Hopp til innhold

Rasistisk Tintin?

Er Tintin rasistisk? Det er spørsmålet mange nå stiller seg i Storbritannia, etter at den antirasistiske organisasjonen "The Commission for Racial Equality" denne uken gikk ut og stemplet boken "Tintin i Kongo" som rasistisk.

Tintin

En antirasistisk gruppe i Storbritannia mener at tegneseriene om Tintin er preget av rasistiske holdninger. Her fra en utstilling i Pompidou-senteret i Paris.

Foto: JACQUES DEMARTHON / AFP

Ikke før har bølgene lagt seg etter debatten om rasistiske og fremmedfiendtlige holdninger hos både Torbjørn Egner og Astrid Lindgren, før en ny rasisme-debatt har dukket opp. Denne gang i Storbritannia, der en antirasitisk gruppe har stemplet tegneserien "Tintin i Kongo" som rasistisk.

Ondskapsfulle stereotypier

En talsmann for organisasjonen sier til den britiske avisa Guardian at boken inneholder ondskapsfulle og rasistiske stereotypier, og mener det er uakseptabelt av bokhandlere å selge denne tegneserien. Det har ført til at bokhandlerkjeden Borders har fjernet tegneserieheftet fra barneavdelingene i sine butikker.

Boken kom ut første gang i 1931, og inneholder blant annet en scene der Tintin blir leder for en afrikansk landsby fordi han er en "god, hvit mann". En annen scene viser en svart kvinne som neier til Tintin og sier "Den hvite mann er stor".

Naiv, ikke rasistisk

- Dette er svært fornærmende, sier en talskvinne for organisasjonen.

Tintins utgiverne avviser at forfatteren Hergé var rasistisk, men innrømmer at han var naiv.

- Han var veldig ung da han skrev dette, og hadde en naiv holdning. Han visste ikke bedre, sier Marc Roadwell, som representerer rettighetshaverne til TinTin i dag.

- Preget av fordommer

Han mener Hergé var farget av de borgerlige, paternalistiske stereotypene som preget Europa på 30-tallet.

- Hergé har senere selv sagt at Kongo-boken ble preget av fordommene i det borgerlige samfunnet han vokste opp i. Han visste bare ting om disse landene som han hadde blitt fortalt. Denne historien er et produkt av sin tid, og hensikten var ikke å støte eller såre noen, sier Roadwell.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober