Ravi Coltrane – ”Blending Times”

Ravi Coltrane er ute med sin femte CD siden debuten for ti år siden. Han summerer opp den moderne jazzsaksofon-tradisjonen som faren John Coltrane skapte, men uten at det er blitt en ny milepæl.

Ravi Coltrane
Foto: presse

Hør anmeldelsen

Han er 44 år nå, saksofonisten Ravi Coltrane, og står imponerende nok stadig oppreist med sin tunge arv: Oppkalt etter den indiske sitarlegenden Ravi Shankar, og sønn av giganten John Coltrane som døde da lille Ravi var bare 2 år. Når verdens forventninger ikke har knust ham, skyldes det etter sigende den kjærlige og omsorgsfulle pianistmor Alice Coltrane som lot Ravi være et helt vanlig barn. Han fikk selv utvikle sin musikalitet, og valgte å følge i farens gigant-fotspor ut fra egen interesse.

Lojal og sjenerøs

Ravi Coltrane spiller virtuost, varmt og uttrykksfullt saksofon uten stjernenykker, og er konsekvent lojal og sjenerøs mot medspillerne. I pianisten Luis Perdomo fra Venezuela har Ravi Coltrane en alliert som hele tida bringer inn nye og interessante farger og vinklinger. Det er en dialog som vi knapt har hørt maken til siden Jan Garbarek og Keiths Jarretts velmaktsdager.

Som utgangspunkt for de musikalske konversasjonene byr ikke Ravi Coltrane på stort – han kaller det da heller ikke komposisjoner, men ”strukturerte improvisasjoner”. Resultatet blir ofte statiske stemninger og tilstander i mer og mindre fri tonalitet og rytme som ikke går noe sted hen.

Vindskeiv Monk

Men plutselig tar kvartetten av i en herlig vindskeiv valseversjon av Thelonious Monk-klassikeren Epistrophy. Plata når et jazzmessig høydepunkt med ”One Wheeler Will” av New York-trompeteren Ralph Alessi. Et vår tids svar på pappa John Coltranes nå 50 år gamle Giant Steps.

Hedrer moren

Konklusjon: Ravi Coltrane er ingen stor komponist, men viser sine beste sider når han tolker andres materiale. Det bekreftes i avslutningsnummeret hvor bassistveteran Charlie Haden er gjest, med en praktfull ballade tilegnet Ravi Coltranes nylig avdøde mor Alice. I omslagets obligatoriske takkeliste til venner, kolleger, og familie skriver Ravi Coltrane at han vil bruke resten av livet på å hedre hennes minne. John Coltrane nevner han ikke.

Ravi Coltrane: "Blending Times"

Savoy Jazz SVY17744

Kulturstrøm

  • – Oppriktig og personlig portrett

    – Et fengende rot av en dokumentarfilm, skriver Filmpolitiet i anmeldelsen av «MATANGI / MAYA / M.I.A.». Filmen forteller historien om hvordan artisten Maya ble rapper og popstjerne. Hun er immigrant fra Sri Lanka og datter av en sentral skikkelse i den tamilske motstandsbevegelsen. Det har gitt henne drivstoff i karrieren i den kommersielle popbransjen, skriver anmelder Sigurd Vik.

    Artisten Maya
    Foto: Another World Entertainment
  • Norske 3D-klær først i verden

    Den norske digitale kleskolleksjonen «Neo-Ex» er de første klærne som kun kan brukes digitalt. – Vi ønsker å utforske hvordan mote kan eksistere i den digitale fremtiden, sier Ingeline Gjelsnes, markedssjef i Carlings til Melk & Honning. Alle inntektene fra den digitale kolleksjonen går til den veldedige stiftelsen WaterAid for å rette søkelyset på det store vannforbruket i moteindustrien.