Hopp til innhold

Randi Stene redder Festspillene

Randi Stene stepper inn for syk fiolinist på svært kort varsel.

Randi Stene

Randi Stene kommer inn på kort varsel for å redde festspillenes program.

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

 

Randi Wenche Haugen

Randi Wenche Haugen er NRKs festspillblogger.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Ler mer fra Randis festspillblogg!

ALT OM FESTSPILLENE I BERGEN!

De første avlysningene er allerede kommet: Den franske fiolinisten Renaud Capucon har meldt forfall. Han skulle spilt Griegs fiolinsonater sammen med amerikaneren Nicholas Angelich på to nattkonserter torsdag og fredag i Edvard Griegs villa på Troldhaugen – den aller mest fornemme festspillscenen av dem alle. Men så ble han syk og må holde seg hjemme.

Trår til

Erstatningen blir vår egen mezzosopran Randi Stene, som trår til sammen med Leif Ove Andnsnes. Stene skal synge både Griegsanger, Sibelius og Brahms. Bratsjisten Lars Anders Tomter stiller sammen med pianist Tor Espen Aspaas - alle i vår elitedivisjon.

Dette er interessant fordi Randi Stene for tre år siden startet sin egen miniatyrfestival ”Sommersang på Ringve”på Ringve Museum i Trondheim. Der vil hun gi sangere muligheten til å løfte frem det sjeldne fremførte kammermusikkrepertoaret som er havnet i skyggen av alle opera-ariene. Så nå har hun hele programmet innstudert og kan bare steppe inn på superkort varsel.

Mange timer i telefonen

Vi antar at noen i Festspill-sekretariatet har sittet atskillige timer i telefonen det siste døgnet!

På den andre nattkonserten i Villaen fredag kveld stepper Hemsing-søstrene inn sammen med pianist Helge Kjekshus. Det blir både Bartok og Grieg-sonater. Hemsing-søstrene var for øvrig forsinket inn til byen. De skulle spilt på den første pressekonferansen i formiddag - for et norsk og internasjonalt pressekorps. I stedet sitter de på Flesland og venter på bagasjen.

Svak info

Både for oss journalister og for publikum er tilgangen til informasjon fra Festspillene avgjørende for å finne fram i de i alt 168 festspillsarrangementene. Derfor er det ekstra skuffende å se at festspillenes egen programbok er en svært mangelfull informasjonskilde. Det verste er at det står ikke noe mer på deres nettsider heller, for eksempel om hvem Capucon og Angelich egentlig er. Vi vet ikke hvor de kommer fra eller noen bakgrunnsinformasjon. Det vi får på de offisielle nettsidene er sitat fra ”skryteanmeldelser”.

Greit nok for å selge konserten, men jeg tror faktisk at publikum liker å få vite hvem artistene er. Men google er min beste venn, så du kan få vite at vi gikk glipp av to av verdens utsøkte utøvere, som glitrer på toppfestivalene i Europa og USA. Jeg tipper de er lei seg, for det betyr faktisk ganske mye for utøverer på dette nivået å komme til Griegs hjem, spille på hans piano, sitte på hans stol - og bli berørt!!

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP