NRK Meny
Normal

Rage Against the Machine danner ny supergruppe

Slår seg sammen med hip hop-gruppene Public Enemy og Cypress Hill.

Rage Against the Machine

NYTT BAND: Tim Commerford (fra venstre), Brad Wilk og Tom Morello (til høyre) fra Rage Against the Machine danner nytt superband uten vokalist Zack de la Rocha (to fra høyre).

Foto: Jeff Chiu / Ap

Rockebandet Rage Against the Machine (RATM) har ikke gitt ut noe musikk siden 2011, men nylig lanserte bandet en ny nettside med en nedtelling som ender 1. juni.

Nettsiden, med adressen Prophets of Rage, bruker også emneknaggen #TakeThePowerBack. En setning som også har dukket opp på plakater rundt om i Los Angeles sammen med teksten; «Rydd veien for Prophets of Rage. Festen er over. Sommeren 2016».

Laster Twitter-innhold
Chuck D

HIP HOP: Chuck D var med å starte hip hop-gruppa Public Enemy. Han skal være med i Prophets of Rage.

Foto: LIONEL CIRONNEAU / Ap

B-Real

VOKALIST: B-Real var hovedvokalist i gruppa Cypress Hill.

Foto: SEBASTIEN BOZON / AFP
Det ble lenge spekulert i at den nye nettsiden teller ned til et comeback av Rage Againt the Machine, men nå melder flere amerikanske medier at vi står overfor en ny «supergruppe».

Musikknettstedet Billboard skriver nemlig at gitarist Tom Morello, bassist Tim Commerford og trommeslager Brad Wilk fra Rage Against the Machine skal slå seg sammen med Chuck D fra Public Enemy og B-Real fra Cypress Hill. Vokalist Zack de la Rocha blir ikke med.

Prophets of Rage, som skal være den nye gruppas navn, er også tittelen på en Public Enemy-sang fra albumet «It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back».

Politisk budskap

Rage Against the Machine var i sin tid kjent for sitt venstreorienterte ståsted, noe de ikke var redde for å fortelle i sangene sine eller i media.

Tom Morello la for eksempel i desember ut et bilde av Daily News' forside på Instagram der Donald Trump halshugger Frihetsgudinnen.

Laster Instagram-innhold
Tom Morello

GITARIST: Tom Morello er en av tre fra Rage Against the Machine som er med i Prophets of Rage.

Foto: © Lucas Jackson / Reuters / REUTERS

Billboard skriver at Prophets of Rage skal spille sin første konsert på Hollywood Palladium i Los Angeles 3. juni. Cleveland.com tror bandet har planlagt å reise videre til Cleveland i tide til republikanernes landsmøte der i juli.

Dette vil ikke være første gang Rage of the Machine-medlemmer opptrer på et slikt landsmøte. I 2008 organiserte vokalisten Zach de la Rocha og Tom Morello en anti-republikansk møte i byen St. Paul i Minnesota.

RATM forutså også fremtiden, da de i musikkvideoen til sangen «Sleep Now In The Fire» trodde Donald Trump ville stille til presidentvalget i 2000.

Flere band

Morello, Commerford og Wilk har ikke bare spilt i Rage Against the Machine. I 2001 forlot de bandet for å danne Audioslave med vokalist Chris Cornell, før de gikk tilbake til RATM i 2007.

Nå skal de altså danne en ny gruppe. Chuck D gjorde Public Enemy er en av de mest kritikerroste hip hop-gruppene gjennom tidende, mens B-Real og Cypress Hill ble de første latinamerikanske rapperne til å selge til platinum.

Kulturstrøm

 • Den vanskelege skrivinga

  Han brukte éi veke på førsteutkastet. Så brukte han fem år på å skrive det om til ein roman. Høyr forfattar Jan Kristoffer Dale i Sommer i P2.

  - De kalte oss for «griser», «feite svin» og «fleskeberg». De kalte oss for mye mer. Nå spør folk meg om jeg kan fortelle. I Sommer i P2 forteller forfatter Jan Kristoffer Dale om opplevelsene i oppveksten som har formet ham, om forfattere som har inspirert ham - og om sin egen skriving.
 • Borats «Who is America» provoserer

  Sacha Baron Cohen – også kjent som Borat – er tilbake med satireshowet «Who is America». Flere republikanske politikere føler seg snytt etter å ha blitt intervjuet av komikeren i en fiktiv rolle, om hvorvidt barn skal ha rett til å bære våpen. En av dem er Joe Wilson, som sitter i Kongressen for staten South Carolina. Han må stå for å ha uttalt følgende: – En treårig kan ikke forsvare seg selv mot et angrep ved å kaste et Hello Kitty-penal mot angriperen. Grunnlovens fedre satte ingen aldersgrense på loven. Se saken på Danmark Radios nettsider.

  Who is America satireshowet til Sacha Baron Cohen
  Foto: HBO
 • Vokalisten forlét Kvelertak

  Erlend Hjelvik sluttar i Kvelertak. På Facebook-sida til bandet skriv vokalisten at måla og motivasjonen til bandet har bevega seg i ulike retningar. Fansen reagerer i hopetal i kommentarfeltet under posten. Kvelertak vil halde fram utan Hjelvik, og dei fire annonserte festivaldatoane til bandet i sommar blir gjennomført med gjestevokalistar, melder VG.

  Kvelertak på Slottsfjell 2013
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3