Hopp til innhold

Rakel

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Rakel er en fargerik og humørfylt type. Hun er utdannet psykolog og terapeut, men har levd et omflakkende liv sammen med datteren Kristel de siste årene.

Men det store utland frister ikke lenger. Rakel flytter hjem til Ylvingen, og den første hun oppsøker er Roy, som har husnøklene hennes. De hadde et godt øye til hverandre i ungdommene, men Roys mor var sterkt medvirkende til at det ikke ble noe mellom dem.

Til å begynne med tror Rakel at Roy er sammen med Kim. Når den misforståelsen er ryddet av veien, begynner gamle følelser å blusse opp igjen. Men Roy lar seg ikke vippe totalt av pinnen, han er tross alt en sindig øyværing, og ikke helt komfortabel med at Rakel skal analysere alt mellom himmel og jord, kjenne på følelser og putte alt i bås.

Rakel og Roy

Rakel er en åndelig type, som gjerne vil snakke åpent om følelser med Roy. Det er ikke alltid han helt med på.

Foto: NRK

Rakel er åpen, ærlig og i stand til å forandre strategi når det trengs, samtidig som hun ikke er redd for å si fra når noe er vanskelig. Hun er en tøff type.

Marika Enstad

Bor i Oslo.
Hun gikk Statens teaterhøgskole fra 1991 til 1994, og har jobbet ved Teater Ibsen, Trøndelag Teater og Rogaland Teater i tillegg til å jobbe frilans.

Enstad har spilt i en rekke film og TV-produksjoner. På CV-en står blant annet NRKs Ibsen-serie En udødelig mand (2005), spillefilmen Sønner (2005), Lindell-seriene Drømmefangeren, Slangebæreren, Nattsøsteren, Nattsøsteren, Sørgekåpen, Honningfellen og Orkestergraven (2004-2008), i tillegg til altså nå Himmelblå.

Marika om Rakel

- Rakel er en dame med mange fasetter. Hun fikk sin datter Kristel da hun var 19 år og faren dro etter kort tid. Rakel har vært alenemor siden. Hun er psyokoterapeut, og har jobbet som dette i noen år. Men hun fant ut at hun ville ha mer ut av livet, så hun tok med seg Kristel og reiste rundt omkring. Når vi møter henne har hun vært en lengre periode i Istanbul. Hun er opptatt av yoga og meditasjon og menneskets indre egenskaper. Rakel er et fritt og åpent menneske med tro på at alt ordner seg. En evig optimist! Hun vil hjelpe andre og har et stort hjerte med plass til mange. Hun er full av tiltak og er villig til å prøve ut det meste her i livet. Dette gjør henne også noe rotløs og det er grunnen til at hun velger å komme hjem til sitt fødested, etter mange år borte fra røttene sine.

Marikas beste minne fra Himmelblå-innspillingen

- Det må vel være når det blåste som verst med sludd og regn og vi skulle ta utescenene. Nauren var en topp medspiller som man sjelden får oppleve. Konserten på samfunnshuset med cirka hundre mennesker ble også et rørende møte med en tid som ikke er lenger.

Marika om å komme inn som en av de nye karakterene i tidenes mest sette dramaserie

- Blir sikkert helt greit. Og gøy å få være med på.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober