NRK Meny
Normal

Ravi Coltrane – ”Blending Times”

Ravi Coltrane er ute med sin femte CD siden debuten for ti år siden. Han summerer opp den moderne jazzsaksofon-tradisjonen som faren John Coltrane skapte, men uten at det er blitt en ny milepæl.

Ravi Coltrane
Foto: presse

Hør anmeldelsen

Han er 44 år nå, saksofonisten Ravi Coltrane, og står imponerende nok stadig oppreist med sin tunge arv: Oppkalt etter den indiske sitarlegenden Ravi Shankar, og sønn av giganten John Coltrane som døde da lille Ravi var bare 2 år. Når verdens forventninger ikke har knust ham, skyldes det etter sigende den kjærlige og omsorgsfulle pianistmor Alice Coltrane som lot Ravi være et helt vanlig barn. Han fikk selv utvikle sin musikalitet, og valgte å følge i farens gigant-fotspor ut fra egen interesse.

Lojal og sjenerøs

Ravi Coltrane spiller virtuost, varmt og uttrykksfullt saksofon uten stjernenykker, og er konsekvent lojal og sjenerøs mot medspillerne. I pianisten Luis Perdomo fra Venezuela har Ravi Coltrane en alliert som hele tida bringer inn nye og interessante farger og vinklinger. Det er en dialog som vi knapt har hørt maken til siden Jan Garbarek og Keiths Jarretts velmaktsdager.

Som utgangspunkt for de musikalske konversasjonene byr ikke Ravi Coltrane på stort – han kaller det da heller ikke komposisjoner, men ”strukturerte improvisasjoner”. Resultatet blir ofte statiske stemninger og tilstander i mer og mindre fri tonalitet og rytme som ikke går noe sted hen.

Vindskeiv Monk

Men plutselig tar kvartetten av i en herlig vindskeiv valseversjon av Thelonious Monk-klassikeren Epistrophy. Plata når et jazzmessig høydepunkt med ”One Wheeler Will” av New York-trompeteren Ralph Alessi. Et vår tids svar på pappa John Coltranes nå 50 år gamle Giant Steps.

Hedrer moren

Konklusjon: Ravi Coltrane er ingen stor komponist, men viser sine beste sider når han tolker andres materiale. Det bekreftes i avslutningsnummeret hvor bassistveteran Charlie Haden er gjest, med en praktfull ballade tilegnet Ravi Coltranes nylig avdøde mor Alice. I omslagets obligatoriske takkeliste til venner, kolleger, og familie skriver Ravi Coltrane at han vil bruke resten av livet på å hedre hennes minne. John Coltrane nevner han ikke.

Ravi Coltrane: "Blending Times"

Savoy Jazz SVY17744

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP