Hopp til innhold

Razika får drapstrusler etter å ha oppfordret til Israel-boikott i 1. mai-tog

Bergensbandet har fått drapstrusler etter at de i går la ut bilde av seg selv fra «Fri Palestina»-parolen under 1. mai-toget i Bergen.

Razika til Månefestivalen

RAZIKA: Bandet får trusler etter å ha delt et bilde fra gårsdagens 1. mai-tog i Bergen. Fra venstre: Maria Råkil, Embla Karidotter, Marie Amdam og Marie Moe.

Bandet razika med boikott palestina-plakat

«BOIKOTT ISRAEL»: Dette bildet dro i gang en opphetet diskusjon på bandets Facebook-side. Senere ble det spredd, og nå forteller Razika at de blir truet med både drap og voldtekt.

Foto: Razika/Facebook

«Vi gikk under parolen til Palestinakomiteen, fordi vi mener Israel er en okkupasjonsstat som undertrykker det palestinske folket og systematisk bryter med menneskerettighetene», skriver bandet på sin offisielle Facebook-side.

I går la de fire kvinnene ut bilde av seg selv med en plakat som oppfordret til boikott av Israel og israelske produkter.

– Den posten med bildet av oss har spredd seg til Jerusalem. Mange konservative jøder har sendt oss hatmeldinger og sammenlignet oss med Hitler, sier vokalist og gitarist Marie Amdam til NRK.

På Facebook skriver Bergensbandet at bloggeren Suzanne Aabel må ta noe av ansvaret for at bildet har spredd seg til tilhengere av «Med Israel for fred» (MIFF) og sionistiske miljøer verden over.

«Etter at Suzanne Aabel i går kalte oss idiotjenter, shitbags og ignorante morons og delte vårt bilde, har det spredt seg til MIFF-miljøer og flere sionistiske miljøer verden over. For dem er vi nå blitt et felles hatobjekt», skriver bandet på Facebook.

Trommeslager Embla Karidotter sier at de ikke gir Aabel skylden, men at de mener hun startet debatten på en useriøs måte.

– Det var i kommentarfeltene hos henne det begynte, og posten som bidro til at det spredte seg.

– Skulle tro de aldri hadde vært på nettet

Suzanne Aabel

NEKTER Å TA SKYLDA: – Jeg er litt sleivete i kjeften, men dette var på min private Facebook-side. Dette er et perfekt eksempel på hvordan saker kan eskalere til elleville debatter, sier blogger og spaltist Suzanne Aabel.

Foto: Alex Iversen

Dette avviser Aabel på det sterkeste.

– Jeg har to tusen venner, mens de har 16.000 likerklikk på Facebook. De uttaler seg om et betent politisk tema, og så sier de «buhu, Suzanne Aabel er slem». Det er urettferdig, sier bloggeren og frilansjournalisten.

Hatmeldingene som Razika opplever etter innlegget viser hvordan det dessverre kan være å uttale seg om kontroversielle temaer i 2016, mener Aabel.

Marie Amdam

DEBATT: Vokalist og gitarist Marie Amdam sier hun er glad for å få frem budskapet de frontet i 1. mai-toget og at de ønsker en større debatt om saken.

Foto: Mattis Folkestad / NRK P3

– Det er den kjipe konsekvensen av å uttale seg om Midtøsten. Det hagler usaklig dritt fra høyre og venstre. Det nekter jeg å ta skylda for. Jeg unner ingen å få slike trusler, jeg får hårreisende trusler som får meg til å grine jeg også. Dette er den sure bivirkningen av å ytre seg på nettet i 2016. Man skulle tro de aldri hadde vært på nettet før, sier Aabel.

Bandet var vel vitende om at saken var betent, men mener det burde være mulig å oppfordre til boikott av Israel uten å bli anklaget for nazisme.

– Det er selvfølgelig en betent politisk situasjon vi velger å si noe om, men det er veldig synd at det går så langt at man blir anklaget for jødehat og nynazisme. Vi prøver å vise vår skepsis til Israel og behandlingen av det palestinske folk, sier Embla Karidotter til NRK.

Kulturstrøm

 • Musk ikke lenger verdens rikeste

  Forretningsmannen Elon Musk er ikke lenger verdens rikeste mann, viser årets liste fra magasinet Forbes.

  Musk må i år se seg forbigått av franskmannen Bernard Arnault, som eier motehuset Louis Vuitton.

 • Wenche Foss' ærespris til Linn Skåber og Skeiv ungdom

  Skuespiller, komiker og forfatter Linn Skåber og organisasjonen Skeiv Ungdom får Wenche Foss’ Ærespris 2022.

  Wenche Foss’ Ærespris skal ifølge statuttene gå til en person, organisasjon eller institusjon som i sterk grad kan forbindes med hennes livsglede, formidlingsevne og engasjement – både på og utenfor den kunstneriske arenaen.

  Linn Skåber
  Foto: Terje Bendiksby / NTB