Terrorsikring på Karl Johan: – Klønete og dårlig design

Ved inngangen mot paradegata Karl Johan i Oslo ble det denne uken satt opp betongpotter for å sikre mot bilangrep. Det får arkitektureksperter til å reagere.

Terrorsikring av Karl Johan

Oslo kommune har satt ut blomsterkasser for å hindre terrorangrep med kjøretøy i Karl Johans gate.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Even Smith Wergeland

Førsteamanuensis Even Smith Wergeland ved Arkitekturhøyskolen mener blomsterpottene gir et dårlig inntrykk for fotgjengere som ankommer Oslo.

Foto: Oddvin Aune / NRK

Beredskapsetaten i Oslo kommune satt denne uka igang tiltak for å sikre Karl Johan mot bilangrep. Det kommer i kjølvann av liknende angrep i USA og Europa det siste året.

Foreløpig tar terrorsikringen på Karl Johan form av godt synlige blomsterkasser og betongringer.

Førsteamanuensis Even Smith Wergeland ved Arkitekturhøyskolen kaller løsningen for klønete.

– Det er et dårlig design som gjør området vanskelig å orientere seg i, sier han.

– Ser banalt ut

Flere reagerer på hvordan den nye terrorsikringen ser ut.

Tor Inge Hjemdal

Direktør Tor Inge Hjemdal i Design og Arkitektur Norge (DOGA) foreslår å heve eller bølge fortauet for å hindre fremkommelighet for kjøretøy.

Foto: Eirik Evjen / DOGA

Direktør Tor Inge Hjemdal i Design og Arkitektur Norge (DOGA) mener at den nåværende løsningen kunne vært bedre integrert i omgivelsene.

– Det ser veldig terrorsikra ut. Det er en banal løsning som gjør det overtydelig hvorfor de er plassert der, sier han.

Han sier at det finnes gode måter å sikre et område på uten å fremheve hvorfor sikringen er utplassert, som å heve eller bølge fortauet i det aktuelle området.

– En slik løsning vil redusere fremkommelighet for biler, men kunne for eksempel vært ideell for skateboarding. Det handler med andre ord om å tilrettelegge for bruk og ikke bare sikring, sier Hjemdal.

Etterlyser mer funksjonalitet

Førsteamanuensis Even Smith Wergeland ved Arkitekturhøyskolen etterlyser en mer funksjonell løsning.

Han mener det gir mannen i gata mindre bevegelsesfrihet, og gjør området mindre tilgjengelig.

– Hvis man ser det på bakgrunn av prinsippet om åpenhet, så er dette den rake motsetningen. Jeg sitter for øyeblikket i en evalueringskomite for Veterinærhøgskolen i Oslo hvor temaet er nettopp viktigheten av å åpne opp et område, slik at folk kan ferdes fritt, sier han.

Er ikke det viktigste at folk er trygge?

– Tryggheten er selvfølgelig viktig, men jeg skulle gjerne sett en mer funksjonell løsning. Nå oppleves det mer som en barriere mot Karl Johan, som tross alt er en inngangsportal til Oslo.

Flere steder sikres

Andre områder som skal sikres er Jernbanetorget, Lille Grensen og Arbeidergata.

Ann Kristin Brunborg

Beredskapssjef Ann Kristin Brunborg i Oslo kommune understreker at den nåværende løsningen er midlertidig. Rapporten om videre tiltak kommer på slutten av året.

Foto: Fouad Acharki / NRK

Beredskapssjef Ann Kristin Brunborg i Oslo kommune understreker at den nåværende løsningen for Karl Johans gate ikke er permanent.

– Det som står i gatene nå er en midlertidig løsning, i påvente av en plan som har vært under utarbeidelse en stund. Endelig rapport fra arbeidsgruppa kommer på slutten av året, sier hun.

Tor Inge Hjemdal i Design og Arkitektur Norge tar på sin side forbehold om at betongpottene kan bli stående en god stund til.

– Det er en kjent sak at det som skal ta en måned, et halvår eller et helt år, ofte tar mye lengre tid enn som så, sier han.

Kulturstrøm

  • Første trailer for «Breaking Bad»

    Netflix har sloppe den første traileren for «El Camino: A Breaking Bad Movie» som kjem i oktober. Filmen følgjer historia til rollefiguren Jesse Pinkman etter siste sesong av den populære TV-serien. Filmen er skriven og regissert av Vince Gilligan, som også er mannen bak serien.

  • DiCaprio med Amazonas-støtte

    En ny miljøorganisasjon kalt «Earth Alliance», støttet av Leonardo DiCaprio, lover fem millioner amerikanske dollar i bistand til Amazonas, tilsvarende 44 millioner norske kroner. Pengene skal gå til å støtte regnskogen som brenner.