Rebellen Peter Fonda er død

Han slo igjennom som pot-røykende motorsykkel-hippe i kultfilmen «Easy Rider»fra 1969. Fredag døde Peter Fonda, 79 år gammel.

Peter Fonda

PETER FONDA i 2009 på en kopi av Harleyen han satt på i Easy Rider.

Foto: Chris Pizzello / AP

Søsteren Jane Fonda sier i en kommentar til nettstedet TMZ at hun er veldig lei seg.

– Han var min elskede lillebror, den prateglade i familien. Vi har hatt fine stunder alene sammen de siste dagene, og han døde med et smil om munnen, sier hun.

Ifølge familien døde Peter Fonda av lungekreft.

Easy Rider

Peter Fonda ble for alvor kjent for filmpublikummet da han sammen med Dennis Hopper produserte, skrev manus og spilte hovedrollene i filmen «Easy Rider».

Peter Fonda

UNG REBELL: Peter Fonda i 1969, året han spilte i «Easy Rider»

Foto: AP

Etter å ha fullført en dop-handel i California drar de to marihuanarøykende hippiene på hver sin Harley gjennom USA på en slags jakt etter åndelig sannhet og det egentlige Amerika. Filmen gir et bilde av hippenes idealer og amerikanske motkultur på 60-tallet, og ble en trendsetter i sjangeren «road movies».

Senere vant Peter Fonda Golden Globe-priser for roller i filmene «Ulee’s Gold» og» The Passion of Ayn Rand». For rollen som Vietnam-veteranen Ulee i «Ulee’s Gold» ble han nominert til Oscar for beste skuespiller i 1997.

Filmdynasti

Peter Fonda ble født inn i en filmfamilie. Faren, Henry Fonda, var en av Hollywoods aller største ikoner, mest kjent for helteroller i cowboy- og krigsfilmer. Peters opprørske holdning til de amerikanske idolene, både på film og i virkeligheten, førte til at forholdet mellom far og sønn ikke var det beste, selv om det bedret seg før Henry Fonda døde i 1982.

Kulturstrøm

 • Fikk kirke i 175-årsgave

  Til 175 års-jubileet fikk Fortidsminneforeningen en av de eldste kirkene i Norge i gave fra Riksantikvaren: Mellomalderkirka Hove i Vik i Sogn og Fjordane. De siste årene har kirken blitt grundig restaurert, skriver Riksantikvaren i en pressemelding.

  Peter Andreas Blix sin dekor i Hove Kirke i Vik i Sogn og Fjordane
  Foto: Karen Thommesen / Riksantikvaren
 • Lord of the Rings filmes i Auckland

  Amazon Studios bekrefter at de går i gang med tidenes dyreste TV-serie, «Lord of the Rings». I følge Herald on Sunday skal serien spilles inn på New Zealand, samme sted som filmene av samme navn. Og ifølge Variety er Will Poulter og Markella Kavenagh aktuelle i hovedroller.

 • Kjønnsdelt Brit Awards likevel

  – Vi kan bekrefte 100 prosent at det vil bli mannlige og kvinnelige priskategorier både til de britiske og internasjonale kategoriene i februar 2020, sier Brit-arrangørene til BBC. De avkrefter altså overskriften i Sunday Times i helgen:« Aldri mer beste mannlige eller kvinnelige artist i Brits».