Ran med helikopter blir film

Ranet med helikopter som rystet Sverige i 2009 blir nå Netflix-film. For aller første gang skal vi få oppleve ranet fra ranernes side.

Verditransportsentralranet i Sverige007

Politiet kom seg inn i verditransportsentralen etter ranet

Foto: Pontus Lundahl / Scanpix

Ranere fikk med seg 39 millioner svenske kroner da de ranet en verditransportsentral ved å bruke helikopter i Västberga i Sverige i 2009. Nå har Netflix valgt å lage film om den helt spesielle historien, melder SVT. Og for første gang er det ranernes historie vi får høre.

Ranet er et av de mest omtalte i svensk kriminalhistorie i nyere tid. Filmen vil basere seg på Jonas Bonniers kommende bok om ranet. Boken kommer ut neste år.

Og ranet foregikk på en helt spesiell måte. Ranerne landet helikopteret på taket og tok seg inn i bygningen hvor millionverdiene befant seg ved å bruke vinkelkutter. De skar i stykker metallbodene hvor pengesedlene lå.

Her på taket kom ranerne seg gjennom til millionene

Her på taket borret ranerne seg inn til millionene

Foto: Pontus Lundahl / Scanpix

I løpet av bare noen minutter hadde de fått med seg millionene og ranslaget lettet fra taket med utbyttet ombord i helikopteret. Ranet rystet svenskene, spesielt fordi det virket så enkelt å utføre. Sju ranere ble dømt til lange fengselsstraffer.

Fant aldri pengene    

Jake Gyllenhaal fra "Zodiac"

Jake Gyllenhaal fra filmen Zodiac skal spille hovedrollen

Foto: Warner Bros./Sandrew Metronome Norge / Photographer: Merrick Morton; SMPSP

Ingen har altså funnet pengene ranerne fikk med seg. 39 millioner svenske kroner befinner seg på et ukjent sted. Ingen av de dømte ranerne har røpet overfor politiet hvor millionene er.

Hovedrollen i filmen skal spilles av Jake Gyllenhaal og det er den amerikanske Netflix som skal lage den. Filmskaperne kommer til å ta seg noen kunstneriske friheter , så helt slik det hendte blir det nok ikke.

– Boken som filmen baserer seg på er en skjønnlitterær bok basert på en sann historie. Det er første gang man ser ranet ut i fra ranernes perspektiv, sier den svenske manusforfatteren Niclas Salomonsson til den svenske avisen Dagens Nyheter. Det er ikke kjent når filmen får premiere.

Kulturstrøm

 • Gyllenhaal + Ferrantebok = film

  Den amerikanske skuespilleren Maggie Gyllenhaal skal skrive og regissere en adaptasjon av Elena Ferrantes roman «Den dunkle dottera» (Samlaget). Det melder bok365.no. Det blir hennes debut som regissør og manusforfatter. Rollen hennes i HBO-serien «The Deuce» har inspirert henne til å ta skrittet over i registolen, sier hun.

  2018 Sundance Film Festival - "The Kindergarten Teacher" Portrai
  Foto: Taylor Jewell / AP
 • Forfatter Jan Jakob Tønseth er død.

  Jan Jakob Tønseth døde natt til fredag, melder hans forlag Cappelen Damm. Tønseth var den aller første vinneren av P2-lytternes romanpris. Den fikk han for «Et vennskap». Han fikk også Det Norske Akademis pris, Cappelenprisen, Gyldendals legat og Doblougprisen.

  For novellesamlingen «Von Aschenbachs fristelse» ble han nominert til Nordisk Råds litteraturpris.

  I diktsamlingen «Muntre dødsdikt og andre dikt» (2015) skrev han sin sykdomshistorie.

  Jan Jakob Tønseth ble 71 år gammel.

  Jan Jakob Tønseth
  Foto: Aarønæs, Lars / Lars Aarønæs