NRK Meny
Normal

Radiohead tar nye grep

Da Radiohead ga ut sitt forrige album kunne du få det gratis. Det skjer ikke med den nye plata «King of Limbs», som slippes denne uka

Radiohead

Du får ikke den nye Radiohead-plata gratis.

Foto: J. Scott Applewhite / AP

Radiohead: «King of Limbs»

Radioheads nye plate «King of Limbs».

Foto: Plateomslag
Radiohead: «In Rainbows»

Radioheads forrige utgivelse, «In Rainbows» fra 2007.

Foto: Plateomslag
Thom Yorke, Radiohead

Thom Yorke sa bandet skulle slutte å gi ut album, men det klarer de ikke å la være.

Foto: Mark J. Terrill / Ap

Det britiske bandet Radiohead er blitt kjent for sine markedsføringstriks. Sist gang var det i form av å la fansen sjøl bestemme hvor mye deres plate skulle koste. De fleste som hentet «In Rainbows» ned fra nettet gjorde det imidlertid ute å betale.

Toppet listene

Radiohead slo gjennom med låta «Creep» i 1993 og deres siste album toppet listene både i USA og Storbritannia, til tross for gratisstuntet.

Les også:

Når de denne uka slipper sitt nye album, «King of Limbs» går de tilbake til mer tradisjonelle metoder, men gjør det likevel på en ny måte.

I flere formater

De kaller plata for «The World’s First Newspaper album» og gir den ut i flere formater; du kan kjøpe albumet som en pakke bestående av to vinylplater med et spesiallaget cover, i tillegg til en cd-plate og digital nedlasting av musikken. Denne pakka består blant annet av 625 mindre kunstverk.

Dette kan du få til den «nette» sum av 33 pund, eller drøyt 300 kroner. Men du kan også velge å kjøpe plata som mp3-nedlasting, eller i wav-format. Da blir prisen bare seks pund eller 56 kroner for mp3-utgaven og ni pund eller 84 kroner i wav-format, melder The Independent.

Boksen med vinyl, cd og nedlasting vil bli tilgjengelig fra 9. mai, mens den nedlasta versjonen kan bestilles allerede nå, og vil være i salg fra lørdag 19. februar.

Skapte bølger

Radioheads noe ukonvensjonelle metoder skapte bølger i musikkbransjen sist gang de ga ut plate. «In Rainbows» ble ikke tilgjengelig i Itunes før etter tre måneder, og bandets fulle katalog var ikke tilgjengelig der før i 2008.

Det er lite trolig at den nye plata vil bli å finne i Apples nettbutikk på en stund.

I 2009 sa vokalist Thom Yorke at bandet ville slutte å lage album , og vurderte i fjor høst å kaste hele prosjektet de nå gir ut, men det ble altså trolig ikke noe av.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK