 65 år gammel eik fraktet med trailer og båt fra Tyskland. Nå skal det 11 meter høye treet slå røtter i spesialblandet jord foran det nye Nasjonalmuseet som åpner neste år. Idéen er at det skal gi skygge om sommeren og være en levende skulptur om vinteren, skriver Statsbygg.

    Tysk tuntre foran Nasjonalmuseet
    Foto: Statsbygg