Hopp til innhold

Rasende etter å ha blitt vraket til Oscar-gallaen

Det er hard kamp om de få billettene svenskene har blitt tildelt til Oscar-gallaen i forbindelse med at filmen «En mann ved navn Ove» er nominert til to priser.

Rolf Lassgård

SINT: Rolf Lassgård spiller den bærende hovedrollen i filmen «En mann ved navn Ove», og han mener det burde holde til å få være med og representere filmen under Oscar-gallaen.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Rolf Lassgård i "En mann ved navn Ove"

SUKSESS: Det er omsatt 1,7 millioner kinobilletter til «En mann ved navn Ove», som er basert på Fredrik Backmans roman fra 2012.

Foto: Nordisk film distribusjon AS

Svenske «En mann ved navn Ove» har fått mye internasjonal oppmerksomhet, og er en av fem filmer som kan få Oscar for beste ikke-engelskspråklige film.

Men Rolf Lassgård, som har den bærende hovedrollen i filmen, er ikke valgt ut som offisiell representant når prisen skal deles ut natt til mandag norsk tid. Dermed får han ikke en av de fire billettene til Oscar-gallaen som svenskene må dele på.

De som i stedet får billettene er regissør Hannes Holm, hans kone Malin Holm, samt to av filmens produsenter.

– Jeg har vært både lei meg, knekt og forbannet, sier Rolf Lassgård til Expressen.

Får gallabillett likevel

Lassgård sier at det ikke bare handler om ham selv, men om at skuespillere og fotografer bør få være med på å representere filmen, og at det er gjort en merkelig prioritering i denne saken.

Lassgård får likevel reise på Oscar-gallaen. Men det skyldes at han får sitte sammen med Love Larson og Eva von Bahr, som er nominert til Oscar for beste sminke.

Lassgård er glad for dette, men han synes det er merkelig at han ikke får være en av filmens representanter i den gjeve klassen for beste ikke-engelskspråklige film.

– Jeg har ingenting imot å sitte sammen med dem, men samtidig mener jeg at jeg burde vært et selvsagt valg for filmen, sier han til Expressen.

Samarbeid om manus

Regissør og manusforfatter Hannes Holm sier at han ikke kjenner det som om han «tar med sin kone» på Oscar-gallaen, og understreker at hun har bidratt mye under arbeidet med manuset til filmen.

– Men det kan man ikke bevise om man ikke har bodd sammen med oss det siste halvannet året, sier han til Expressen.

Natt til mandag norsk tid blir det kjent om «En mann ved navn Ove» får Oscar for beste ikke-engelskspråklige film, hvor den blant annet konkurrerer mot danske «Under sanden».

Uansett hvordan det går er filmen allerede en av tidenes største svenske kinosuksesser, og har omsatt nesten 1,7 millioner kinobilletter.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober