NRK Meny
Normal

Ran med helikopter blir film

Ranet med helikopter som rystet Sverige i 2009 blir nå Netflix-film. For aller første gang skal vi få oppleve ranet fra ranernes side.

Verditransportsentralranet i Sverige007

Politiet kom seg inn i verditransportsentralen etter ranet

Foto: Pontus Lundahl / Scanpix

Ranere fikk med seg 39 millioner svenske kroner da de ranet en verditransportsentral ved å bruke helikopter i Västberga i Sverige i 2009. Nå har Netflix valgt å lage film om den helt spesielle historien, melder SVT. Og for første gang er det ranernes historie vi får høre.

Ranet er et av de mest omtalte i svensk kriminalhistorie i nyere tid. Filmen vil basere seg på Jonas Bonniers kommende bok om ranet. Boken kommer ut neste år.

Og ranet foregikk på en helt spesiell måte. Ranerne landet helikopteret på taket og tok seg inn i bygningen hvor millionverdiene befant seg ved å bruke vinkelkutter. De skar i stykker metallbodene hvor pengesedlene lå.

Her på taket kom ranerne seg gjennom til millionene

Her på taket borret ranerne seg inn til millionene

Foto: Pontus Lundahl / Scanpix

I løpet av bare noen minutter hadde de fått med seg millionene og ranslaget lettet fra taket med utbyttet ombord i helikopteret. Ranet rystet svenskene, spesielt fordi det virket så enkelt å utføre. Sju ranere ble dømt til lange fengselsstraffer.

Fant aldri pengene    

Jake Gyllenhaal fra "Zodiac"

Jake Gyllenhaal fra filmen Zodiac skal spille hovedrollen

Foto: Warner Bros./Sandrew Metronome Norge / Photographer: Merrick Morton; SMPSP

Ingen har altså funnet pengene ranerne fikk med seg. 39 millioner svenske kroner befinner seg på et ukjent sted. Ingen av de dømte ranerne har røpet overfor politiet hvor millionene er.

Hovedrollen i filmen skal spilles av Jake Gyllenhaal og det er den amerikanske Netflix som skal lage den. Filmskaperne kommer til å ta seg noen kunstneriske friheter , så helt slik det hendte blir det nok ikke.

– Boken som filmen baserer seg på er en skjønnlitterær bok basert på en sann historie. Det er første gang man ser ranet ut i fra ranernes perspektiv, sier den svenske manusforfatteren Niclas Salomonsson til den svenske avisen Dagens Nyheter. Det er ikke kjent når filmen får premiere.

Kulturstrøm

 • Aurora i svært god form.

  Lekenheten og bruken av hele Auroras feilfrie vokalspekter gjør «Forgotten Love» til et mer definerende og fascinerende «comeback» enn forrige singel, mener P3s anmelder. Terningkast 5.

  Aurora
  Foto: Ketil Mosnes
 • Dansk nasjonalpoet er død

  Benny Andersen er i Norge er mest kjent for sitt samarbeid med sangeren Povl Dissing. Deres vise «Svantes lykkelige dag (om lidt er kaffen klar)» var en monsterhit i Norge. Benny Andersen fikk sitt folkelige gjennombrudd med diktsamlingen og platen Svantes viser i 1972. Han er en høyt elsket nasjonalskald, og utgivelsen av hans samlede dikt i 1998 slo alle rekorder for diktutgivelser. (NTB)

  Benny Andersen er død.
  Foto: Liselotte Sabroe/ritzau Scanpix / NTB scanpix
 • Ariana Grande covret Aretha

  Popsanger Ariana Grande var gjest hos Jimmy Fallon og hans The Tonight Show torsdag, der hun fremførte Aretha Franklin-klassikeren «Natural Woman» for å hedre souldronningen som døde samme dag. Låta er skrevet av Carol King og Gerry Goffin, men ble udødeliggjort av versjonen til Aretha Franklin. Rolling Stone er ett av flere amerikanske musikkmagasiner som hyller fremføringen til Grande (som kom samme dag som hun gir ut sitt nye album «Sweetener».)