NRK Meny
Normal

Rais-familien fikk ikke medhold

Seks medlemmer av familien til bokhandler Shah Mohammed Rais får ikke føre saken mot Åsne Seierstad og forlaget Cappelen Damm hver for seg, slik de har krevd.

Shah Mohammad Rais og Suraia Rais

Shah Mohammad Rais sammen med sin kone Suraia.

Foto: Meek, Tore / Scanpix

Oslo tingrett har bestemt at de seks familiemedlemmenes inntreden i saken ikke skal tillates.

Tingretten dømte 23. juli i år Seierstad og Cappelen Damm til å betale oppreisning til Suraia Rais med 125.000 kroner hver. Denne saken er anket.

LES OGSÅ: Seierstad og Cappelen Damm anker

LES OGSÅ: Suraia Rai: - Jeg er veldig trist

LES OGSÅ: Åsne Seierstad saksøkes

Parter i saken

Dersom de seks andre familiemedlemmene som har gjort krav på å være parter i saken, skulle fått samme erstatning som Suraia Rais, ville Seierstad og forlaget blitt dømt til å betale 1,75 millioner i oppreisning.

Rettssakene i kjølvannet av Åsne Seierstads bok «Bokhandleren i Kabul» startet 3. juni 2008. Da tok Shah Muhammad Rais’ andre kone Suraia Rais ut stevning mot Seierstad og Cappelen Damm for Oslo tingrett.

I stevningen ble det opplyst at de seks andre familiemedlemmene, som alle bodde enten i Afghanistan eller Canada, hadde overdratt sine krav til Suraia Rais.

Saksøkere

Etter dommen i sommer gjorde de seks andre familiemedlemmene krav på å få tre inn som saksøkere i saken igjen. De nedla påstand om at Seierstad og Cappelen Damm må dømmes til å betale oppreisning fastsatt etter rettens skjønn også til dem.

Seierstad og Cappelen Damm motsatte seg en slik endring i partsforholdet.
Med avgjørelsen om å avvise saken mellom de seks andre familiemedlemmene Rais og Seierstad avsluttes også deres saker for Oslo tingrett, heter det i kjennelsen, som ble avsagt 5. november.

Forlaget Damm lanserte onsdag Shah Muhammad Rais "Det var en gang en bokhandler i Kabul"

Shah Mohammad Rais under lanseringen av sin bok 'Det var en gang en bokhandler i Kabul'.

Foto: Terje Bendiksby, Bendiksby, Terje

Flere kulturnyheter